Precis, det går, men tricket är som sagt att locka dit en blandning. Många privata bolag ger ju också att ungdomar utbildar sig till ngt som det finns jobb inom vilket sätter mer snurr lokalt och får bygden att behålla sina unga osv.

En nyckel är infrastruktur.
I dagens värld är det lättare än någonsin att arbeta på distans tex, eller skapa ett globalt bolag med säte i tex Målilla - men säljer man produkter måste dessa snabbt, billigt och lätt kunna skeppas iväg, och man måste få tillgång till råvaror.
Säljer man tjänster måste man kunna ta möten ansikte mot ansikte (i början iaf även om mkt kan göras via video senare). Alla bolag kräver kompetent och utbildad personal. Dom skall också bo någonstans.
Elenergi är också en viktig råvara för de flesta bolag, några mer energiintesiva än andra.

Så flygplats, järnväg, båt, och vägar (större bra vägar), fiber, elkraft högskolor/universitet och bostäder är nyckeln tror jag.

Att bygga i Norrlands inland ger en uppförsbacke, men såklart det går: energi finns det gott om där, mark är billigt (så bostäder kan uppföras) - men det ligger långt ifrån olika centra, och att bygga en internationell flygplats där det flera gånger om dagen går plan till större hubbar (Köpenhamn, Berlin/Moskva, London osv) är inte en billig affär...
Kommunikationen är inte alltid bra utbyggd (fiber/mobiltäckning) och utbildad personal är det i dagsläget alltför ofta brist på...

/K
 
Ett stort moment 22 med andra ord. Finns det inge folk så görs det ingen satsning, men satsas inget så flyttar folk. =/
 
Squall Leonhart skrev:
Ett stort moment 22 med andra ord. Finns det inge folk så görs det ingen satsning, men satsas inget så flyttar folk. =/
Så är det nog :/

/K
 
  • Gilla
johel572
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.