Hej,

Har nyligen flyttat in i ett radhus byggt 1983/84 utanför Stockholm som har ett ventilations-/värmesystem som heter FläktWoods.

Är det någon som vet något om detta system?

Vi funderar på om det är ett bra system eller om det kan vara värt att byta till något mer effektivt.

Problemet idag är att vi lyckas få en behaglig temperatur på övervåningen men det är ständigt kallt på suterrängvåningen. Det finns inga element i huset utan värmen transporteras tydligen via ventiler som på övervåningen sitter på golvet och på suterrängvåningen i taket.

Radhuset är på 115 kvm i 1 plan + suterrängvåning och vi har idag en årsförbrukning (el) på 17500 kwh (2 vuxna personer, innetemperatur på i snitt 19 grader). Låter det som en rimlig förbrukning?
 
En hög förbrukning för att vara radhus 115kvm och ett dåligt uppvärmningssystem, särskilt på nedervåningen. Om planlösningen är öppen på suterrängvåningen kan en bra placerad LLVP (luftluftvärmepump) göra stor nytta utan det kostar så väldigt mycket i investering. Helst då en förhållandevis tyst och bra modell p.g.a. närheten till grannar.
 
Enligt energideklarationen ska det vara en luftluftvärmepump (FTX) installerad men det känns ju som att förbrukningen borde varit lägre då. Eller kanske bara dåligt justerad?

Hur lång livslängd har en sådan pump?
Den är alltså 28 år gammal nu.

Vad menar du med 'bra placerad'? Enda platsen att placera en pump är i princip där den redan är placerad, i ett förråd i mitten av suterrängvåningen.

Det är ingen direkt öppen planlösning någonstans, särskilt inte på suterrängvåningen som består av en liten korridor och 5 rum (varav 1 tvättstuga och 1 badrum)
 
FTX = värmeåtervinning med luftväxlare som kan vara av t.ex. rotationstyp eller motströms plattvärmeväxlare. Värmepump är något helt annat. En värmepump har en kompressor flyttar köldmedia i en sluten krets mellan värmeväxlare, påminner delvis om kyl&frys men större och lite annorlunda konstruktion. En FTX kan hålla väldigt länge men verkningsgraden är normalt dålig på äldre modeller. Nya toppmodeller kan återvinna uppåt 85% av energin i ventilationsluften.

Med LLVP tänker jag alltså på något som liknar luftkonditioneringen på hotell när man reser till varma länder, inte något som sitter instängt i en skrubb. Med ganska sluten planlösning finns möjligen ett alternativ med värmepump och det är att sätta ett vattenvärmebatteri istället för elbatteri som eftervärmare till den varmluft som sprids via kanalerna du beskrev. Som i följande länk men med en luftvattenvärmepump LVVP utanför huset istället för jordvärme, men det bör utredas mer noggrant:
http://www.byggahus.se/forum/ventilation/187390-forvarma-uteluft-till-ftx-med-jordvarmepump.html
 
Nu har jag kommit lite länge i efterforskningarna, vi har tydligen en Bahco ACJ-luftvärmepump som står i förrådet kopplad till en Bahco ACF Minimaster i köket (spiskåpan).

Jag gissar att det du rekommenderar kräver bygglov iom att det ska installeras utanför huset. Tror du det även krävs om-/nydragning av ventilationsrör?

Försöker hitta så kostnadseffektiva lösningar som möjligt.
 
Alltså ett luftvärmeaggregat, inte en värmepump. Kan vara lite svårt att hitta någon som kan sådan Bacho ordentligt. Sök i ventilationsdelen på olika forum. Kanske följande trådar kan ge lite vägledning:
http://www.energiportalen.se/forum/energi/bacho-minimaster-940.asp
http://www.usv.se/villavarme/hus-med-luftvarmeaggregat-och-bacho-aci-eller-liknande

Vissa kommuner har regler för luftvärmepumpar såsom anmälningsplikt med godkännande eller liknande men andra saknar detta. Om det är brf kan det också finnas interna regler.
 
Tusen tack för hjälpen Josth!
Ska studera vidare, lutar åt att vi investerar i en LLVP men ska först ha hit en firma som tittar på befintlig installation.
 
OK det är säkert bra att någon tittar till Bacho'n och gör ev service om det behövs. Rensa ventilationsrören på all smuts osv är också nyttigt om den gått många år, brukar finnas många dammråttor där inuti.

En LLVP innerdel kan t.ex. placeras i nedre hallen om trappan upp är öppen, den kommer då att värma lite grann där nere innan den varma luften sedan stiger uppåt automatiskt och värmer övervåningen. Men det bör också undersökas hur värmespridningen kan samköras med Bacho ACJ så det blir lagom varmt i hela huset. Kanske några nya små elradiatorer i vissa rum istället för att elbatteriet på Bacho'n måste vara inkopplat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.