E elmont skrev:
Det är precis samma med nätverk som med elinstallationer. Man "bygger" inte med en massa "skarvsladdar" varför kan du ju fundera lite på.
Det är ju det man gör, patchpanel och uttag.
Man kunde lika bra lämnat med 2-3m (eller lämplig längd utifrån förutsättningarna) kabel både i stativ och ute i landskapet.
Så hade man gjort om det nu spelade stor roll med skarvar.
Idag går ju största längden med solida koppartrådar, som sen termineras i uttag, där man kopplar in kopparbelagda flertrådiga patchkablar mellan utrustning och uttag.
Antalet skarvar spelar väl störst roll när man använder PoE.
 
elmont: Du beskrev två typfall där en fullständig fast nätverksinstallation vore extrem overkill. Typ som att göra en hel elinstallation med 5 ledad 2,5mm2 kabel "bara för att". Det finns en fundamental skillnad mellan el och nätverk. Var annan generation byter man ut allt dvs man har sällan 20 år livslängd på allt relaterat till "kablage" och som mest 10 år på allt aktivt. Elinstallationer har en tendens att vara byggnadens livslängd eller ca 40-70 år...

Nu är det CAT6A som gäller, för då klarar man nästa tekniknod, om det därefter skall vara TP kabel eller fiber vet vi inget om idag. Förutfattade meningar om att inget kontor behöver mer än 100Mbit/s delad bandbredd är så obsolet. Jag hade kollegor som ansåg att 10Mbit/s var alldeles för snabbt, prova att köra Office365 på den bandbredden, det är direkt plågsamt. Idag är 1000Mbit/s standard. Man vet aldrig vilka behov som kommer att finnas om 10++ år.
 
Limpan4all
Man kan även dra lös elkablar på golvet och genom öppna dörrar och få ett kontorslandskap att fungera utmärkt. Lika så är det knappast någon mening att köpa en bil som är 500 hästar. Att överdimensionera ger normalt inget utan rätt dimensionering för dom krav man har är det absolut mest kostnadseffektiva. Inte minst med åtanke på just det du nämnde, man har ingen aning om vad framtiden bär med sig, det kan ju "falla" åt mer än ett håll.
 
  • Gilla
Panor82 och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.