Hemmakatten
Råspont-underlagspapp-ytpapp är precis vad vi har på ett tak med 4 graderslutning. Ytpappen är en extra tjock, lite elastisk papp som tål att gå på, beräknad livslängd uppåt 40 år. Det är extra viktigt att snölasterna blir korrekt beräknade eftersom det inte är sadeltak, detta för att takbalkarna får rätt dimensioner.

Angående spottar håller jag inte med dig. Rätt placerade och infällda ger spottarna ytterligare en dimension till husets estetik och funktion. Tyvärr har jag bara sett ett fåtal hus där detta är snyggt gjort. I de flesta hus är intrycket rörigt, fel sorts downlights, fel (för stark eller svag) ljusstyrka, för breda eller för smalt lysande, ingen dimmer (tycker jag absolut krävs) mm mm.
 
Men det blir fortfarade prickigt...

Väntar på att LED-lamporna ska slå igenom ordentligt. Då bllr dom ju kanske lie mindre.
 
Skulle denna planlösning bli enklare att bygga?
 
  • Opalen_plan_stor.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • 3635741950_f935a07cfe.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
-Ang takfrågan, istället för papp som du hade tänkt, Kör på tegel, benders kostar ca 59kr/m2,Nästan gratis.
Men då krävs det att du minst har 14°taklutning.
Råpont är stabilt alt. ex tyvex duk, då slipper du även bygga luftspalt.

-Investera i en bra återgivningseffektiv värmeanläggning. Där finns pengar att spara varje månad.

-Bor du i ett passande område för ändamålet, investera i en egen vindkraftsanläggning och bli självförsörjande på el. Tror jag såg nånstans att investeringen låg på ca 200.000kr. Men det kanske är lite overkill.

-Använd trämaterial. I stomme, innerväggar, fasad. Trä är billigt och lätt att ersätta.

Istället för att använda oprövade metoder, använd något du vet fungerar i Sverige, Länder har olika förutsättningar och det som duger i ett land, kan bli katastrof i ett annat.

-Det viktigaste tipset om du tänkt bygga huset själv, Mängda allt material till bygget. Skicka till olika bygghandlare och se hur mycket rabatt du kan få. Då kan du spara mellan 10%-25%.

-Har du kontakter och möjlighet att få vissa tjänster delvis svart, kan du spara några kronor. Men se till att du har kvitton på arbetena men med reducerat belopp.
Finns ingen mening att betala mer för att ha mer på kvitton om du inte har tänkt att sälja det.

-Gör så mycket du kan själv. Att betala någon flera hundra kr i timmen för att spika panel, gipsa, lista. Isolera, regla, taka osv. blir till en stor post. Många moment i huset kräver inget geni att utföra, med kunskap och forumet kommer du långt, men visst sen är det en bekvämlighetsfråga också. Men jag själv skulle aldrig ens komma på tanken att betala för dom tjänsterna.
 
5.2 racing skrev:
Skulle denna planlösning bli enklare att bygga?
Visst,

Men skippa det.
Att bygga ett hörn extra är inte så mycket dyrare, visst lite mer krävande och tar lite längre tid.

Men du ska bygga ett hus som du vill ha...att kompromissa bort för några tusen och några extra timmar är det inte värt.

Rita och utforma huset som du vill ha, sen när det är klart kan du titta på vilka områden du kan effektivisera men ändå behålla utformingen maximalt.

Men ska du köpa från någon leverantör kan dom säkert kräva hiskeliga belopp extra.
 
Råspont! tjäna inte in på fel saker. Råspont gör huset mycket mer stabilt. ang hajomp så är det som att sätta i ett fönster men bär med sig lite mer jobb som foder osv. Tänk på att få den leveread så ni kan lyfta i den direkt från bilen.
 
fsn skrev:
Gillar också Hajom skjutdörrar. Vi skulle ha ett sånt och det skulle ha levererats förmonterat i väggen. Nu blev det inte så utan levererades långt efter stomresning. Ja det är jävligt att montera. Hajomparti på 6x2meter som fick lyftas över huset med en mobilkran. Sättas ner på en provisoriskt uppbyggd hög altan och rullas in på plats.

Inklusive bygget av den provisoriska altanen (som endast byggdes för monteringen av Hajompartiet) så kostade kalaset 12-14000kr inklusive mobilkran.
Jag köpte Hajompartiet med rutorna försig, karmen på 250kg lyfte vi fyra enkelt på plats, lånade 4 selar (sådana flyttgubbar använder för tunga lyft), de fyra fönstren 4x 100 kg lyfte jag och en vän på plats, de var enkla att montera i karmarna men ska säga att de var nervösa hammarslag när jag skulle fästa fönsterlisterna på insidan.....;)

/Glenn
 
att dra in på vissa saker å bygga 90 grders hörn m.m , detta känns som ett fängelse...
skall man bygga billigt bygger man själv, där ligger pengarna, samt kontakter..
jag menar skall du bygga huset för att trivas när du sitter i soffan lr skall du vantrivas å tänka hela tiden varför gjorde jag ej så m.m...
enkelt val i mitt fall.
å bygga platt tak, aldrig all vattensamling mm.m. dett gick man ifrån på 80 talet, visserligen har dessa funkis hus kommit igen men va fan platt tak??
sätt takstolar som en trådskrivare nämnt, där får du inga vatten problem att tänka på nåra år senare...
räcker det blir påsk å nån skjuter en raket som lägger sig på ditt tak...oj... sen e det kört......

inredningen kostar så himla mycket pengar med... tänk på det...
vitvaror
kök
badrum
el, spotlights å dimmrar m.m. skall du inte ha mysfaktor?

kamin?

ja listan är lång...

biorum hahaha sköjja, jag njuter av min salong....

ash lite skriveri från mig iaf...

mvh
snickar estwing
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.