Tänk på att fibern inte kan böjas så mycket. Det går t.ex. inte att vinkla 90° runt ett hörn ute på fasaden, man bör ha minst 4-5 cm radie.

Våra fiberlösningar i två olika hus är att ha konverteraren på en lämplig, lite undanskymd men ändå lätt åtkomlig plats (elskåpet resp. bakom köksdörren), routrarna som följde med från fiberfirman precis bredvid och sedan nätverkskabel Cat6 till egen router som levererar wifi till hela huset.
 
Fiberpatchkablar kan böjas relativt snävt. De är tåligare än cat-kabel för taskig förlöggning. 10 Gbit/s på cat kräver föraiktig hantering. Med modern fiber kan man vara förvånadsvärt oförsiktig. Marginalerna är stora vid de korta avstånd sin används i villaområden eller inomhus.

Fiberns största nackdel är att det är svårt att kontaktera själv om man inte kan få igenom kontdonet när man ska dra fibern.
 
Sätt en switch med SFP-port där mediakonverteraren sitter och dra sedan en fiberpatchkabel i ett rör utanpå fasaden till önskad plats där du tar in den i huset igen och ansluter en andra switch. Så gjorde jag - hade lika gärna kunnat använda Cat6 men fiber är coolare :)

Fibergrejor handlar du hos Fiberstore
 
Redigerat:
  • Gilla
alienone
  • Laddar…
F
Tänk på att om du drar koppar (Cat5e/6/7) utanpå fasaden kommer du vilja ordna någon slags åskskydd, för annars får du inducerade spänningar och stekt utrustning nästa gång det åskar i närheten.

Men jag tycker att din originalidé om att dra fiber upp till andra våningen låter utmärkt. Leta upp någon som sysslar med datanät primärt, elektriker brukar inte vara skitduktiga på det.
 
Vad skulle skillnaden vara utanpå/inuti huset? Om du drar kabeln ut från huset så är åskskydd lämpligt, samt införningen nära el- och vattenintag. Men det är för att potentialskillnader inte ska ledas in vid nedslag nära ledningarna. Om en ledning går inom huset (oavsett om det är på fasen eller inte) är risken normalt sådan att man accepterar den.

Om risken för inducerade strömmar är oacceptabelt stor bör man försöka dra alla ledningar i en trädstruktur och samtliga system nära varandra. Detta är främst om man måste tåla direkta åsk-inslag. I så fall är det väldigt mycket annat som måste ordnad först.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.