M Martin Lundmark skrev:
Hej Radhussemlan

Jag gör dig möjligen besviken. Men jag tror inte att vi skall förvänta oss att den traditionella ”dimmern” både framkant- och bakkantstyrd är speciellt lämpad att styra LED-belysning.

Den framkantstyrda dimmern togs fram under glödlampans tid. Principen är att man förskjuter tillslaget av strömmen mer eller mindre i varje halvperiod av spänningens 50 Hz. Förskjuter vi tillslaget av strömmen lite (ingenting) då lyser glödlampan med fullt ljus.

Förskjuter vi tillslaget av strömmen mycket då är det en kortare tid som ström och spänning finns samtidigt och kan alstra en effekt (Watt) i glödtråden. En minskad effekt till glödtråden minskar både ljusstyrkan och glödlampans färgtemperatur mot ”rödare”.

Genom att glödtråden, genom sin massa, kan ”magasinera” värme så får vi inte så stor ljusvariation under en halvperiod eller när vi styr ned delar av en halvperiod. Man brukar säga att glödtråden ”efterlyser” och eftersom en glödtråd är tjockare om glödlampan är avsedd för en lägre spänning så är ”efterlysningen” längre desto lägre spänning som glödlampan är avsedd för.

En LED-lampa har en elektronisk nätdel som vi önskar skall leverera ett omodulerat ljus (ett stadigt ljus utan variationer). Vi bör dock inte kalla allt modulerat ljus för flimmer, eftersom; ”Begreppet flimmer avser egentligen bara de variationer i ljusflöde som ögat kan uppfatta, alltså enbart det vi kan se.”
[länk]

Ljuskällan i en LED-lampa har egentligen ingen ”efterlysning”. Själva LED (Light Emitting Diode) kan tändas och släcks med hög frekvens, vi kan t.ex. använda LED som ljuskälla vid digital dataöverföring.

För att ljuskällan i en LED-lampa inte skall få ett modulerat ljus (blinka) så behöver vi tillföra en ”extra” energilagring som jämnar ut 50 Hz variationen i växelspänningsnätet. Oftast sker det med en likriktare och en kondensator som återfinns i den elektroniska nätdelen till en LED-lampa. Denna nätdel kan vara olika avancerad beroende på de egenskaper vi vill åstadkomma.

Tittar vi på en nätdel till en dator (laptop) så kan dess nätdel klara av ett stort inspänningsområde (t.ex. 100–250 V) utan att utspänningen till datorn varierar. Normalt så kan spänningen i elnätet variera under dagen t.ex. om vi kopplar in en stor last (en bergvärmepump) i elnätet.

Om vi vill att LED-lampan skall lysa stadigt även vid ”plötsliga” spänningsförändringar som varar längre än en (eller flera) halvperioder av 50 Hz då måste nätdelen konstrueras för detta.

Här uppstår då ett motsatsförhållande om vi vill att LED lampan inte skall ”störas” av plötsliga spänningsvariationer vid t.ex. motorstart och att vi samtidigt skall kunna styra ljuset med en ”dimmer” som faktiskt inför en skur av plötsliga spänningsvariationer.

Skall vi styra ljuset i en LED-lampa bör det inte göras med en traditionell ”dimmer” som styr genom att plocka bort delar av sinusvågen utan snarare genom en styrsignal in till nätdelen. Så att nätdelen styr likspänningen till LED:en konstant även om inspänningen till nätdelen varierar.
Hej Martin! Du kan uppenbarligen det här mycket mer än jag, men vad är lösningen för mig då sittandes med massa dimrar från oklart årtal och en begränsad budget, ska jag för evigt undvika LED-lampor å köpa halogen-sådana eller måste jag bita i sura äpplet å köpa dimrar som funkar för LED, eller nåt annat du försöker säga mig jag inte förstår? :)
Edit: Nu letade jag upp en halogen-lampa å satte in i matbordslampan, ska inte säga nåt till frugan när hon kommer hem å se om hon märker nåt. :D Synd den var klar å bländar, men hellre det än flimret, synd på elräkningen också men det verkar inte va så stor skillnad enl vad man läst här så. Får kanske bunkra upp på halogen-lampor, de ger en acceptabel ljustemperatur också så det kanske får bli framtidens melodi.
 
Redigerat:
R Radhussemlan skrev:
Hej Martin! Du kan uppenbarligen det här mycket mer än jag, men vad är lösningen för mig då sittandes med massa dimrar från oklart årtal och en begränsad budget, ska jag för evigt undvika LED-lampor å köpa halogen-sådana eller måste jag bita i sura äpplet å köpa dimrar som funkar för LED, eller nåt annat du försöker säga mig jag inte förstår? :)
Edit: Nu letade jag upp en halogen-lampa å satte in i matbordslampan, ska inte säga nåt till frugan när hon kommer hem å se om hon märker nåt. :D Synd den var klar å bländar, men hellre det än flimret, synd på elräkningen också men det verkar inte va så stor skillnad enl vad man läst här så. Får kanske bunkra upp på halogen-lampor, de ger en acceptabel ljustemperatur också så det kanske får bli framtidens melodi
Hej Radhussemlan

Du delar nog ditt bekymmer med många, som upplever en försämring när glödlamporna fasades ut. Jag hoppade över kompaktlysrören (CFL) som först kom (testade bara några) och satsade sedan fullt ut när LED-lamporna funnits ett tag, och bytte alla ca 60 ljuskällor på en gång.

En dimmer kopplas i serie med lasten (glödlampan), är framtagen och anpassad just till glödlampans egenskaper, och skall därför närmast ses som ett tillbehör till just glödlampan. Byter man ut glödlampan till en LED lampa då bör man egentligen även byta ut dimmern.

Det korta svaret (och det som jag tillämpar) är att inte styra sina LED med dimmer.
  • · Jag har ca 60 ljuskällor och en dimmer.
  • · Jag har två golvlampor med inbyggd styrbar nätdel och LED-lampor.
  • · Har möjlighet till kronomkopplare i lampa över matbord.
Jag är inte intresserad av det ”smarta” hemmet”. Snarare det ”robusta” hemmet med möjlighet till en ekonomisk fördelaktigt och bekymmersfritt (pensionärs)liv.

När övergången från glödlampa till LED-lampor skedde tog jag skeden i vacker hand och anpassade mitt hem till detta.

Samtidigt, så började jag mäta, räkna och utvärdera möjligheten att på bästa sätt, för min familjs del, kunna långsiktigt ta tillvara nyttan av förändringen som skedde,

Återkommer nog i det ämnet.

Några korta råd;
  • · undvika att styra ljuset till LED med dimmer där det går
  • · Byta ut dimmer till vanliga strömbrytare
  • · Variera ljusstyrkan med in/urkoppling av flera LED-lampor (t.ex. i ljuskrona)
  • · Vill du kunna styra ljuset Välj då ljuskällor med inbyggd ljusstyrning (Philips Hue-system, IKEA TRÅDFRI LED-lampa)
 
Redigerat:
  • Gilla
civilingenjören och 1 till
  • Laddar…
MultiMan
Jag har bytt nästan allt till IKEA Trådfri. Inbyggd felfri dimning och färgtemperatur kan ställas från stearinljusgult till blåvitt (billigaste varianterna saknar detta). Haft det sedan det lanserade för sådär 5 år sedan och jag gillar det eftersom man inte behöver göra några ingrepp i befintliga installationer, men ändå kan få olika funktioner såsom rörelsesensorer i trappor och toalett t ex, bra när man blir äldre och behöver mer ljus.

Ingen lampa har gått sönder än, mycket bra med tanke på prisvärdheten.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 2 till
  • Laddar…
useless useless skrev:
Vad visar bilderna?
Tack för frågan ”Vad visar bilderna”? Skall försöka damma av mina noteringar – men som sagt ”Bifogade bilder visa olika grader av dimming - det är den undre kurvan som visa strömmen 350 mA”.

Jag hade tidigare en kommunikation med en belysningsforskare på DTU (Danmarks Tekniske Universitet), där vi ömsesidigt utbytte lite erfarenheter och kunskaper.

Jag noterar från den konversationen att den ”Övre kurvan är spänningen (ca 65 Volt i topp) över de seriekopplade LED-lamporna – här i serie också med en konstlast med zenerkaraktäristik (egen konstruktion). Den undre kurvan är den switchade 350 mA-strömmen.

Den övre kurvan blir lite komplicerad att förklara – och är egentligen ointressant. Intressant är den undre kurvan som visar de olika ledintervallen för den switchade konstanta strömmen på 350 mA.

Den översta oscilloskopsbilden visar när LED-lampan är neddimmad till ca 25% ljus.
Den mellersta oscilloskopsbilden visar när LED-lampan är neddimmad till ca 50% ljus.
Den nedersta oscilloskopsbilden visar när LED-lampan är neddimmad till ca 75% ljus.
När LED-lampan inte var neddimmad alls – blev det bara en konstant ström på 350 mA.

Genom att man ansätter ledströmmen till just 350 mA – men begränsar ledintervallet - får man rätt ljusfärg även om man dimmar LED-lampan.
 
R Radhussemlan skrev:
I de andra rummen fluktuerar ljuset olika mycket men om det beror på dimmer eller lampan ja jag orkar inte kolla det känns övermäktigt, funderar på be elektrikern byta ut alla dimrar mot enkla på och av knappar och sätta in vanliga glödlampor med rätt ljusstyrka som man gjorde förr, men javisst ja såna glödlampor går ju inte längre köpa, och visst det kunde va bra ibland att kunna dimmra.
Hej Radhussemlan

Du skrev ”I de andra rummen fluktuerar ljuset olika mycket ”.

Något som för många är uppenbart när de försöker styra ned LED-lampor med dimmer är t.ex. att ljuset fluktuerar.

Det man då inte ser är de eventuella påkänningar (störningar) som introduceras när man styr ned en eller flera LED-lampor med en ”dimmer”.

i sitt inlägg #7 visar Bo.Siltberg en oscilloskopbild över lampspänning överst (kanal A) och lampströmmen nederst (kanal B) på en neddimmad LED-lampa.

Bo skriver; ”Instrumentet anger 2.87 A som toppvärde på strömmen och 0.104 A som medelvärde”.

En toppström på 2.87 A till en neddimmad LED-lampa, som har en märkström (ett RMS värde) på uppskattningsvis högst ca 100 mA, innebär en ordentlig extra påkänning.

2.87 A är ca 20 ggr högre toppvärde än toppvärdet för 100 mA sinusström. Även i spänningen ses en snabb transient.

Matningen till LED-lampan utsätts för en spänning (och LED-lampan drar en ström) som är ovanlgt störningsrik för att vara en apparat kopplad till elnätet.

Det framgår inte av tillverkarnas specifikationer, gällande livslängd för en dimbar LED-lampa, om denna siffra gäller när LED-lampan är använd med dimmer eller ej. Har någon sett uppgifter om detta?

Jag kan tänka mig att en LED-lampas livslängd påverkas av om den används med eller utan dimmer.
 
  • Gilla
Radhussemlan
  • Laddar…
MultiMan MultiMan skrev:
Jag har bytt nästan allt till IKEA Trådfri. Inbyggd felfri dimning och färgtemperatur kan ställas från stearinljusgult till blåvitt (billigaste varianterna saknar detta). Haft det sedan det lanserade för sådär 5 år sedan och jag gillar det eftersom man inte behöver göra några ingrepp i befintliga installationer, men ändå kan få olika funktioner såsom rörelsesensorer i trappor och toalett t ex, bra när man blir äldre och behöver mer ljus.

Ingen lampa har gått sönder än, mycket bra med tanke på prisvärdheten.
Haha ja, frugan ville ha en sådan trådfri dimbar ikea-lampa i sovrummet, på dimmern som redan satt där, så två dimrar på samma led-lamp, tur den inte vet om det som humlan som egentligen inte ska kunna flyga gör det ändå :D
 
Men jag kan köpa dyra dimrar som funkar för led eller hur? Får fundera på vilka armaturer som jag vill kunna dimra bara, eller så lägger jag mig i fosterställning och hoppas nån kommer å magiskt fixar allt tills jag vaknar
 
Sen bara för att bli lite mer on-topic så kan ju faktiskt några svagare väl placerade lampor ge både ett bättre ljus och strömsnålare än en enda stark lampa. T ex tre st 25-wattare utspridda över matbordet om vi pratar äldre glödljusmodell kan då va bättre, trivsammare å snålare än en 100-wattare i mitten, t ex.
 
Per Eskilsson Per Eskilsson skrev:
Så nästa gång vi ska köpa en ny lampa så ska jag försöka få Marlen att köpa en lampa som består av en ljuskälla.

Suck, många av våra lampor idag är ”mång-lampelampor”.
Men realiteten är att den skillnaden du snackar om här är så liten, inte minst när elbolagen bara höjer de fasta avgifterna och låter oss bråka om den lilla delen, det som är det du betalar pet kWh.

Om du har en LED lampa som drar 1W så behöver den vara på i 1000 timmar (nästan 42 dygn) för att dra 1kWh.

Kolla hur mycket du betalar för 1kWh...
 
hsd
Nät avgiften är ju per kwh
skatter också per kwh
 
Mikael_L
Skrot-Nisse Skrot-Nisse skrev:
Om du har en LED lampa som drar 1W så behöver den vara på i 1000 timmar (nästan 42 dygn) för att dra 1kWh.
Men i Per's fall var det 216W, så det kan man ju tänka på innan man räknar med 1W för att få fram 42 dygn.
 
C
Mikael_L Mikael_L skrev:
Det här var nytt för mig. Har du möjlighet att ytterligare förklara, kanske kan hitta någon länk eller så.
Påstår ej att jag förstod, men försöker förklara.

Tänkt dig en sfäriskt symmetrisk ljuskälla. (En sfär är ytan av ett klot.) Flödestätheten (mängden ljus per areaenhet) är lika runt hela sfären. Tänk dig att man krymper sfären men håller totala ljusmängden konstant. Då ökar flödestätheten. För att öka flödestätheten måste temperaturen öka. Enligt Wiens förskjutningslag hamnar då en större andel av strålningsenergin inom spektrumet för synligt ljus (i stället för infraröd strålning, det vill säga spillvärme). Därmed ökar verkningsgraden.

harka harka skrev:
inspirerad av diskussionen ovan om LED-lampornas elaka belastning mot elnätet tog jag mig en titt på några lampor här hemma
Det hade varit pedagogiskt om du hade börjat med att mäta en glödlampa med samma metod. Får du inte tag på en sådan kan jag nog rota fram en och skicka.

Per Eskilsson Per Eskilsson skrev:
slarvar med att släcka dem när man inte använder dem (en del av våra lampor är på dygnet runt, bara jag som verkar bry mig
Ett annat exempel där få bryr sig om förbrukningen är offentliga lokaler. Där är det vanligt med timer och rörelsesensor. Någon skrev tidigare att dessa tillbehör (i vissa fall) drar mer än att lämna belysningen tänd. Jag hoppas att besluten är välgrundade i beräkningar och tester. Men det kan vara så att någon onyttig byråkrat utan närmare beräkningar har bestämt att all belysning ska styras av timer och rörelsesensor enligt miljöpolicy och sedan känt sig oerhört nöjd med sin insats och kvitterat ut en fet lön. Som när man beslutar att alla tjänstebilar ska ha manuell växel för att det ger lägre bränsleförbrukning om man växlar teoretiskt optimalt i en visst test. Fast ingen växlar teoretiskt optimalt i verkligheten. Särskilt inte om man inte är van vid just den bilmodellen för att man kanske inte använder tjänstebil jätteofta och kanske inte alltid samma bilmodell.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
Mikael_L Mikael_L skrev:
Det här var nytt för mig. Har du möjlighet att ytterligare förklara, kanske kan hitta någon länk eller så.
Tack Mikael_L du ställer en bra fråga. Lärdomen att det var på det här sättet fick jag på en Fysiklektion på Tekniska på 60-talet – och därefter har jag bara tyckt att det verkar stämma. Men jag skall ta en närmare titt – har fortfarande kvar min gamla ELFYMA.

Gillar dock signaturen civilingenjörens teori på #117 – som låter rätt sannolik.

Skall kanske förklara att första gången vår Fysiklärare träffade oss elever, förklarade han för oss att ”Jag har varit Fysiklärare i 25 år – så det här kan jag”! Så det blev inte så mycket ifrågasättande när han förklarade principerna :).

Men som sagt - ber att få återkomma – vill gärna veta själv om jag kanske var ute och cyklade.
 
Nissens
Per Eskilsson Per Eskilsson skrev:
Så nästa gång vi ska köpa en ny lampa så ska jag försöka få Marlen att köpa en lampa som består av en ljuskälla.

Suck, många av våra lampor idag är ”mång-lampelampor”.
Du kan ju trösta dig med att det är en mycket liten del av elförbrukningen. Dessutom värmer lampan ditt hem så att värmeanläggningen får jobba mindre 75% av året typ.
Att släcka en 60W glödlampa sparar inte 60W eftersom värmesystemet får gå upp i effekt istället. Har man direktel som uppvärmning så blir summan typ 0.
 
  • Gilla
kisumisu
  • Laddar…
heisiandiishe
Förutom intressant läsning som faktiskt svarar på trådens fråga så är det mest intressanta hur man med led löser trevlig/mysig belysning. När alla butiker nu bytt ut tidigare glödlampsarmaturer till led armaturer så är ju kunskapsnivån ungefär ”vi säljer armaturer med ledbelysning”. Har hittills inte fått koll på ”warm on dim” som ngn nämnde, i butik endast jidder om kelvin vilket givetvis är relevant men inte är någon total sanning för att skapa trevlig ljussättning i hemmet. Som jag skrev off topic tidigare, alla armaturer jag nu bytt ut kan ju inte dimmas till svagt ljus längre. Det var bättre förr faktiskt. Så i övergången till led och innan utvecklingen gått framåt och nått slutkund så får man hålla tillgodo med lite hyfsad belysning ”den är ju iaf miljövänlig”. Typ så. Ha en fin dag, hoppas börsen vänder!
 
  • Gilla
kisumisu
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.