Vad är det du vill säga? Behövs inget skydd mot kortslutna strängar?
 
Det är nog missförstånd från elanders sida, han lade in sitt inlägg i arla morgonkvist och kanske inte tänkte klart efter nattens firade. Men det är lätt annars också och förväxla säkringar på DC-sida och AC-sida. Bo Siltberg gör som vanligt nyktra och korrekta kommentarer och inlägg, till skillnad mot en del andra kommentatorers ogenomtänkta och förhastade inlägg.

Husqvarna220 har också rätt, när han säger man först ska bryta AC på växelriktaren och efter den har släckts ner kan man sedan bryta på DC-sidan. Då blir det inga ljusbågar på DC-sidan. Såvida man inte därefter får för sig att att slå ihop plus och minus på DC-sidan, då givetvis ljusbåge skulle uppstå.
 
Redigerat:
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Vad är det du vill säga? Behövs inget skydd mot kortslutna strängar?
Förstår inte heller när en sådan säkring skulle göra någon nytta, säkringens tänkta funktion är väl att skydda kabeln mot överlast?
Och strömmen kan i den här tillämpningen aldrig bli i närheten av vad kabeln tål.
 
Peter2400 Peter2400 skrev:
Förstår inte heller när en sådan säkring skulle göra någon nytta, säkringens tänkta funktion är väl att skydda kabeln mot överlast?
Och strömmen kan i den här tillämpningen aldrig bli i närheten av vad kabeln tål.
Panelerna och dess kopplingsboxar är inte dimensionerade för så mycket mer än I max. Du kommer att elda upp dem om du har tre strängar i parallell och du får kortslutning i en och har två som matar på fullt mot kortslutningen.
 
  • Gilla
Peter2400
  • Laddar…
Säkringen(av smälttyp)på DC-sidan om växelriktaren som det här är frågan om, den ska skydda solcellsmodulerna i främsta hand(inte främst skydda solarkabeln). Givetvis skyddas samtidigt radklämmorna i kopplingsboxar och solarkablarna, som robert-sanol säger. Ofta är det ett krav från solcellspaneltillverkaren att varje delsträng i parallellkopplade strängar, om fler än två parallellkopplade strängar, ska avsäkras med så kallad strängsäkring (specialsäkring 10,3 x 38 mm som är avsedd för likström och kapabel att släcka ljusbåge). Varje delsträng ska då ha sådan säkring. Söker man med sökmotor startpage.com får man träff bl.a på
https://www.rofoto.se/solcellsprodukter/
eller
http://solcellforum.18852.x6.nabble.com/Komplettera-fler-solceller-td5016099.html

Har man endast två parallellkopplade strängar då behövs ingen sådan säkring. Då kan nämligen inga skadligt höga strömmar i delsträngarna uppstå. I en solcellsanläggning för enfamiljshus behövs ofta aldrig fler än två parallellkopplade strängar och frågan om strängsäkringar uppstår då aldrig. Däremot på större anläggningar än ca 20 kW kan man behöva parallekoppla fler än 2 strängar, t.ex. på lantbruksbyggnader. Såvida man vill undvika många separata små växelriktare av kostnadsskäl.

Varför behövs då strängsäkring? Jo, för att om en delsträng i en parallellkopplad sträng med 3 delsträngar, blir defekt(eller skuggas), kan de övriga två strängarna trycka sin ström baklänges genom den defekta strängen. Den defekta strängen kommer då att fungera som en värmeplatta och hettas upp. Den defekta strängen kan då utsättas för upp åt ca 20 A, vilket den inte tål. Har man t.ex. 5 st parallellkopplade delsträngar, kan ännu högre bakström uppstå i den defekta strängen, uppåt ca 40 A. Det tål solcellspaneler definitivt inte.

De berömda polletterna trillar ner en och en hör jag.
 
Redigerat:
  • Gilla
Peter2400
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.