När jag köpte fog så visade de prover som man lätt själv kunde se hur den skulle bli och hålla brevid eller mellan 2 plattor. När jag skulle få saker lackade av en bil lackerare så vägrade han bestämma vilken färg som va mest lik de provet jag gav honom. Trodde det va på det viset de försäkrade sig om att de inte gjorde ett felaktigt färgbeslut.
 
Hej! Du ser färgen på pulvret. Olika fabrikat har inte samma Grå färg, kan skilja mellan ljus o mörk grå. Du kan foga om med en finkornig klinkerfog med extra pigment tillsat.Har du gnitt med förmycket vatten kan du ha fått bort både cement och piggment, då kan du rispa med nageln.
 
Detta är ett vanligt problem...kan bero på många saker.
1. Har du verkligen blandat fogmassan enligt paketens anvisning. Många kakelsättare i branschen blandar medvetet fogmassan för lös för att den blir smidigare att arbeta med=fogen blir för LJUS när den härdat.
2. Du har användt för mkt vatten i svampen när du torkat av.
3. Man kan INTE lita på att det är dax att tvätta av plattorna när de blivit "vita eller grå"!!! Man MÅSTE känna med fingret i FOGEN så att den "bär". Olika plattor suger olika, gäller även underlaget.
4. Blanda med maskin! Blanda aldrig fix eller fogmassa för hand. Följ anvisningarna på paketen och låt alltid fix/fog vila i spannen ngr minuter efter blandning, rör sedan om igen. Blanda hellre lite då och då istället för en rejäl balja...arbetstiden för fogmassa är rellativt kort.
5. Sist men inte minst....Man skall alltid använda samma fabrikat på fogmassan/fixet, använder man olika produkter kan missfärgningar från fixet tränga upp i fogmassan om man har otur.

Även om du kanske gjort allt rätt så finns det ingen garanti på att du gjort så...Alltså, golvleverantören kommer INTE att ta ngt ansvar eftersom det är du som gjort arbetet. Tyvärr
 
6. Provfoga först på något dolt ställe så att du ser hur det blir!

mvh
Steffe
 
K
Hemmakaklaren skrev:
5. Sist men inte minst....Man skall alltid använda samma fabrikat på fogmassan/fixet, använder man olika produkter kan missfärgningar från fixet tränga upp i fogmassan om man har otur.
Det där stämmer inte riktigt. Däremot skall man alltid vänta den tid det står på fixet att man ska vänta innan det är fogbart. Oftast ligger den tiden på 1-2 dygn. Att kakla klart ca kl. 15 och sen börja foga kl. 08 nästa morgon är vanligt, men det är inte ett dygn. Det är bara en natt :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.