@n_sandstrom Det man inte kan göra själv får man lära sig (citat från något forum). Börja med att läsa Lundagrossistens VVS-kunskap steg 1 och 2. Läs om steg 2 några gånger till allt om dimensionering av värmesystem har förståtts.

Installera sedan Purmo Calculator på en PC med MS Windows. Beräkna husets effektbehov per rum. Dimensionera radiatorer efter effektbehov och önskad framledningstemperatur. Programmet stödjer både 1- och 2-rörsystem. Med programmet så är det ganska enkelt att prova massor av varianter och i slutändan kan beslutsvåndan bli betydande.

Jag har fördelen att ha tillgång till husets ritningar som visar uppbyggnad av isolering i golv, väggar och tak. Därifrån kan man utgående från lambda för de olika materialen och deras tjocklekar beräkna U-värde för de olika konstuktionselementen.

https://www.energihandbok.se/konstanter/varmeledningsformaga-och-u-varden-for-olika-material

Har man inga ritningar så går det att på andra sätt ta reda på hur hus från olika tidsperioder brukar vara byggda. Stadsbyggnadskontoret kan ha ritningar. Verifiera beräknat effektbehov vid DUT från uppmätt energiförbrukning vid olika temperaturer. I värsta fall i brist på data eller om man inte orkar lägga ner tillräckligt med tid så kan man troligen köra med schablonvärden för effektbehov per kvadratmeter och lägga på en marginal.

Om det var ett seriöst företag som installerade bergvärme så kan nog deras effektuppskattning vara en bra grund.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.