E
Skrivet av: Bernt Bergkvist

Så man tänker alltså lätta lite till på bördan för de som bor i små radhus som kostar några miljoner i storstan, för att istället låta de som bor i billiga gamla hus på landet betala? Glesbygden får betala mer. Det är tamejtusan dags att starta en gerillarörelse som börjar jävlas med stadsborna.
 
E
Skrivet av: Fredrik

Höjning med drygt 2000kr. Tur att vi inte byggde så stort tänkte jag men det hade kostat oss 750kr/år i ökad fastighetsskatt om vi byggt 400kvm istället för 147kvm.
 
E
Skrivet av: Klassiker

Nu när ekonomin i väst vänder nedåt under en period råkar vi skattebetalare ut för två klassiker politiker använder för att täcka upp sina "finansieringsunderskott":

- Fastighetsskatten ökar eftersom skattebasen är fast.
- Privat pensionssparande konfiskeras

Tänk på detta till pensionen.
 
E
Skrivet av: Eive Johansson

Varför skall hus belägna i storstadsområden bli högre beskattad än de som ligger i glesbygden? Fråga en norrlänning om han vill bo i ett storstadsområde han svar blir: Aldrig, jag vill ha de "fria" vidderna. Alltså borde fastighetsskatten utgå från vad staten behöver. Och då vet villaägaren att han bidrar utifrån rätt underlag.
Staten kollar av hur mycket pengar som "måste" in till statskassan. Och hur många villakvm:er det finns det i Sverige. (varje kommun har antal kvm).

Vi får då fram priset per kvm. Då har husets läge ingen betydelse för fastighetsskatten. Detta betyder skatterättvisa, mindre hus byggs, mindre energiförbrukning för huset och därmed en samhällvinst. Köparen vet exakt vad priset är och förblir. Eftersom priset följer ett bestämt index.

Sedan kan man ha åsikter om varför ett boende skall bidra med pengar till staten? Att beskatta hus är inget ovanligt, det förekommer i de flesta länder.

Skillnaden är hur underlaget tas fram och då har de flesta andra ett mer rättvist system än Sverige.

Vi får ändå vara glada att tidigare vidriga system för hur skatten räknades fram har varit borta några år.

Ett påpekande till oss alla villaägare: Vi skall inte vara för säkra på att nya vidriga orättvisor inte kommer åter. - Detta kan vi styra om vi vill.
 
E
Skrivet av: Lasse

Jag fick höjt, tack för det.
 
E
Skrivet av: Lasse

Men om de röda vinner nästa gång.....

Biståndet är 100 000 000,- per dag nu. Hundra miljoner per dag!!

Och vi har inte äns råd med blöjor till de gamla..
 
E
Skrivet av: Cujo

Fastighetsskatten är en förlegad relik ifrån den tiden då man inte hade kontanta inkomster, som inte hör hemma i det moderna samhället.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.