Hej,

inför kommande fiber-indragning funderar jag på att ta tag i datatrafiken även inomhus. Tyvärr var det ingen som tänkte på det när huset renoverades för 10 år sedan. Har länge funderat men inte fått tummen ur. Idag används 10-talet home-plugs och trådlöst och det fungerar hjälpligt men jag vill gärna bygga för framtiden. När det blir standard att strömma 8k kanske trådlöst inte hänger med t.ex. Det jag funderar på är om någon har erfarenhet av att utnyttja befintliga rör. Vad jag förstår går elen separat, tv har sina egna och telefon eventuellt också egna? Jag skulle vilja bygga upp åtminstone mitt eget lilla stamnät så det räcker med eventuella homeplugs åtminstone på samma fas.

Är det möjligt att använda befintliga rör och fylla på med en cat5-kabel eller liknande, någon som har erfareneter av detta? Något att tänka på, t.ex. inte använda elrören om det blir störningar? Råkar telefon redan vara färdigt med 8 trådar eller går det bara 4 trådar i de sladdarna? Eller ska man räkna med att tekniken utvecklas så snabbt att det om 2-3 år finns homeplugs som fungerar lika bra som riktig kabel och att det trådlösa är lika snabbt och stabilt så det inte spelar någon roll?

I den bästa av världar skulle jag vilja ha ett fast uttag till i princip varje rum för dator/tv-trafik men i en begränsad version åtminstone kabel mellan de olika våningsplanen. Det avgör ju också lite var jag kan /bör placera inkommande fiber.

Är det elektriker eller någon mer specialiserad datainstallatör man bör vända sig till?
 
Jag håller på med detta just nu!

Börja med att läsa Mats nätversksskola här på forat!

Använd inte elrören för nätverkskabel (Tror inte det är tillåtet, du vill inte ha 230V i nätverksuttaget om något går snett...)

VP-rör som innehåller tele och antennkabel kan du återanvända förutsatt att du inte längre behöver dem (går ju fortfarande att titta på TV via antenn, och telefonjacken kan du koppla in även om du har fiber)

Jag nuttjar krypgrund för att dra flexslang dolt och borrar för rotdosor i väggarna på bottenvåningen. Dammar som attan i lättbetongen och tungt att borra i riktig betong men det går med en bra maskin och bra borr. Skulle däremot haft en bättre hålsåg för dosorna i lättbetongen. Övervåningen planerar jag två uttag när jag ändå ska renovera badrummet och jag då kan komma åt att dra till två intilliggande sovrum bär väggarna ändå blir "öppna". Ytterligare ett sovrum når jag genom ett blint utrymme där det går en ventilationskanal. Allt kommer att kopplas till en garderob i tvättstugan där patchpanel och switch mm kommer att huseras. Så leta efter utrymmen att dra rör/kabel och var kreativ!

Om det endast är datanät och ingen el inblandad måste du inte ha en elektriker, men det finns säkert de som är duktiga på detta. Finns nog specialister på området. Jag gör det själv, och inser vilken tid det tar - flera hål genom 30 cm betong, rör ska fästas i betong, kablar ska dras och kopplas... (ett "proffs" gör det nog snabbare men blir bra många timmar ändå)

Enklare naturligtvis att dra kabeln utvändigt (längs golvsocklarna) och sätta utvändiga uttag - men inte lika snyggt.
Trådlöst blir inte lika snabbt som trådat, men funkar väl OK för många applikationer. Jag har ingen erfarenhet av homeplugs, utan kör med trådlös router idag (och kommer att ha det sedan med som komplement)

Eventuellt kan du göra något moment själv om du är osäker på själva kopplandet, tex borra och dra rör (Ganska tidskrävande och pilligt jobb, men funkar bra att göra några timmar då och då eftersom man inte stökar till hela huset fullständigt och kan lämna till nästa dag. Börjar du fräsa spår i väggarna för rör så blir det förstås annorlunda)

Lycka till!
 
  • Gilla
Storstadsbo
  • Laddar…
tommib
Jag har gjort detta i ett par lägenheter och håller som bäst på i huset nu. I lägenheterna drog jag utanpåliggande (men utnyttjade garderober mm maximalt). I huset drar jag så mycket som möjligt dolt och fäller in rör och dosor i varje rum jag renoverar. Det är inte klart än men på god väg.

Trådat är helt överlägset trådlöst, du tänker helt rätt här. Oavsett vad framtiden för med sig så kommer trådat alltid att slå trådlöst.

För att svara på frågorna...

Låt bli elrören. Dels är det en extremt dålig idé (och otillåtet), dels krävs elbehörighet.

TV/Tele kan du dra i, speciellt om du inte behöver det som finns i nu. Använd den befintliga kabeln som draglina så går det enkelt att få i nätverkskabeln. Det är flera här på forumet som har dragit två Cat6 i 16mm rör, själv föredrar jag 20mm men man tager vad man haver...

Tele är normalt installerat med fyrledare och det är också en helt annan typ av kabel. Det går inte att köra ett (normalt) nätverk över den kabeln, oavsett om det skulle råka vara åtta ledare (om det nu inte råkar vara draget med Cat5e eller upp, men det är otroligt osannolikt).

För installationen, om du inte ska göra den själv, skulle jag absolut rekommendera specialiserad datanätfirma. En vanlig elektriker har troligen inte särskilt bra koll på nätverk (men kan förstås ha om denne jobbar i en firma med multipla kompetenser). Det borde bli billigare med en datafirma då behörighet inte krävs.
Jag skulle dock göra det själv. Lägg upp en ritning på huset så kan du ev få lite tips. Rita gärna in var du tänkt ha patchpanel och switch(ar) samt routern.

Skulle också vilja avsluta med att välkomna Pin till forumet! Snyggt att första inlägget är ett (bra) svar och inte en fråga!
 
  • Gilla
lopec och 2 till
  • Laddar…
Med kabelsmörjmedel går det ofta bra att dra in en tunn lankabel och en telekabel i samma 16mm rör, om man nu vill ha kvar det analoga telenätet i huset.

Det kan vara svårt att få till ett stjärnformat nät utan att dra ny kanalisation i ett gammalt hus. I värsta fall kan man "sy" med switchar i varje rum. Med moderna Gbit-switchar gör det inte så mycket egentligen.
 
Tack för bra svar, det jag var nyfiken på i första hand var just hur mycket plats det fanns, om det gick att lägga kabeln brevid telekabeln eller om man var tvungen att rycka den andra. Drog för 12 år sedan kabel från grannens hus när vi delade på uppkopplingen, men det var en del pill att gå genom väggar och garderober och inte minst klämma kontakter vilket har gjort att jag dragit mig för det den här gången. Men tele/tv-rör verkar vara en väg framåt, kommer jag bara igenom golv/tak på ett eller två ställen gör det stor skillnad och det är enklare att gömma stor del av sladdarna.
 
Jag har dragit upp en stam nätverkskablar från källaren till vinden och sen lokaliserat var mitten mellan alla väggarna är borrat hål tvärsigenom dragit i vp rör och anslutet på en rotdosa.

I källaren har jag patchen för hela huset.
 
  • Gilla
Smackelibang och 1 till
  • Laddar…
Mitt rekord är 3 st cat5e i 16 slang (y)
 
petersv skrev:
Jag har använt en relativt tunn cat6 kabel i rör: [länk]
Jag har dragit en liknande kabel som denna med yd 5.7mm i 16mm flexrör. Det blir trögt emellanåt med 2 st i samma rör, men det var inga större problem. Smörjmedel underlättar dock väsentligt!
 
har sett att det även finns "platt" kabel, är det ett alternativ? Vad använder ni för att dra igenom befintliga rör om det ligger kvar kablar? fjäder-wire?
 
Fäst en dragfjäder i den gamla kabeln och dra ut den gamla kabeln. Fäst den nya kabeln i dragfjädern och dra tillbaka den gamla och nya kablarna. Och använd riktigt smörjmedel så det inte fastnar med tiden.
 
tombe691 skrev:
Hej,

Idag används 10-talet home-plugs och trådlöst och det fungerar hjälpligt men jag vill gärna bygga för framtiden. När det blir standard att strömma 8k kanske trådlöst inte hänger med t.ex.
Är det elektriker eller någon mer specialiserad datainstallatör man bör vända sig till?
Det lär nog dröja en stund innan det strömmas 8K i någon större utsträckning...men visst om du tänker 10 år framåt så. Bra att fundera en bit framåt när du ändå gör.
Då ska du också dra bättre kabel än Cat.5 och se till att det kontakteras rätt. Därför ingen elektriker utan gör själv om du kan och har rätt verktyg, eller dra in kablarna själv och ta sedan in hjälp med kontakteringen av en datanätsfirma. Om du ska göra det rätt för framtiden, så är det lika bra att få det rätt gjort på en gång, så det verkligen fungerar i framtiden... när allting blir jättestort, som vanligt. :cool:
 
  • Gilla
tommib
  • Laddar…
Håller med dig Martin men det gäller som sagt att ha perspektiv, men eftersom 4k redan nästan är standard på nya tv-apparater och det idag går att bestämma kvalitet utifrån pris på t.ex. netflix så är det nog bara en tidsfråga. Youtube strömmar ju full hd som standard och så fort tekniken tillåter ökar de säkert gärna upp. Det som driver den utvecklingen mest är nog egentligen bildskärmsstorleken. Jag valde medvetet 46 istället för 55 tum, för att inte behöva beställa hd-kanaler till allting. Nu börjar ju 55 kännas litet och om 70 blir nästa steg så är nog inte krav på 8k långt borta. Vad är det för kabel man ska satsa på? har lite dålig koll, cat5e eller cat6a eller fiber överallt?
 
petersv skrev:
Fäst en dragfjäder i den gamla kabeln och dra ut den gamla kabeln. Fäst den nya kabeln i dragfjädern och dra tillbaka den gamla och nya kablarna. Och använd riktigt smörjmedel så det inte fastnar med tiden.
Smart, tänkte inte ens den tanken, ta bort den gamla kändes synd, men att bara använda den för att dra igenom och sen dra tillbaka är ju mycket smartare!
 
peternicklas
Idag hade jag nog lagt fiber istället för kabel. Kostar mycket mer men är samtidigt framtidssaäkrat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.