Jag har precis köpt ett hus där det finns "mikrobiell lukt", priset var med hänsyn tagit till detta = inga konstigheter. Nu ska jag bena ut vad jag behöver göra och bollar gärna med er kring detta! Lite info om huset:

* Byggt 1930, utbyggt 1972. Delen som är byggd -30 har betongplatta som är isolerad med spån (ca 15-20 cm), storlek ca 80m2, delen som är byggd -72 har krypgrund, storlek ca 40 m2.

* Huset har haft ventilation via självdrag fram till för ca ett år sen då det sattes in freshventiler för tilluft och fläktar för frånluft i våtutrymmena.

* Huset är besiktat, i protokollet nämns att det luktar i huset vid inträde samt att det luktade ur ett provhål som togs upp på delen med betongplatta. Ingenstans uppmättes förhöjda fuktvärden utan de låg klart under gällande riktvärden. Dock gick det inte att besikta krypgrunden fullt ut då det saknades lucka, det som gick att se/mäta var OK. På kallvinden är det "svartnat" på innertaket, inga förhöjda fuktvärden och ingen lukt.

* Tvättstugan hade en vattenskada för ca 10 år sen varpå det utrymmet renoverades (man rev ner till betongplattan vad jag förstått)

* Jag har pratat med besiktningsmannen som låter rätt säker på att det är delen på betongplattan + spånen som förorsakar lukten. De rekommenderar dock alltid en "fördjupad besiktning" när det finns avvikelser. (Anticimex)

* Lukten som finns i huset skulle jag beskriva som "gammalt hus blandat med tulpanlukt" :)

Mina tankar:

* Riva ut allt ner till plattan på delen som är byggd -30, förutom tvättstugan som jag resonerar är OK, och installera ett Nivellsystem. Ingen åtgärd på delen med krypgrund.

* Möjligen sätta in ytterligare freshventiler

Tar tacksamt emot tankar på detta, gärna även erfarenheter av hus med samma konstruktion.
 
Låter som en bra ide.
Kolla även Granab.Samma som Nivell fast med stålreglar.
Vi köpte vårat Granab golv på Fredells.Dom har det i lager och man kan köpa enstaka reglar osv.
Passa på att fixa ventilationen på en gång så du kan koppla golvet till det.
Nivell och Granabs ventilationslösningar är dyra och du kan förmodligen konvertera hela huset till en fungerande ventilation för samma pengar.
Jag köpte centraldammsugarrör som ventilationsrör under golvet.Det finns en ritning på Nivells hemsida hur hålen ska borras för att få rätt flöde.
En gumminippel för gjutjärnsrör passar sedan i ett 100 spirorör i ena änden och dammsugarröret i andra :)
 
Tack för tipset :) Jag kommer troligen att leja bort hela uppbyggnaden, riva gör jag själv. Hoppas få tag på en snickare som har lite koll på fukt/ventilation och som man kan prata med och tillsammans hitta den bästa lösningen.
 
Dom växer inte på träd.
Läs på själv.Min erfarenhet är inte att snickare är några ess på fukt.
 
Nej, tyvärr är det nog så. Snickarna gör det som dom blir tillsagda, typ. Grubblar på om jag ska prata med nån som är specialist på fukt eller om jag ska nöja mig med att vara 95% säker på vad som är problemet och vad lösningen är...
 
Det som är oerhört viktigt med dessa golv är att städningen och tätningen är nitiskt noggrann.
Det får inte finnas något som helst organiskt kvar och absolut ingen möjlighet till tjuvluft någonstans.
Ett tips är att ta in en saneringsfirma för att spruta på gift. Kostar nästan ingenting efter rot och du får det garanterat mögelfritt.
Vi körde med Corvara . Funkade kanon och bra att ha med å göra.
Fredrik
 
  • Gilla
ferlin75
  • Laddar…
Ja, jag ska se till att behandla plattan så jag får bort all lukt mm.

En fundering: En av byggarna jag pratat med föreslog, eller iaf nämnde, att det skulle bli ungefär samma kostnad som Nivell att gjuta på plattan och samtidigt lägga in golvvärme och då köra med flytade golv. Är det en OK lösning ur "få-bort-lukten-synpunkt" och att inte få tillbaka problemen?
 
Fråga hur dom ska få dit isoleringen, hur mycket isolering det blir, vad det blir för driftskostnad och hur dom kan garantera att du inte råkar ut för omvänd fuktvandring dvs fukten dyker upp i omkringliggande rum
Fredrik
 
Vårt hus från 60-talet med isolerad betongplatta och självdrag luktade inget i källaren på första visningen, vilken visade sig vara extremt välvädrad, då det på omvisningen framkom en tydlig mikrobiell lukt med starka inslag av lim. Även noterat i protokoll. I ett av rummen hade man tidigare haft heltäckningsmatta direkt på betongen. Jag antog, och byggnads-/fuktingenjören tyckte det var rimligt, att lukten kom från gammalt lim på betongen. Denna fräste vi bort och jag la klinkers direkt på. Lukt borta. Alltså inget kvar från andra ställen. Sedan höjde vi temperaturen och satte in en avfuktare -> godkänd miljö. Året efter satte jag in en luft-luft-pump i källarplanet (som jag fick tag på till inköpspris + installation), och miljön blev perfekt.

Så om du kan tänka dig svala klinkersgolv så är det ett billigt och enkelt alternativ. Man skall ju då dock även undvika stora mattor och annat organiskt täckande material.
Om firman skall gjuta på golvvärme - hur mycket isolering lägger de då under? För du skall ha ganska bra källarhöjd nu om den skall tåla 25-35cm till i påbyggnad? Detta är ju anledningen till att man där markpriserna är höga och det inte finns plats för utbyggnad (läs sthlm) tar in rumäner som bilar ut källaren först ..
 
Nivellsystem är det enda rätt och ventilation under golv.

Har själv suttit i samma sits och läst och läst och åter läst om detta. Hört mig för och det jag blev rekommenderad var just "upplyft golv med ventilation under". Finns flertalet lösningar för ventilation såsom platonmatta på btggolvet, nivellsystem, även sett de som lagt "isodrän/pordränskivor" för isoleringens skull

Om jag inte minns galet så har "arga snickaren" gjort ett par lösningar på detta.
 
Om det är ett uppgreglat golv som är skadat är klinkers inte ett alternativ om man inte gjuter först.
I vårt fall fattades det 15 cm i höjd mot angränsande rum....
 
Jag funderar starkt på att ta dit en besiktningsman från en annan firma än Anticimex för att få en second opinion, lukten i huset finns där men jag kan inte säga säkert om det är bara "gammalt hus" eller fukt.

Jag pratade med en firma som hållit på länge i branschen och dom sa att golv isolerade med spån brukar klara sig bra från fukt då det läcker ner värme (som jag antar är bra för då hålls det torrt?), om reglarna är ingjutna i plattan "är det dock kört". Dom hade fö inte mkt gott att säga om Anticimex men jag fick känslan av att det var lite säljsnack...
 
Det är nog inte säljsnack.Min egen erfarenhet av Antiklimax i just ett sådan här fall var att dom skickade en "expert".
Den s.k experten kunde inte ett skit om uppgreglade golv eller fukt.Den enda kunskapen om fukt vederbörande hade var att kunna avläsa ett instrument och borra ett hål i betongkakan.
På frågan vad gör man åt uppreglade golv sa han jag vet inget om sånt.Jag mäter bara fukt.
Utan att vara Einstein kan man förstå att ett golv som luktar illa och inte varit utsatt för läckage måste vara påverkat av en fuktig platta :-$
Varför dom skulle mäta fukt i en oisolerad platta när allt var utrivet kan man fråga sig.
Svaret är väl rätt givet att det alltid är fuktigt i en oisolerad platta...
Du kan nog räkna med att det växer äckel under golvet.
Spån är mumma för mögel att växa i.Det var just spån och hyvelrester som hade ruttnat ner hos oss.Det såg tom ut som jord i hörnorna och utmed ytterväggen.
 
Redigerat:
Vi bor i ett radhus från 70-talet och köpte huset på liknande premisser.
Mögeldoft, platta med isolering ovanpå, syllar utan fuktspärr.
Vår stora rädsla vid köpet var att syllarna skulle ha varit ingjutna, då hade vi fått bila och gjuta innan vi la nya syllen. Lättnaden när vi kapade upp första golvbiten var total!

I vårt fall var det den tryckimpregnerade syllen som luktade, så vi bytte till oimpregnerat och la en fuktspärr.
När vi hade rivit ut allt dåligt material gjorde vi en ozon-behandling för att bli av med kvarvarande doft och byggde sedan igen på samma sätt som det var gjort tidigare, med nytt material såklart!


Skulle det vara intressant att se så finns en del dokumenterat på vår byggblogg. http://www.smedjegatan4d.blogspot.se
 
Hejsan!
Vi har haft identiskt problem i vårt hus och vi har jobbat väldigt länge och mycket med detta. Min erfarehet är att det inte finns en enkel lösning, luktar det så finns ett problem och det måste man lösa. För övrigt delar jag övrigas åsikter om Anticimex, fruktansvärt oproffsiga och endast ute efter den "fördjupande undersökningen". Vi valde Jape-golv och det är vi supernöjda med. Om nu länken fungerar kan du kolla in vårt projekt. Lycka till!
http://www.byggahus.se/forum/showthread.php?t=228029
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.