T twoody skrev:
Nej det har vi inte och tror man det så kanske man ska titta på sina egna klockor.
man behöver vara mindre svartvit i denna del av diskussionen. Tex i Stockholm finns obegränsad tillgång på vatten men kapaciteten i reningsverken är en flaskhals vid högbelastning, momentant.

på andra platser kan man ju faktiskt ha täkter som sinar ungefär som en egen brunn.

.....så innan man har en bestämd uppfattning om det ena eller det andra får man kanske bestämma vilken plats man pratar om.
 
  • Gilla
apotekarnes och 1 till
  • Laddar…
Workingclasshero Workingclasshero skrev:
Det är ju inte så att vattnet försvinner bara för man har en pool.....
Faktum är att inget vatten försvinner, det bara byter plats.

Här är ett projekt att ta tag i för poolhatarna.
[länk]
Varför åka iväg. Vi har ju egna platser som vi dränerat och lägger miljontals kr på för att folk vill bo på en sjöbotten :p

lagsta_punkten.jpg
 
Lena "Snorkråkan" Mellin är inte riktigt klok. Jag förstår inte att hon fortfarande får skriva för Aftonbladet. Men det är klart, det är ju en sossetidning och hon brukar ju skriva som regimen i Sverige vill.

Hennes poolhat har inget med eventuell vattenbrist att göra egentligen utan det här är bara den där vanliga mixen av socialistisk avundsjuka och jantelag som spökar hos henne. Som sosse ska ju helst ingen få ha det bra utan alla ska ha det lika illa. Lite så där jämlikt, då inte alla har råd och plats att ha en pool, så är det bättre att förbjuda pooler.
 
  • Gilla
mnils och 2 till
  • Laddar…
Seså, med en poolskatt är allt förlåtet och vi får byta vatten hur ofta vi vill.. :rolleyes:
 
MathiasS MathiasS skrev:
man behöver vara mindre svartvit i denna del av diskussionen.
Bra sammanfattat tycker jag. Nu har jag inte läst Aftonbladet men min tanke är ju att det inte är vattenbrist vi pratar om utan begränsad infrastruktur för att tillhandahålla renat vatten.
Jag bor ungefär mitt i Sverige och för ca 2 veckor sedan kunde man läsa om den extremt sena vårfloden som översvämmade och riskerade att rasera broar mm. Trots det så har min kommun nu i värmeböljan aviserat att dom vissa tider kan ha svårt att hålla tryck i dricksvattenledningarna för vissa abonnenter. Det är också känt att reningsverk mm är underdimmensionerade så höjd VA taxa lär det bli.
Och jag känner mej inte helt komfortabel med att just ha fyllt 19 kubik ovanmarkspool...
 
Redigerat:
P
Vem bryr sig om vad Aftonbladet och Expressen skriver? Sensationsblaskor som aldrig har några seriösa artiklar.
 
  • Gilla
DTanner och 3 till
  • Laddar…
F fsn skrev:
Har du kollat om det inte är så att din klocka tom går baklänges?
Kanske det men jag är inte så dum att jag säger att vi har hur mycket vatten som helst.
Har man något innanför pannbenet så vet man att så inte är fallet.
 
Redigerat:
MathiasS MathiasS skrev:
man behöver vara mindre svartvit i denna del av diskussionen. Tex i Stockholm finns obegränsad tillgång på vatten men kapaciteten i reningsverken är en flaskhals vid högbelastning, momentant.

på andra platser kan man ju faktiskt ha täkter som sinar ungefär som en egen brunn.

.....så innan man har en bestämd uppfattning om det ena eller det andra får man kanske bestämma vilken plats man pratar om.
Nej det finns inte obegränsat med vatten i Stockholm, men vi har bra tillgång.
Men det finns flera ställen som inte har lika bra tillgång.
Men det är inte pooler som är problemet, vi spolar nog ner mer rent vatten per timme i detta land än vad det finns poolvatten.
 
apotekarnes apotekarnes skrev:
Nja, såna generella slutsatser tycker jag att man ska akta sig för. Jag känner många med pool som sällan/aldrig åker utomlands. När vi skaffade pool fick ungarna välja: Egen pool eller utlandssemester. Jag tror nog att miljöpåverkan har minskat tack vare vår pool. Jag fyller den med egen vatten i glesbygd där grundvattnet knappast bryr sig om vad jag gör. Däremot kan jag förstå diskussionen om poolfyllning i regioner med mer eller mindre pressad vattentillgång.
Dom flesta som har pooler har bättre inkomst,
dom med bättre inkomster åker mer utomlands.
 
apotekarnes
T twoody skrev:
Dom flesta som har pooler har bättre inkomst,
dom med bättre inkomster åker mer utomlands.
Okej, då ska jag också generalisera: Fattiga åker och grisar och super i thailand medan rika åker på vinprovarresor i provence guidade av Carl-Jan. Eftersom de rikas resande har mindre miljöpåverkan än fattiga kan de väl få ha en pool istället?
 
  • Haha
Robin Wahlman
  • Laddar…
Det där med att det drar vatten är nog hanterbart från de flesta kommunala synvinklar, undantag kan finnas såklart.

Tror att de flesta grannar som har betänkligheter mot att få grannens pool i tomtgränsen reagerar på att det kan bli olidligt att vara ute i egna trädgården när ungar skriker och tjoar konstant i närheten.

Att rationalisera bort detta som att det skulle handla om avundsjuka är bara dumt och gör att man inte hanterar problemen på vettigt sätt så att alla blir nöjda. Och ja, det är fullt hanterbara bekymmer om viljan finns.
 
  • Gilla
Nyfniken
  • Laddar…
Själv är jag nog mer oroad över dessa doftblock som många hänger i sina toaletter, mycket kemikalier spolas ner och försvårar för reningsverkens växter och annan teknik som används vid rening, lägg kraft på att förbjuda det istället, en totalt onödig produkt.
 
  • Gilla
Fadai
  • Laddar…
R Rkarlsson skrev:
Pappersindustrin borde nästan rena sitt vatten? Ingen aning om hur de funkar. Vet åtminstone en industri som aldrig släpper ut sitt vatten utan renar själv helt och hållet.
Jag känner till företag som måste rena sitt kylvatten då inkommande vatten från floden är så pass förorenat av metaller så de får inte släpa ut vattnet igen utan renning.

Vi borde egentligen hylla industrin som måste rena vårt förrorenade sötvatten pga miljöregler.
 
  • Gilla
j.erkers
  • Laddar…
MathiasS MathiasS skrev:
Aftonbladet tycker det är fördjävligt att man får bygga en egen pool och fylla den med dricksvatten.

[länk]

Vilket trams. Ett oerhört korkat debattinlägg grundat på okunskap och missunnsamhet.

Om man försöker sig på en seriös kalkyl från verkligheten.... Hjälp gärna till att korrigera den:

8 års drift. Har fyllt poolen helt 3 gånger dvs 3x40m3=120m3. Därefter fyller jag på poolen under säsong - säg en halv kubikmeter 10 gånger, högt räknat. Det blir ytterligare 40kubikmeter under 8 år. Dessutom tappar jag ur lite vatten vid vinterstängning, säg 6 kubikmeter. Det blir ytterligare 48m3 under 8 år.


Totalt har vi då gjort av med 208m3 över 8 år. Det är 26m3 extra jämfört med utan pool, per år.

Vi gör av med cirka 160kubik per år normalt, då har jag reducerat den siffran med snittförbrukningen för poolen. Det blir väl 12% extra.

Det finns cirka 65000 pooler utomhus, runda av det till 100 000 pooler så kanske alla är med?

Om vi antar att alla pooler i Sverige finns i Stockholm, vilket förstås är en nätt överdrift, så gör vi totalt av med cirka 2 600 000 m3 vatten varje år på pooler och i stockholm produceras 370 000 x 365 m3 vatten = 135Mm3. Poolvattnet för hela sverige motsvarar då 2% av Stockholms vattenproduktion.

Om sanningen är att bara hälften av poolerna finns i Stockholm så handlar det om 1% av produktionen.

Det låter inte som en katastrof? Behöver vi korsfästa alla poolägare?
1% låter lite men för att göra det lite mer förståligt från dina siffror.

De flesta fyller på sina pool på en helg vid bra väder i maj. Säg att vi pratar om två helger per år. Det medför att dessa 1% medför att vattenförbrukningen är ca 100 gånger högre än normalt.

Om vi blir utan vatten 2-3 dagar per år pga vattenbrist så kommer det blir värdens liv så då måste kapaciteten byggas ut så vi klarar 100 gånger normal förbrukning. Detta medför att vattenavgiften måste höjas kraftigt som påverkar alla negativt.

För min del så är pooler Ok men kommun måste faktuera extra kostnaden som detta medför på poolägarna.
 
A
Socialister hatar lyckliga, driftiga, framgångsrika människor. Inget nytt. Carry on.
 
  • Gilla
mnils och 3 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.