Jojo, nu börjas det :-/

Igår hade vi provtryckning av eldstäder och murstock. Resultatet blev att sotarn rekomenderar att vi överhuvudtaget inte eldar förrän vi låtit dra rör inne i murstocken.

Lite besviken, hade hoppats slippa just denna utgift! Det är så man börjar undra hur mycket sådana här mindre grejer kommer att gå på egentligen när man plussar ihop dem (skorsten, el, mindre snickarjobb, köksinredning m.m)...

Är det någon som har åsikter om rördragning i murstockar (det brukar ju vara gott om åsikter här i forumet)? För det är väl egentligen inget att fundera över, väl? Bara att hosta upp slantarna?
 
Vad sa sotaren om att glidgjuta skorstenen istället för att dra rör? Detta är mer praktiskt om man vill ändra anslutningar i skorstenen.

mvh plexi
 
Öh, ingenting tror jag. Vad innebär det att glidgjuta?

Han pratade först om att vi ev själva skulle kunna putsa om den utvändigt, men sedan tyckte han den var såpass dålig att han rekomenderade det där med rör istället. Men glidgjuta, det är kanske invändigt det?

Jag gillar egentligen inte idén att proppa murstocken full med små värmeisolerande kulor, just med tanke på hur man gör den dag man vill ändra eller lägga till en eldstad. Eller när rören blivit dåliga och behöver bytas. Hur får man ut kulorna då, så att man kommer åt murstocken invändigt igen? Världens största dammsugare?
 
Detta

http://www.schadler.no/pdf/knuten.pdf

Även kallad just "schadler" tekniken.

Tyvvär är det inget man gör själv utan en skorstens reperatör fixar det för ca 1200:- metern / kanal.
 
I mitt 1800 tals hus fanns det i skorstenen bara två tämligen stora kammare för röken från alla eldstäder. Om jag inte eldat på ett tag så var det hopplöst att få upp eld, det blev bakdrag och rök in. Jag beslutade att dra in rör och har varit MKT nöjd med resultatet, men det är klart huset är inte så stort att jag någonsin kommer att vilja lägga till fler eldstäder.
 
Att kanaler i skorstenar blir dåliga om man inte eldar i dem är regel snarare än undantag. Vi öppnade vår kanal i köket för att kunna sätta in en vedspis och den var ju inte tät (huset är från 36 den kanalen har inte eldats i sedan 50-talet). Vi lät glidgjuta den pipan och en till. Glidgjutning har också den fördelen att den inte minskar ytan i skorstenen vilket rör gör och därmed minskar risken för sotbrand (allt enligt vår utmärkte kakelugnsmakare). Jo jo gamla hus kostar pengar det är bara att vänja sig men de är charmiga :D
 
Per-Erik skrev:
Detta

[länk]

Även kallad just "schadler" tekniken.

Tyvvär är det inget man gör själv utan en skorstens reperatör fixar det för ca 1200:- metern / kanal.
Har hjälpt en kompis att göra det, och det har blivit godkännt alla gånger, priset blev ca 100 kr/meter

Kruxet var bara att få tag i rätt bruk ;)
 
Berätta mera Haagbard!
 
Nä jag vet inte så enormt mycket.........bruket är ju dyrt men blandas ut med murkalk så att meterkostnaden stannar på ca 100 kr/meter.

Vi sotade ur piporna väldigt noga, använde skumgummimadrass i lämplig storlek och hade för säkerhets skull ett rep nedåt också utifall man skulle "köra fast"

Knökade in madrassbiten i ett upphugget hål längst ner i pipan och hällde ner bruk genom skorstenen och lät en stark man dra i repet.

Man måste ha några hinkar färdigtblandat bruk med sig upp på taket och en medhjälpare ser till att det alltid finns bruk ovan madrassbiten.

Det kan vara väldigt tungt och dra, har sett att vissa "proffs" har en ställning ovanpå skorstenen och vevar upp madrassbiten med hjälp av en liten så´n vinch det sitter på båttrailers.

Kompisen köpte en kamera att släppa ner i pipan, denna visade sedan på en monitor skicket på pipan både före och efter dragning, han har också provtryckt i egen regi före den provtryckningen sotarna gör, en gång syndes en rökstrimma på vinden och då drogs pipan för säkerhets skull en extra gång.

Är ej helt säker men tror att det normala är att dra piporna 2 ggr.
 
Bruket är svårt o få tag i ja.. bara företag som får köpa det.. :-/ sen är det viktigt att man drar bruket i jämn takt i pipan.. annar är risken att det blir ojämt i pipan alt man inte får bruk i hela pipan heller.

att kunna prov trycka själv är nog nästan ett måste efter som om det blir dyrt annars att ha sotaren komma springades var eviga dag för att just prov trycka..
 
Per-Erik skrev:
Bruket är svårt o få tag i ja.. bara företag som får köpa det..  :-/
Jo men det är ju många som har företag, han som köpte bruket har ju bara en enskild firma registrerad där han t.ex bedriver jord/skogsbruk och dekaltillverkning på fritiden.
 
Det verkar ju inte speciellt avancerat faktiskt :D
På sidan det var länkat till här ovan fanns ju en jättebra bild på ett spel att montera på skorstenstoppen ;)

DÅ kommer självklart nästa fråga:
Vad heter bruket och var köper man det ?

Att hitta en firma som kan "köpa ut" är väl det minsta problemet i sammanhanget :)

Ang själva dragningen då.
Dendär skumgummibiten, hur stor ska man göra den?
Ska den "glappa" någon cm eller vara "jättetrång" ?

Använde ni något annat "mirakelverktyg" än en vanlig sotviska för sotningen ?
 
Vi sotade noga med vanlig viska och skumgummibiten ska vara satan så trång.......måste vara en brädlapp eller något på undersidan så man inte drar repet rätt igenom skumgummit.

Det är noga med konsistensen, ska väl vara som.......ja va tusan.......tjock ärtsoppa kanske ???
Det kanske krävs lite övning just på konsistensen, mura och dra en provpipa av rätt dimention på ett par meter av skräptegel vettja ;)
Vore dumt att klanta sig när det är "skarpt"

Det är i.a.f imponerande vad det bruket biter fast i pipan, en av piporna bilades sedan upp för att montera in en kamin och när man skrapade på det var det nästan osannolikt hur bruket bitit fast.

Återkommer på ett eller annat vis med namn på bruk & leverantör.
 
Om man inte vet vad man gör så skulle jag inte rekommendera att göra detta själv. Har man otur så kan t.ex bruket glida ihop och skapa en förträngning innan det brunnit klart (måste bilas bort), är det lite dragning på kanalen så kan "skumgummibiten" fastna (återigen bila bort).

Det är inte så lätt om man inte gjort det själv nångång.
 
brasse skrev:
Om man inte vet vad man gör så skulle jag inte rekommendera att göra detta själv. Har man otur så kan t.ex bruket glida ihop och skapa en förträngning innan det brunnit klart (måste bilas bort), är det lite dragning på kanalen så kan "skumgummibiten" fastna (återigen bila bort).

Det är inte så lätt om man inte gjort det själv nångång.
Så är det väl med precis allting, utan att prova lär man sig ju aldrig heller ;)
Därför föreslog jag att öva på en fejkad pipa på ett par meter, gäller det pipor på 10-20-30 meter så är ju kostnaden och arbetet att mura och övningsdra en pipstump försumbar.

Det var just i händelse av att man skulle "köra fast" som vi hade ett rep fäst under skumgummibiten också.

Visst är det både säkrare och bekvämare att låta någon annan göra det, men medveten om materialpriset ~100 kr/meter och efter att ha sett vilken förhållandevis liten arbetsinsats det var när mina föräldrar fick sina pipor dragna av proffs så kan jag inte annat än tycka att 1000-1200 kr/meter är ett opris.


 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.