Hej

En vän till mig har arbetat som egenföretagande elektriker i många år, och har länge haft funderingar på att utöka sina kunskaper.
Eftersom jag själv arbetar in IT (dock ej teknik), så frågade han mig hur han skulle kunna skaffa sig kunskaper om hur man installerar nätverksutrustning och drar kablage. Han stöter ju på dessa personer parallellt med att han själv gör elinstallationer.
Vad säger ni? Finns det några kurser han kan gå för detta?
 
Dra nätverk och kontraktera uttag och patchpaneler samt mäta upp nätverken behöver man inte speciellt mycket kunskap för. Det räcker dom hel/halvdagskurser som leverantörer brukar hålla. Det är när det gäller dom aktiva delarna som det kan bli lite knepigare och kräver lite större kunskaper.
Så frågan är väl hur stor del av "kakan" han tänker sig att försöka ta.
 
Tack för svar.
Det låter ju som en enkel väg. Jag tror definitivt att det är en bra start för vidare äventyr i nätverkslandskapet.
När du säger leverantörer, menar du då de som tillverkar de fysiska nätverkskomponenterna? Har du exempel på några?
 
Grossisterna brukar lite då och då anordna "utbildning" tillsammans med sina leverantörer, oftast är det helt kostnadsfritt om man är kund hos grossisten. Det är bara att framföra önskemålet till den säljare som man normalt har kontakt med så brukar det så småningom leda till en "kurs" som gäller ett visst/vissa fabrikat. Men när det gäller datanät så är hanteringen av dom olika fabrikaten rätt lika så det man får lära sig gäller lite för alla olika fabrikat.
Man brukar även ibland få ett certifikat på just det fabrikat man "kursat" på.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Stort tack. Ska förmedla det.
 
Hur man gör kan man i princip lära sig via kjells hemsida. Men att göra det snyggt, snabbt och genomtänkt kan kräva lite övning. Det går att göra nätverksinstallationer som ser ut som nåt från ett u-land men som fungerar utmärkt. Men för en duktig elektriker borde inte det vara så stort problem.
Att få nätverk i stora kontor och industrier att fungera bra kan vara lite knepigare, då kan längder och störningar bli problematiska. Samt att det kräver lite mer ordning och struktur för att det ska gå att underhålla.
 
Struktur och märkning är ju i princip som annan svagström så där ska det inte vara några problem, det ingår (väl ännu) i den utbildning som en elektriker får. Men naturligtvis blir det lite mer komplicerat ju större anläggning det handlar om.
 
Finns det någon skola i närheten som har vuxenutbildning för elektriker kan han ta kontakt med dom
Två kurser som rekommenderas är kommunikationsnät och data media
Där ingår bla dokumentation och nätetsuppbyggnad
Kanske kan han köpa dessa två kurser
 
Tack för nya tipsen.
 
Mätinstrumenten som man behöver är tämligen dyra dock. Om man vill certifiera sitt jobb för 10Gbit/s dvs CAT6 och CAT6A så talar vi om mellan 80 och drygt 200 tusen kronor. Ingen seriös kund betalar en faktura för nätverksinstallation utan ett komplett protokoll på all kablering, patchpaneler osv.

"Allt funkar" räcker inte.

Att mäta upp allt för Gigabitfart eller 100Mbit/s men ändå dra CAT6A kablar är bara slöseri med pengar.
 
C
L Limpan4all skrev:
Ingen seriös kund betalar en faktura för nätverksinstallation utan ett komplett protokoll på all kablering, patchpaneler osv.
Man kan hyra utrustning när det behövs, men om man skall vara riktigt ärlig finns det många aktörer inom området som har noll koll på vare sig certifieringsmätningar, dokumentation eller installationsstandarder.
Tyvärr. Men det beror ju lite på vilken typ av kunder man jobbar med också.
 
Helt rätt. Tom företaget som jag jobbar på "glömde" det vid sin senaste upphandling.
Detta är risken med att låta inte fullt kompetenta människor leda verksamheter.
Vid 100Mbit/s är detta ett litet problem med moderna materiel.
Vid 1Gbit/s så börjar det bli "jobbigt" men man hittar problemen fort då man från dag ett kör mycket vid 1Gbit/s.
Vid 10Gbit/s och 25/40Gbit/s så blir det lätt problematiskt för det ligger 5-10 år i framtiden. Och om man då inte har certifierat sin installation kan man bli tvingad att slänga ut rubbet för att det inte håller måttet. Då blev det helt plötsligt en mycket dyr investering.

Tipset till chefer mm är att ha möten med alla personalkategorier för att lyfta problem INNAN beslut fattas så att man i alla fall vet om vart problem kan uppstå. Nästa problem är short term gain, dvs chefer som får en bonus baserat på korta vinster, bryr sig inte ett skit om hur företaget går när de väl har pensionerat sig...

Certifiering ÄR viktigt, men många struntar i det för det kostar pengar för något som inte verkar spela/spelar roll alls idag...
 
  • Gilla
Alti och 1 till
  • Laddar…
OM certifiering är viktigt beror helt och hållet på vilken typ av verksamhet man sysslar med. Har man en mindre butik med två kassaapparater och en server på kontoret är 100Mbit/s långt över behovet lika så om man har en byggfirma med 10 anställda mm dom få ggr man önskar högre hastighet är i dom relativt få företag som sysslar med "datatunga" verksamheter som tex bildhantering.
 
I början av nittiotalet så var 10Mbit/s tillräckligt för kontor men vi installerade då 100Mbit/s kablage (vi hade växt ut ur coax-nätet som jag drog och klämde själv (gerrilladatorisering av kontoret)). Några år senare så var 100Mbit/s nätet "bra att ha" när sådan utrustning blev billig. Under 00 talet så gjordes många kontor med CAT5e som klarar 1Gbit/s vilket inte alla otestade installationer klarade. Japp, jag var inblandad i minst två för att ta reda på varför det inte gick, ingen certifiering så allt åkte ut. Från 2010 så har det mesta seriösa gjorts med CAT6A och avsett att användas med 1Gbit/s vilket är standard på många kontor idag då deras Internetanslutningar ligger där. Men att då inte säkerställa att allt även klarar 10Gbit/s minst (och 25/40Gbit/s) är direkt dumt.

För att bygga så små nätverk som du tar upp, så behöver man inte göra en nätverksinstallation, dra rubbet med patchkablar i kanaler eller löst, det gör jobbet och kostar i stort sett ingenting.
 
Det är precis samma med nätverk som med elinstallationer. Man "bygger" inte med en massa "skarvsladdar" varför kan du ju fundera lite på.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.