Har pratat med en bekant som är byggnadsingenjör och han sa att om de har slipat bort mögel från trästommarna, och sedan gjort en okulärbesiktning, kan det finnas mögel kvar som man missat vid okulärbesiktningen.

Så länge det finns mögelsporer kvar kan det finnas risk för tillväxt menar han. Stämmer detta även om det är en luftad fasad? Kan den naturliga luftfuktigheten göra att det finns risk att eventuella rester av mögelsporer kan växa och orsaka problem i framtiden?

Vi vill framför allt undvika onödiga risker för allergi, astma och annat som mögel kan orsaka.

Det var ganska stora partier som hade sanerats, framför allt kring fönster och dörrar. Här bilder, de röda partierna har slipsanerats. Vad tror ni?

fasad1.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

fasad2.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Mögelsporer finns naturligt i princip överallt, men för att det ska bli problem krävs bland annat fukt och värme. Mögelsporer kan finnas latent på den nyaste o finaste brädan du köper, men inget händer med det heller om inte förutsättningarna för mögel finns.
 
  • Gilla
Ulric och 1 till
  • Laddar…
Ok, så du menar att den naturliga värmen och luftfuktigheten som kan finnas utifrån och från fukt som kommer in i fasaden och transporteras ut via luftspalten, inte ska vara "bränsle" till mögel att växa?
 
Det ska till mer fukt under längre tid för att ge problem. I den enstrgstätade fasaden så saknades luftspalten och fukten blev kvar, det ger problemen med dessa. Kommer det inte in fukt så klarar sig även enstegstätade men det är svårt att göra det nog bra och ett annat problem är att det inte syns utanpå.

Har du en luftas fasad utan inläckackande vatten (eller ångtryck inifrån) så är det mycket ovanligt med problem. Så i ditt fall skulle jag vara lugn.

Risken är nog mycket större för som som köper virke som varit dåligt lagrat utan att veta om det (även om den risken också är liten i en luftad fasad)
 
Det kan ju vara gamla skador som ej är åtgärdade som spökar.
 
Huset byggdes med enstegsmetoden 2001, och fasaden renoverades och ändrades till luftspalt 2012. Så frågan är vad som kan ha hänt under den tiden och hur mycket som är bortsanerat.
 
xyzhus skrev:
Det kan ju vara gamla skador som ej är åtgärdade som spökar.
Ingen vet om något spökar alls, huset kan vara perfekt. En köpare har hoppat av och angett reparationen som skäl. Det behöver dock inte vara sant.
 
Sto Ventec med stålreglar är ett bra system. Har hela fasaden rensats till regelstomme och fukt/mögelkollats är detta
tillräckligt. Att köpare hoppat av pga av fel som köparens bes.man hittat innebär ju att felet bör vara känt för säljaren som därmed har upplysningsplikt om detta.
Det måste finnas dokumentation över var tidigare fel upptäckts vilket säljaren har upplysningsplikt om.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.