Hej alla,

Tog en tur ner i källaren imorse för att kolla hur väggarna tål regnet i Stockholmstrakten (regnade hela fredagen och kanske lite i torsdags kväll) och till min bedrövelse ser jag fuktgenomslag längs hela ena väggens nedre del, plus några små fläckar högre upp.

Dräneringen gjordes i vinter fr o m november t o m januari samman med en tillbyggnad (gjutning av platta etc) och det är på den nya delen dessa genomslag finns. Källaren är inte ens ett halvår gammal ännu.

Och nu är frågan - vad gör man? Varför läcker det in vatten i grunden på ett 4 månaders hus?

En fråga är ju hur viktig marklutningen är. Vi är inte klara med markplaneringen på den sidan ännu. Det är så mycket annat att göra att vi tänkte se till att det var klart till hösten. Det är väl ändå snösmältningen och höstregnen som är värsta belastningen vad gäller vatten i mark.

Som det är nu lutar marken inte från huset. Istället är det de närmaste metrarna ganska platt förutom just vid huset där marken är något lägre. Så visst, det regn som hamnar där kommer inte därifrån utan rinner ner i marken.

Vi har också väntat med att fixa takavvattningen eftersom huset inte är färdigmålat ännu. Det betyder att gamla husets stuprör är borttaget och där det satt tidigare finns nu bara ett hål från takrännan ovanför det hörn, där fläckarna på väggen i källaren finns. Tillbyggnadens tak har ingen takränna alls utan där rinner det bara rakt ner. Det är 28 kvadratmeter det är fråga om. Baksidan ser inte ut så här, den är torr och fin (i alla fall än så länge).

Så ja, vi har visst saker kvar att göra - men ska inte dräneringen kunna svälja att det regnar i två dagar ens om mark lutar fel och det som kommer på taket rinner ner på marken?

Tacksam för goda råd för jag vet f-n inte vad vi ska göra nu. Att göra om dräneringen känns allt annat än lockande.

Vi hade entreprenör som gjorde alltihop. Bör man kanske inleda åtminstone en diskussion med dem om vad detta kan bero på. Ska gå ut och kolla i inspektionsröret till dräneringen hur det ser ut där.

Ska strax ladda upp bilder... djup suck....
 
bild

fukt.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • fukt2.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Om man antar att dränrören ligger på rätt nivå, vad är dessa kopplade till? Avloppet? Dagvattenrör i gatan? En stenkista? Om det är en stenkista, på vilken nivå ligger den?

Takvatten blir mycket vatten på samma ställe. Se till att leda bort detta från huset och se vad som händer. Att marken inte lutar rätt tror jag är ett mindre problem, det verkar vara mindre ytor som har fel fall.
 
Har du bilder på uppmurning av den väggen utifrån? Skulle vara intressant att se om klack och ev platon och liknande är gjort rätt.

Sent from my GT-P7510 using Byggahus
 
Svarar bägge,

Dränrören kopplade till stenkista. Vi var lite tveksamma till om fallet skulle vara tillräckligt för att stenkistan skulle komma djupt nog, men enligt entreprenörerna var det inga problem. Det blev bättre än de trodde, sa de.

Jag får leta lite efter bilder från utsidan. Det är inte platon utan isodrän men om jag minns rätt strök de ändå nedre delen av muren (typ en meter upp) med nån typ av gucka (tjära? Olja? Asfalt???). Men sen är det isodrän vi valt för att, OM det blir vatten som kommer in, muren ska kunna torka upp också efteråt.

Till saken hör säkert att huset ligger i en insprängd ficka i berget. Möjligt att marklutningen i sig inte är ett problem men kanske om du lägger till en bergsknalle utanför som gör att vattnet aldrig kan komma någon annan stans än ner till dräneringen? Egentligen tror vi att takvattnet skulle behöva komma typ 1-2 meter ut från huset för att ledas på "rätt sida" om berget. I så fall vore det nog inga problem.

Mer om konstruktionen - det är gjuten botten platta och sen murat upp från den. Under alltihopa grus. Ska vara gjort enligt konstens alla regler.
 
Sådana bergsfickor är väldigt dumt att ha. Jag hade samma problem i ena hörnet på min kåk. Fick spränga på två ställen för att få bort vattnet. Före sprängning låg vattenytan omkring 1,2 m ovanför grundvattennivån vid sulan. Efter sprängning försvann allt vatten inom något dygn från det uppgrävda diket.

Det är svårt att sia om vad som orsakar dina problem men om du har hydrostatiskt tryck mot väggen hjälper varken platonmatta eller membran.
 
Instämmer med Locke, märkligt bara att de som gjorde dräneringen inte förstod det.
Mitt förslag är att ta en diskussion med det företaget och så får de se till att leda bort vattnet och givetvis utan kostnad för dig.
Ett annat alternativ är att ta dit KA och så får denne komma med utlåtande, småmärkligt att KA inte reagerade men å andra sidan så är de inte på byggena så mycket heller.
Ett tredje alternativ är att ta in en besiktningsman, advokat och sen köra på mot företaget, kan dock kosta en del tyvärr.

Till sist så kan en förklaring vara att det gängse tyvärr är att bara följa ritningar utan att tänka och då kan det bli så här ibland. Oavsett vilket skall ju inte du drabbas utan de som gjort fel.

/Kent
 
Redigerat:
McGonagall skrev:
Svarar bägge,

Dränrören kopplade till stenkista. Vi var lite tveksamma till om fallet skulle vara tillräckligt för att stenkistan skulle komma djupt nog, men enligt entreprenörerna var det inga problem. Det blev bättre än de trodde, sa de.
En stenkista ska placeras i den första metern jord. Inte två meter ner som gärna blir läget om man dränerar hus med källare. Har du inte en tomt med naturligt fall så att stenkistan kan placeras på rätt nivå med fall från huset får man pumpa bort vattnet. Hur ser det ut med höjderna egentligen? Ligger stenkistan två meter ner i backen är den antagligen lika full med vatten som dränrören..... Hur såg det ut i inspektionsröret föresten?
 
Det där kommer när det regnar?

Åker det vattnet ned i dräneringen?
 
Om det finns några spolbrunnar försök kolla vattennivån i dräneringen. Om det står vatten där konstant är det nog läge att alla fall tillfälligt ordna någon pump för att sänka nivån tills en ordentlig lösning med stenkista/dräneringspump är på plats
 
Hej igen,

först ett varmt tack till alla ni som engagerar sig i att läsa och fundera på mina problem. Ni är guld värda.

Jag hade den stora turen att ha några vänner på middagsbesök idag och slapp därmed tänka på det här under några dyrbara timmar. Nu har de farit hem och mungiporna är på väg ner igen...

Det fortsätter att regna och det blöta partiet är nu något bredare plus att det kommer fler fläckar i högra hörnet (ni såg en på bild). Så problemet tycks onekligen kvarstå.

charta77: Det tycks så ja. Det har ju varit en ganska torr vår så vi har inte sett detta förut. Själva huset på källargrunden byggdes först i mar och då kom alltså taket på. Innan dess var hela grunden med platta och väggar naturligtvis väldigt fuktig, och det kvarstod säkert ett tag då det gick ytterligare några veckor innan vi fick en dörr på plats.
Om det åker vatten i dräneringen... hur menar du? Från typ ett stuprör ner till en inspektionsledning? nej...

Jag satte en svamp på en rensslang och fick ner den i närmaste inspektionsbrunn (den ligger ca 70 cm ut från hörnet ni ser borterst i bild, några meter innan stenkistan således). Den kom upp fuktig och något sandig, men inte blöt.

myrstack & MathiasS: Vår stenkista ligger kanske 3 meter ut från huset i en sluttning. På just den sidan sluttar marken från huset, det är någon halv/meter kvar till ner till nästa tomt bredvid. Tror inte den ligger på så mycket som 2 meters djup, det behövdes nog inte.

Jag funderar på om det enda rimliga är att filma rören för att se om det står vatten någonstans på mitten. I så fall måste ju rören ha en "dal" just utanför väggen. Jag kan inte idag se nånting annat som förklarar hur det annars kan bli fuktgenomslag just på mitten av väggen. Tror inte vattnet sugs upp kapillärt, i så fall borde det ju vara mer ett generellt problem, eller? Men det tycks ju vara väldigt lokalt vid just den väggen.

Vad tror ni - vad är bästa sättet att gå vidare?

Det är en bra idé med en pump - men den skulle väl bara hjälpa om vi faktiskt kunde se vatten i inspektionsröret. Om det är en "dal" i mitten av dräneringsslangen så tror jag faktiskt inte vi kommer dit..?
 
OM det nu är så att dräneringen är gjord enligt konstens alla regler,du har en stenkista som kan svälja det som kommer ut från dräneringen och det inte står vatten i dräneringsröret är det något som inte går ihop. Dessa genomslag borde du inte kunna få om du inte har/har haft en konstant vattennivå mot ytterläggen. Isodrän ska göra att vatten inte kan sugas kapilärt till en högre nivå. Har du haft extrem nederbörd under en kort tid kan genomslaget dock fördröjas innan det syns på insidan så vattennivån bör kollas direkt vi nederbörd. Med en tätskiktsmassa mot grunden borde dessutom genomslag pga tillfälligt höga nivåer begränsas. Nackdelen blir väl att grunden i stort sätt måste torka ut innifrån.

ska inte dräneringen kunna svälja att det regnar i två dagar ens om mark lutar fel och det som kommer på taket rinner ner på marken?
Även en korrekt gjord dränering kan ha svårt för detta, om nu huset står i en insprängd ficka i berg kan det vara nästan omöjligt att få dräneringen att hänga med.
 
Redigerat:
Tänkte på hålet i takrännan som du skrev och under den är fläcken på våren?

Den verkar kunna vara på samma höjd som det de strök dit slutar. Tar regnvatten snabbt vägen genom isodrän skivorna?

De slutar också i ungefär samma nivå som den nedre fukten?

Du skulle nog behöva få dit något att leda bort vattnet från takrännan. Det är inte omöjligt att du fyller dräneringen med regnvatten.
 
Hejsan
Jag hade samma problem förra sommaren som du. Nybyggt källarrum ihopkopplad dränering med befintliga husets dränering och isodrän. Det jag slarvade med var stuprör hade endast hängrännor från hela huset tak som rann rätt ner i ett hörn vilket resulterade vid riktigt kraftiga regn med vatten i nya källardelen. Efter jag fixat marken runt ut byggnaden och riktiga stuprör ner i dagvatten fören så försvann dessa problem och nu har jag inte ett spår av fukt genomslag. Läste på smhi att 1mm regn per kvadrat ger en liter vatten. Hos mig regnade det 50 millimmeter på 40 minuter på ett tak på 70 kvadrat blir det. Lägg till detta att du även har nyss fyllt igen vilket tar ett tag innan det har sjunkit.
 
Charta 77 : vi har också funderat i de banorna... att vattnet på nåt sätt kommer genom isodränen...

myrstack : ja det man är orolig för är ju att rören inte lutar som de ska, eftersom det kommer underifrån just mitt på väggen. Man har ju hört talas om därneringsrör som, trots att de legat rätt, "flyttats" när grävarn börjar hälla på mer grus.

Hansson: Skönt att höra. Låter ju precis som vår lösning. Kanske dags att ta tag ordentligt i takavvattning och markberedning.

Gonatt på er nu...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.