Ja, bila bort dosan och sedan skarva rören med slang och vika ner i väggen till en kopplingsdosa.

//Patrik
 
Nackdelen med att bila bort dosan är att det blir jobbigt om man någon gång vill ta bort väggen och få ett stort rum igen...
 
Att sätta dit en ny dosa senare är lättare än att ta bort den g:a, det är ju nästan färdigbilat. För att bila bort taklagningen är en baggis.
 
Ställ väggen bredvid takdosan enligt tidigare förslag. Är mycket lättare och kommer inte se så dumt ut. Sen sätter du en kopplingsdosa i nya väggen ca 20 cm under takhöjd och drar ut ett rörutlopp i taket mot gamla takdosan, sen går du med kabel där och täcker med ett näslock.
 
Ja, det vore nog ändå bäst. Inspektionslucka skulle nog bli lite konstigt att få till bra.
 
Behövs det dragavlastning i takdosan om den inte är dold i väggen, och man drar en bit EKK/EKLK från den och in i ett rör längst upp på väggen som går till en infälld kopplingsdosa? Eller behövs dragavlastning endast då man drar lös kabel i vägg?
 
Det behövs ingen avlastning i dosorna, som du nämner är det bara vid lös förläggning av kabel infällt som det krävs. Det är inte heller så vanligt här med den metoden så tänk inte mer över det.

Sätt du väggen med lite offset så att takdosan kommer fri på ena sidan och gå in med kabel från röret i nya väggen, det blir bra så som du tänkt dig. Du kan givetvis även hugga fram anslutningar i befintliga dosan och gå ner i nya väggen med dem, men om du tror att väggen kan komma att tas bort är det ju onödigt jobb. Rätt utfört behöver inte lösningen utan ingrepp i taket bli sämre vare sig tekniskt eller estetiskt.
 
EKLK är kanske lite overkill i det här sammanhanget :)

Jag hade nog försökt att bila bort dosan och skarva rören...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.