Mikael_L
M Mattias Svederberg skrev:
DC ström skapar magnetism. Dock inget M-fält. Dvs ett fält som inducerar magnetism.
Jag som trodde det var ett magnetfält runt en permanentmagnet ... Så dum jag känner mig. Men du får förklara vad det är för fält då ...
 
  • Gilla
civilingenjören
  • Laddar…
Mikael_L Mikael_L skrev:
Jag som trodde det var ett magnetfält runt en permanentmagnet ... Så dum jag känner mig. Men du får förklara vad det är för fält då ...
Det är ett DC fält, inget EMF fält som vi diskuterar här. Jag var väldigt tydlig även om jag inte använde exakt terminologi hela vägen. Jag skrev faktsikt det i ursprungliga inlägget.

Jag citerar mig själv
"Ett annat sätt att fullständigt döda fället är att använda en DC driven lampa. Magnetfältet som bildas försvinner då helt bort i jordens bakgrundsfällt."

Notera, texten är skriven för att vara tydlig för någon som inte nödvändigtvis är påläst i området. Vad jag skrev var inte felaktigt, utan förenklat. Jag var väldigt tydlig med det.
 
Du pratar bara strunt för att vara riktigt ärligt. T ex : Med en DC lampa försvinner E-fältet. Varför ska det vara så? Menar du att E-fältet blir mycket mindre om man använder sig av lågspänning? Om lampan drivs med 220 V dc?
Lägg av.
Inga fler kommentarer till detta halvbildade svammel.
 
T Thomas_Blekinge skrev:
Du pratar bara strunt för att vara riktigt ärligt. T ex : Med en DC lampa försvinner E-fältet. Varför ska det vara så? Menar du att E-fältet blir mycket mindre om man använder sig av lågspänning? Om lampan drivs med 220 V dc?
Lägg av.
Inga fler kommentarer till detta halvbildade svammel.
Ta och lägg ner tramset. Uppenbarligen missuppfattade du vad jag skrev. Men nu vill du inte erkänna att jag faktiskt .

"Menar du att E-fältet blir mycket mindre om man använder sig av lågspänning? "
Den här typen av halmgubbe trams man använder när man är oseriös och bara tramsar. Allt jag behöver veta. Blockad.
 
Häng en sked i dörrhandtaget och ett glas med vatten under ,börjar skeden rotera runt är det cancervarning och flytta omgående
 
  • Gilla
Tamazin och 2 till
  • Laddar…
Det är ett väldigt tjafs om magnetfält hit och dit. Det väsentliga är väl att oavsett vem av er som har rätt så påverkar det inte hälsan eller risken att få cancer.
 
  • Gilla
Tamazin
  • Laddar…
S
Som andra påpekat avger inte en kabel magnetfält när lampan är släkt. Däremot ett relativt svagt elektriskt fält. Om man tänder en glödlampa avges även ett svagt magnetiskt fält men även det är svagt och ofarligt.

Problemen kommer när någon tänder en modern LED-lampa. I runda slängar hälften av av de du hittar i affärerna ger antingen högfrekventa störningar i elkabeln och/eller flimrigt ljus. Båda dessa anser jag har betydligt större hälsokonsekvenser än de elektriska och magnetiska fält som dikterats i tråden.

Köp högkvalitativa lampor till alla armaturer i huset, inte bara sovrummet. En privatperson som gjort seriösa mätningar är: http://sle.se/led/over/
Under menyn "Information" hittar man längst ner hur man donerar för att han skall kunna köpa och prova fler lampor. De byts ut i rasande tempo och det krävs faktiskt pengar för att köpa alla sorter.

En indikation på om en lampa flimrar får man genom att filma den med mobiltelefonen. De riktigt dåliga lamporna ger en tydligt flimrig film. Tyvärr är det inget 100%-igt test.
 
  • Gilla
raspen86 och 1 till
  • Laddar…
M MEE-84 skrev:
Om du har inte elallergi. Då kan man få ont i huvudet?

Men det är nog bara en på hundratusen som har detta. Det vill säja, hundra stycken totalt i Sverige. SÅ svar: Nej verkar korrekt.

Har räknat snabbt igen och något stämmer inte med siffrorna. Så antingen finns det 1000 allergiker i Sverige eller så är det en på miljonen som har det. Ber om ursäkt för felaktigt information.
Vad är elallergi? Du kan vara överkänslig gentemot födoämnen men elektricitet kan inte ge allergiska symptom, för att magnetfält(vilket jag tror du menar) ska påverka krävs spänning över 125 kV, normalt i hus ligger den på 230 V och de strålingsvärden som alstras är försumbara men det finns studier som visar att de magnetfält som alstras i ställverk och ellok kan påverka människor och öka risken för cancer, huruvida det är vidimerat vet jag inte
 
elpaco elpaco skrev:
Jag har arbetat med planering och uppbyggnad av mobiltelefonnät i min tidigare karriär som ingenjör. Nu har jag passande nog en medicinsk karriär. Det är mycket felinformation och myter kring trådlösa telefoner och mobiltelefoner. De sänder på ett medicinskt motsvarande frekvensspektrum som tex tv-sändningar. Med medicinskt menar jag att denna strålning INTE har en joniserande effekt. Dvs frekvensen är inte sådan att den orsakar DNA-skador. Det gör däremot som ni vet UV-ljus - tänk solskador och kopplad cancer till detta. Detta spektrum av strålning orsakar uppvärmningseffekt vid exponering. Dvs hjärnan blir uppvärmd lite lite granna av strålningen (beroende på effekt så klart, men nu talar vi apparaterna ovan). Så hur mycket kan hjärnan eller annan vävnad bli uppvärmd innan den tar skada på lång sikt? Det vet kan inte. Hur har gränsvärden (SAR) uppkommit då? Jo det är ganska mumbo jumbo kan man lugnt säga. Man tog den strålningseffekt som efter en viss tid värmde upp ögongloben på råtta med 1 grad celsius och så tog man en hundradel av detta. Det ansåg man vara en betryggande liten uppvärmning på sikt. Mig veterligen har endast en studie överhuvudtaget visat någon som helt koppling mellan långvarigt utsättande för strålning från mobiltelefoner och cancer, men den har även kritiserats. Forskningen som visar att det är ofarligt är massiv. Erfarenheten är massiv. Försiktighetsprincipen gäller alltså inte.

Här kommer nästa faktum - mobiltelefonen och mobilmasten pratar med varandra. Självklart om man tänker efter, men telefonen måste ju sända till masten lika starkt som masten talar med dig. Är man långt ifrån en mast så måste mobiltelefonen gå upp i effekt. DÄRFÖR skall man ha så tätt mobiltelefonnät som möjligt, med så bra täckning som möjligt, för att minska ovan redogjorda strålningseffekt. Det är alltså fördelaktigt att ha master nära barn, skolor osv. Då kommer deras mobiltelefoner stråla mindre. Och som andra redogjort för, så avtal strålningen med kvadraten på avståndet (=fort).

Man skall alltså inte bekymra sig för master, och inte för mobiltelefoner. MEN om man vill minimera uppvärmningseffekten från en mobiltelefon, så skall man använda hands free och se till att man har så bra täckning som möjligt. Man skall INTE motverka byggandet av nya master i närområdet, utan istället kräva att det byggs fler! Det är den vetenskapligt mest förankrade hållningen, fria från tyckande.

Vill man läsa mer själv, och kontrollera informationen ovan, så hittar man bra information på Strålskyddsmyndighetens hemsida. Observera att "strålskyddsinstitutet" är en foliehattsida med stora mängder samlad nonsens. Det kan vara roande att läsa där med, men ta det inte på allvar.
Bra och sakligt!
Men myndigheten heter Strålsäkerhetsmyndigheten.
 
  • Gilla
Collie
  • Laddar…
Elektriska fält beror på spänningar där fältet går från en spänning till en annan.

Styrkan på det elektriska fältet anges i volt/meter (V/m).

Detta innebär att alla spänningssatta föremål alstrar elektriska fält. Apparaten behöver inte vara påslagen, det räcker med att den är ansluten till vägguttaget för att ett elektriskt fält skapas runt sladden. De elektriska fälten är dock väldigt lätta att skärma av. Det hölje som omger ledarna, samt ytterhöljet på kabeln skärmar tillräckligt för att det enbart 10-15cm från kabeln knappt går att ens mäta, än mindre anses vara påtagligt skadliga för levande varelser.

Högre spänningar eller kortare avstånd ger högre elektriskt fält.


Magnetiska fält alstras av strömmar.

Styrkan på de magnetiska fälten, den magnetiska flödestätheten, mäts i tesla (T).

Detta innebär att ett magnetfält endast uppkommer när apparaten är påslagen och det 'rinner' ström i ledaren.

Högre strömuttag ger starkare magnetfält. Det magnetiska fältets styrka avtar med avståndet från apparaten (källan).
Den magnetiska fältstyrkan (H) på avståndet (r) ges av denna formel: H = (I/2π•r)

Den magnetiska flödestätheten (B) fås därav ur formeln: B = µ•H

Där µ är en materialkonstant, permeabiliteten (Vs/Am).Nästan alla material har en permeabilitet med ett värde nära µ0 = 4π • 10^-7 Vs/Am, vilket är permeabiliteten för vakuum.

Strömmen i en ledare ges av hur stor resistiv effekt som belastningen utgör på den spänning den är ansluten till och fås enkelt ur denna formel: I = W/U.

En 25W lampa kopplad till 230V drar alltså ~108,6 mA, vilket är 0,108A.

Så den magnetiska flödestätheten 1m från en ledare, där det går ström till en lampa på 25W (vilket är normalt för en nattlampa) ges således av denna formel:

B = µ0 • I/(2π•r) vilket med siffror blir: 4π•10^-7•0,108/(2π•1) = 0,000 000 0216 T

Med andra ord, så är den magnetiska flödestätheten eller 'strålningen' som många vill kalla den, 1m från denna lampa och dess kabel i storleksordningen 0,0216µT.
Vilket skall jämföras med det magnetfält som ligger runt vår jord, vilket ligger kring 70µT, d.v.s. mer än 3'000 ggr högre än lampan.

Kontentan av detta ger således: Sätt du upp din lampa och nyttja detta som argument.

Här är en länk till ett dokument, där det upptas lite olika värden för några av våra mest använda apparater.
VAD ÄR ELEKTROMAGNETISKA FÄLT
https://www.who.int/peh-emf/about/en/what_is_emf_swedish.pdf?ua=1

ps.
Synligt ljus intar en särställning då vi faktiskt ser det elektromagnetiska fält av dessa frekvenser/våglängder, övriga delar av spektrumet är osynligt. Det finns dock mätinstrument för samtliga delar av spektret.
Ds.
 
Redigerat:
  • Gilla
TRJBerg och 3 till
  • Laddar…
U Ulrik58 skrev:
Vad är elallergi? Du kan vara överkänslig gentemot födoämnen men elektricitet kan inte ge allergiska symptom, för att magnetfält(vilket jag tror du menar) ska påverka krävs spänning över 125 kV, normalt i hus ligger den på 230 V och de strålingsvärden som alstras är försumbara men det finns studier som visar att de magnetfält som alstras i ställverk och ellok kan påverka människor och öka risken för cancer, huruvida det är vidimerat vet jag inte
elallergiker har såklart symtom, men de har inte somatiskt (kroppsligt) ursprung, utan psykiskt. Det är givetvis mycket lätt att visa att elallergi inte existerar, och det är gjort många gånger.
 
  • Gilla
TRJBerg och 2 till
  • Laddar…
M Multibyggarn skrev:
Elektriska fält beror på spänningar där fältet går från en spänning till en annan.

Styrkan på det elektriska fältet anges i volt/meter (V/m).

Detta innebär att alla spänningssatta föremål alstrar elektriska fält. Apparaten behöver inte vara påslagen, det räcker med att den är ansluten till vägguttaget för att ett elektriskt fält skapas runt sladden. De elektriska fälten är dock väldigt lätta att skärma av. Det hölje som omger ledarna, samt ytterhöljet på kabeln skärmar tillräckligt för att det enbart 10-15cm från kabeln knappt går att ens mäta, än mindre anses vara påtagligt skadliga för levande varelser.

Högre spänningar eller kortare avstånd ger högre elektriskt fält.


Magnetiska fält alstras av strömmar.

Styrkan på de magnetiska fälten, den magnetiska flödestätheten, mäts i tesla (T).

Detta innebär att ett magnetfält endast uppkommer när apparaten är påslagen och det 'rinner' ström i ledaren.
Högre strömuttag ger starkare magnetfält. Det magnetiska fältets styrka avtar med avståndet från apparaten (källan).

Den magnetiska fältstyrkan (H) på avståndet (r) ges av denna formel: [bild]

Den magnetiska flödestätheten (B) fås därav ur formeln: [bild]

Där µ är en materialkonstant, permeabiliteten (Vs/Am).Nästan alla material har en permeabilitet med ett värde nära [bild] Vs/Am, vilket är permeabiliteten för vakuum.


Strömmen i en ledare ges av hur stor resistiv effekt som belastningen utgör på den spänning den är ansluten till och fås enkelt ur denna formel: [bild] .

En 25W lampa kopplad till 230V drar alltså ~108,6 mA, vilket är 0,108A.

Så den magnetiska flödestätheten 1m från en ledare, där det går ström till en lampa på 25W (vilket är normalt för en nattlampa) ges således av denna formel:

[bild] [bild] [bild] T


Med andra ord, så är den magnetiska flödestätheten eller 'strålningen' som många vill kalla den, 1m från denna lampa och dess kabel i storleksordningen 0,0216µT.
Vilket skall jämföras med det magnetfält som ligger runt vår jord, vilket ligger kring 70µT, d.v.s. mer än 3'000 ggr högre än lampan.

Så kontentan av det hela blir således. Sätt du upp lampan och använd detta som argument.

Här är en länk till ett dokument, där det upptas lite olika värden för några av våra mest använda apparater.
VAD ÄR ELEKTROMAGNETISKA FÄLT
[länk]


ps.
Synligt ljus intar en särställning då vi faktiskt ser det elektromagnetiska fält av dessa frekvenser/våglängder, övriga delar av spektrumet är osynligt. Det finns dock mätinstrument för samtliga delar av spektret.
Ds.
Tack byggaren för ett korrekt utlåtande. Du har läst dina böcker. Andra har inte det.
En liten besserwisser dock: Jag skulle inte kalla E/B-fält från en 50Hz-kabel för strålning. Strålningen är väl förbehållen mycket högre frekvenser. Och man ska vara försiktig att jämföra magnetfält från 50Hz källor till jordens magnetfält för frekvensen spelar roll i a f för myndigheterna.
Frågan är om TS' sambo köper det eller är fortfarande orolig. Då kan vi inte göra så mycket mer.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
A aweste00 skrev:
Bra och sakligt!
Men myndigheten heter Strålsäkerhetsmyndigheten.
Tack. Det verkar som den tidigare myndigheten har fusionerat och bytt namn (2008) sedan jag jobbade med sådant. Jag har blandat ihop det lite.
 
  • Gilla
aweste00
  • Laddar…
H Husbuset skrev:
Varför ska man gynna företag som skor sig på rädslan för el? Det bästa är väl att hon pratar förstånd med karln. Varför förutsätter du att TS avviker från normen? Jag antog att hennes sambo är en man när inget annat skrevs.
Vad är det för fel på dej?

Hoppsan, jag trodde trådskaparen var en man, och vad spelar det för roll, när det finns alla möjliga konstellationer idag?! Det var väl inte kön frågan handlade om?

Vad har fjärrbrytare med rädsla för el att göra? Jag har mina till att slå av och på saker...

Och du, du behöver inte göra reply, för jag lägger inte mer tid på dej, då du inte bidrog med något konstruktivt alls till diskutionen.
 
Redigerat:
  • Gilla
HBerggren
  • Laddar…
Jensenw Jensenw skrev:
Till TS, har ni wifi hemma? Om man ä rädd för det lilla magnetisk fältet i en kabel eller lampa så bör man kanske fundera på Wi-Fi eller mobil
nu blandar du ihop elektromagnetisk strålning med elektromagnetiska fält. men det kanske var meningen?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.