Skulle gissa på att ett så grunt hål som krävs till ett nytt hus med värmeåtervinning till brine hamnar nog runt 40-45000kr före ev rot lite beroende på vart i landet det är. Tror inte det skiljer många tusen kwh mellan bergvärme och Nibe 750 på ett nytt hus.
 
Det beror på hur stort huset är. Är det så pass litet att det klarar sig på 5-6kW vid DUT så behövs ju ingen spetsel med en F750 och då är det antagligen svårt att räkna hem bergvärmen, annars känns det inte bra om man behöver en massa spets, som i vårt fall med 200kvm och 9kW behov vid DUT, alternativt 6kW med FTX, men FTX går inte att köra med en FLVP så vi hade ju behövt 3kW extra elspets dom kallaste dagarna när elen som är som dyrast. Valet för oss var antingen att driva 9kW med en FLVP som ger max 6kW, driva 9kW med en BVP av valfri effekt, eller driva 6kW med valfri BVP+FTX.

FTX gick i princip plus minus noll ekonomiskt sett ihop med bergvärmen, men det som är plus minus noll idag lär bli plus imorn när elpriset åter höjs lite. Det känns också rätt att minska huset behov i första hand och välja energikälla i andra hand. FTX är lite samma sak som att kosta på extra isolering.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.