Personligan så håller jag med din fru, och var jag hon skulle jag komma överens med dig om rengöringen på gashällen. Att du fick uppdraget att rengöra den jämtthcn skrev:
Jag läste nämligen i en tidning om en känd svensk kock och han svarade på frågor om olika sorters spisar och vad han själv hade för spis i sitt hem.
"Hemma skulle han aldrig ha en gashäll för han tyckte det var var så jobbigt med rengöringen. Kokade han över på jobbet behövde han inte rengöra den för det fick städtanten göra"!
Det säger ju rätt bra om varför man hellre väljer en annan spis än en gas, kockar om några borde väl veta vad som bäst med att ha hemma med tanke på rengöringen av dessa.
Allt ska ju städas som man skaffar till huset och många tänker inte på just den biten för att det är så tråkigt.
Pja, jag ser då ingen större skillnad. Den så eleganta svarta glasytan på hällar kräver ju ständig tillsyn för att vara acceptabla. Specialmedel och rakblad är kockens bästa vänner. På en induktionshäll bränner det visserligen inte fast, men minsta fläck syns...
På en gashäll viker man bara upp gallret, tar upp brännaren (om nödvändigt) och torkar av.
Hur svårt är det?
På en gashäll viker man bara upp gallret, tar upp brännaren (om nödvändigt) och torkar av.
Hur svårt är det?
Inte barnskydd i vårt fall då utan väggskydd (stänk) saamt har man itne torkat hällen och det kommer folk - bums ner med locketHemmakatten skrev:Varför har man lock till gasspisen? Vet att jag sett det på äldre gasspisar. Det var ett stort lock som täckte hela spisen/hällen och när man lagade mat fällde man upp locket så att det lutades mot väggen bakom. De locken var också ganska otympliga. Trodde inte man hade det till moderna gasspisar, men det är kanske en annan typ av lock vi pratar om här.
Åh, nu kom jag på det, barnskydd förstås! ;D
Plus det ser prydligt ut vi har ju häller nerfällt i en rostfri diskbänk och ett rostfritt lock är la bara en komplettering plus man kan ställa pryttlar på den med ( också)
Svårt eller svårare är nog hur mycket jobb man vill lägga ner på städning och rengöring i denna stressade värld som en del påstår att vi lever i. Jag personligen rengör hellre en plan yta än att torka och feja på i en massa små vinklar och vrår. Det gäller allt i hemmet. Jag har levt med en glashäll i 10 års tid och flyttade och fick leva med en vanlig spis med tradionella gjutjärnsplattor. Åh vad jag har svurit åt dessa plattor med tanke på just rengöringen runt en sån spis. Och gashäller verkar inte hellre sakna "vinklar och vrår". Rätta mig om jag har felKarlXII skrev:Pja, jag ser då ingen större skillnad. Den så eleganta svarta glasytan på hällar kräver ju ständig tillsyn för att vara acceptabla. Specialmedel och rakblad är kockens bästa vänner. På en induktionshäll bränner det visserligen inte fast, men minsta fläck syns...
På en gashäll viker man bara upp gallret, tar upp brännaren (om nödvändigt) och torkar av.
Hur svårt är det?
Så när vi bytte boende igen så står det en sprillans ny spis med plattor och det första jag gör är att byta ut den till en häll. Det är den bästa uppfinningen som är gjord och det måste ha varit en kvinna inblandad i konstruktionen ;D
Tack så jättemycket för alla kommentarer och synpunkter på gasspis.
Trots kommentaren om rengöring så är jag nu önnu mer fast i "gasträsket".
Jag har beställt och fått ILVE's katalog (efter tips i den här tråden). Vilka häftiga pjäser.
Jag ska ta några ingående möten med gasspsleverantörer på mässan.
/thcn
Jag såg nyligen lite statistik över uppvärmning på gas, vanlig spisplatta, induktion samt vanlig häll. Den visade tvärt emot vad jag trodde att gashällen endast är marginellt snabbare på att värma upp två lite vatten. Induktionshällen var markant mycket snabbare än de andra. Den behövde knappt fem minuter medan de andra tre låg nånstans runt åtta minuter. Det handlade om att värma upp två liter vatten från 20 till 95 grader.
Angående rengöring så måste det väl ändå vara en fördel med en helt slät yta? Fast det kan kvitta, jag skulle ändå vilja ha en gashäll... tror jag i alla fall. Vad jag förstår så är det en helt annan stabilitet i en sådan.
Mvh
Thomas
Angående rengöring så måste det väl ändå vara en fördel med en helt slät yta? Fast det kan kvitta, jag skulle ändå vilja ha en gashäll... tror jag i alla fall. Vad jag förstår så är det en helt annan stabilitet i en sådan.
Mvh
Thomas
Ja nu har jag bestämt mig, det blir inte gas utan induktion och grill-fritös, fastän jag bygger nytt-varför-skräck för gas och att det blir krångligare att göra rent runt plattorna.
Detta är mitt personliga ställningstagande för er information.Till mitt kök.
Detta är mitt personliga ställningstagande för er information.Till mitt kök.
Ja precis både och.
Vi satte in Siemens dolmio gashällar, men nu när vi använt det ett tag så är det woken som vi kunde varit utan och satt ditt en vanlig häll istället.
Kolla under "svarta vitvaror" så ser ni en bild.
Gas har vi aldrig ångrat ;D
Vi satte in Siemens dolmio gashällar, men nu när vi använt det ett tag så är det woken som vi kunde varit utan och satt ditt en vanlig häll istället.
Kolla under "svarta vitvaror" så ser ni en bild.
Gas har vi aldrig ångrat ;D
Jag säger (o ha alltid sagt) bara en sak: Gasspis!
Ett snabbt och mycket förmånligt sätt att laga mat på. Gasen är förmånligare än el, helt steglös och direkt justering av värmen. Dessutom är det lite wow-faktor på att ha en gasspis eftersom de (tyvärr) är rätt ovanliga.
Jag är uppväxt med gasspis och har bara gott att säga, en enda incident har hänt under de 20 senaste åren: morsan fick sin flanellskjorta lite svedd...
När det är strömavbrott är det rätt skönt att veta att man ändå kan tillaga mat.
Folk är generellt rätt tveksamma till gas då den är brandfarlig och explosiv och det förstår jag men å andra sidan är även elen livsfarlig...
Det finns ett luktämne i gasen som gör att det stinker så fort lite gas släppts ut i luften. När man känner denna lukt är det långt tills att det är farligt. En korrekt installation är inte farlig och de flesta spisar har automatisk avstängning om lågan slocknar. Dessutom finns det gasvarnare för extra skydd.
Och som sagt, jag har aldrig varit med om någon allvarlig incident. Trots att vi är tre syskon som är uppväxta med gasspis har vi aldrig bränt oss på gasspisen. Antagligen är det lättare att fatta att det är hett när man ser att det brinner...
Ett snabbt och mycket förmånligt sätt att laga mat på. Gasen är förmånligare än el, helt steglös och direkt justering av värmen. Dessutom är det lite wow-faktor på att ha en gasspis eftersom de (tyvärr) är rätt ovanliga.
Jag är uppväxt med gasspis och har bara gott att säga, en enda incident har hänt under de 20 senaste åren: morsan fick sin flanellskjorta lite svedd...
När det är strömavbrott är det rätt skönt att veta att man ändå kan tillaga mat.
Folk är generellt rätt tveksamma till gas då den är brandfarlig och explosiv och det förstår jag men å andra sidan är även elen livsfarlig...
Det finns ett luktämne i gasen som gör att det stinker så fort lite gas släppts ut i luften. När man känner denna lukt är det långt tills att det är farligt. En korrekt installation är inte farlig och de flesta spisar har automatisk avstängning om lågan slocknar. Dessutom finns det gasvarnare för extra skydd.
Och som sagt, jag har aldrig varit med om någon allvarlig incident. Trots att vi är tre syskon som är uppväxta med gasspis har vi aldrig bränt oss på gasspisen. Antagligen är det lättare att fatta att det är hett när man ser att det brinner...
på Svenska gasföreningens hemsida finns en del info att ladda ner:
http://www.gasforeningen.se/23/index.html
http://www.gasforeningen.se/23/index.html