här körs alla rör gula för el. hög eller lågspänning spelar ingen roll.
Det finns markeringsband med texten högspänningskabel, samt att det ofta ligger en blank kopparlina brevid.

Grönt = opto
Orange = Tele

Ang el så ligger de oftast direkt i mark här, ibland med markeringsband ovanför ibland inte när det är gamla kablar.

Svarta rör blir det när rören ligger synligt i dagen tex på berg mm.
 
H
Ok nyttigt att veta.
Drar mest kabel i Norge och där har vi gult rött orange och grönt.
Då gult är upp till 1000 volt rött är över grönt är fiber och orange är tele
 
  • Gilla
HSP
  • Laddar…
används svart pemslang finns de med gul eller gön eller orange rand för identifiering av innehållet.
blå är ju vatten.... kan vara bra och veta om man stöter på en svart pem slang i marken .
dvs det behöver inte vara vatten för att det är en pemslang
 
cbdnordle cbdnordle skrev:
Hej på er!

Vi har länge sökt efter en fin tomt att bygga på. Ihärdighet och tålamod har lett oss till en perfekt tomt som markägaren nu styckar av för vår räkning. Processen än i sitt slutskede och avstyckning är planerad i höst. Vi fick nyligen ta del av förhandsbeskedet som godkänner nybyggnation enligt önskemål.
Nu till frågeställningen.
När vi häromdagen fick ta del av förhandsbeskedet noterade vi att Vattenfall bifogat karta över befintliga elanläggningar. Trist nog fanns elledningar dragna tvärs över tomten, ganska precis där vi vill placera huset. Det rör sig om 3 ledningar dragna i direkt närhet av varandra. 20kV, 10 kV högspänning samt 0,4kV lågspänning.
Vad gör man åt detta? Går det att dra om dessa? Vad kan det tänkas kosta?
Flytta huset blir inte bra.

Det blev lite av ett stressmoment för oss då kontraktskrivning på tomt är planerad på måndag. Vi vill ju inte skriva några avtal innan vi vet förutsättningarna.

Med vänlig hälsning,
Andreas
Jag skulle definitivt avråda er från att köpa den tomten. Det är nätföretagets ledningar och OM de är intresserade av att flytta dem, vilket de med all sannolikhet inte är, kommer det att bli mycket dyrt. Vi snackar garanterat sexsiffriga belopp, om inte mer.

Dessutom blir det en tungrodd hantering. Om de skulle acceptera en ledningsflytt finns det risk att själva flytten tar flera månader innan det är klart.
 
Det är inte alltid ledningsägaren har ledningsrätt, framförallt inte på lokalnätet. Ledningsrätt är dyrt och tar framförallt lång tid och det blir besvärligare att bygga om. Med stor sannolikhet så är det inte en ledningsrätt och Vattenfall har antagligen inget emot att flytta ledningen men ni kommer garanterat få betala för flytten.

Kontakta Vattenfall för offert.
 
L
Ursäkta men menar du att bolag som överför EL via kabel inte behöver tillstånd , ledningsrärtt eller ledningskoncession för att gräva ned kablarna i mark . utan kan gör det lite hur som helst , var som helst
 
L Liteavvarje skrev:
Ursäkta men menar du att bolag som överför EL via kabel inte behöver tillstånd , ledningsrärtt eller ledningskoncession för att gräva ned kablarna i mark . utan kan gör det lite hur som helst , var som helst
Elnätsägarna behöver absolut ha tillstånd men det är billigare , snabbare och enklare att göra det genom frivilliga avtal med markägaren istället för att driva genom en ledningsrätt. Ledningsrätt är en sista utväg när man är tvungen att köra över en markägare.

Linjekoncession används för regionnätsledningar. Då regionnätsägarens ledningar går genom en annan elnätsägares områderskoncession. Det är ännu knöligare än ledningsrätt
 
Över min fastighet går en del nergrävda kablar, både låg och högspänning, på dom har nätägaren (det lokala elbolaget) just ledningsrätt.
Ledningsrätten är relativ ny då dom för ca 5 år sedan i samband med "vädersäkringen" grävde ner alla sina luftledningar.
Jag tror inte att nätbolaget skulle kostat på allt arbete och kostnaden för förrättningen om det inte var nödvändigt, så jag är övertygad om att det ska vara ledningsrätt till kablarna i backen.
 
Det är upptill varje elnätsägare om de vill ha ledningsrätt eller inte, det går lika bra med avtalsservitut eller avtal. Vattenfall bygger inte nytt lokalnät med ledningsrätt även om det kan finns på befintligt nät.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.