Har en byggnad (fd bank) där man av någon anledning tyckt det var jättepraktiskt att använda elcentralen som en jättelik korskoppling. Se härvan bakom nollskenan!

Dagens projekt var att koppla in en skymmningsgivare till tre utomhusarmaturer, och GIVETVIS har man skarvat alla tändtrådarna i centralen. :@ Lägg märke till Torixen och de fyra vita trådarna på den undre bilden.

FRÅGAN är nu: Hur fixar jag till det här så det blir snyggt? Den råa lösningen är att låtsas som ingenting och skarva på EXK till sensorn och sedan skarva IGEN i centralen.q(;^;)p

Möjligen är kopplingsuret på bilden inblandat, jag har inte rivit i den ändan.

Hur skulle ni elektriker gjort för att få det vettigt?
 
  • IMG_1213.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_1215.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Pilla ut tändtrådarna med tillhörande noll och jord-trådar utanför centralen, trä kabelskal på trådarna till varje armatur. Sen in med alla tre "kablarna" i en kopplingsdosa. Leta reda på gruppen som matar och riv bort det gamla (går kanske via uret då?) och dra en ny matning med en bit EXK till kopplingsdosan och koppla sedan in skymningsreläet där.
 
Tack, det låter klokt.

Man får hoppas att ledarna är långa nog, det sitter en del bråte ovanför. Annars får jag kanske ta och gå ut till vänster om centralen.

Edit: Som extra bonusjobb finns det enkelisolerad ringledningstråd rakt genom centralen..
 
Ringledningstråd i centralen är ingen ovanlig syn
 
Fortsatt att koppla i centralen, om det ser snyggt ut under kåpan spelar knappast någon roll
 
Jag skulle vilja påstå att det är ganska viktigt att det ser snyggt ut under kåpan. Tänker på elektriker som byter centraler och sedan kopplar som en full apa med parkinson. Ibland ser det rent ut sagt för jäkligt ut!
Men i detta fallet så vet inte jag heller om jag hade gjort så mycket åt det. Man får tänka att vill kunden betala 1000 kr extra för att få tändtrådarna utanför kapslingen?

//Patrik
 
Jag skulle nog mest vara orolig för ringledningstråden, resten är ju "bara" formaliafel men inte någon direkt fara. Iofs är det väl rätt låg fara med ringledningen också men om den inte går att dra på annat sätt så kanske skalet från EKK runt ringledningstråden kan vara en ide?

/Spekulerar jag utan att veta helt säkert...
 
Ringledningar i centraler har man haft sedan "urminnes tider" men jag har aldrig hört att det skulle vållat nått problem, så (oavsett om det är fel ) så tror jag riskerna är försumbara.
 
Jag skulle fortsatt på kopplingen i centralen. Däremot skulle jag bytt ut torixen mot en säkrare dito (Hellerman)
 
Att lyckas få en gammal central "snygg" idag är inte lätt, ofta ska det vara så mycket sket med styrningar hit & dit att bara få dit kåpan kan vara ett rent helsike, dessutom komplettering med JFB så man får tråda om halva centralen.

Som Rrrrr sa så skulle jag byta till Helleman eller Wago och sedan köra på.
 
ASEA multikompakt lyx-modellen med porslin i ändarna på faskenorna. Finns dom utan också då gäller det att ha tungan rätt i mun när man sätter dit kåpan...

Bäst är ju såklart att byta ut hela centralen. Men det är ju inte alltid kunden intresserad av. Har själv bytt huvudbrytare i många sådana centraler. Blir inte snyggt och är inte kul att göra.

Är lamporna på samma grupp kan du ju koppla in ett enklare skymningsrelä på första dosan. eller klippa utgående kabel från centralen och dosa den.

argus.gif

Sen tycker jag att en bra dragen torix ger bättre kontakt än en wago. Men det är en personlig åsikt.
 
Redigerat:
Kommer att få göra en liknande fuling i en central.
Sitter tre trådar skruvade i automatsäkringen.

Tänkt lösning blir att sätta en kort tråd från automaten till en 5 polig wago och sen lägga befintliga trådar dit istället
 
jeffan skrev:
ASEA multikompakt lyx-modellen med porslin i ändarna på faskenorna.
Multikompakt lyx-modellen d^_^b

jeffan skrev:
Bäst är ju såklart att byta ut hela centralen. Men det är ju inte alltid kunden intresserad av.
Näe, kunden är ju jag! Multikompakt lyx-modellen d^_^b


jeffan skrev:
Sen tycker jag att en bra dragen torix ger bättre kontakt än en wago. Men det är en personlig åsikt.
Det är antagligen så, men det jag inte gillar med Torix är att man inte kan se skarven. Bytte för övrig ett par stycken i samma kåk idag, och dom var skrämmande dåligt utförda vilket givetvis inte syntes alls på utsidan.
 
Ja, då var skymmningsreläet fixat, men man får aldrig vara riktigt glad.

När jag rev i elen till utebelysningarna upptäckte jag att det gå massor med VP-rör ovanför :@ isoleringen i kattvindarna. Vissa av dessa rör mynnar i centralen strax ovanför HB.

Mycket riktigt har det runnit någonting ner på HB, och kåpan är rostangripen i botten. Det konstiga är att det ser ut som något gulaktigt klägg. Kan det vara någon form av glidmedel som lösts upp av kondensen och runnit ner i centralen?
 
  • IMG_1223.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Diskmedel???? det är ju populärt i vissa kretsar
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.