Hej !!

Någon som har kunskap eller har provat att koppla LED lampor till en dimmer?

Eftersom mitt "mijlöförsök" att byta alla lampor i huset till lågenergilampor misslyckades på alla rum som använder dimmer.

Några förslag??

Fredrik.
 
Pratar du verkligen om LED nu, alltså lysdiodslampor? Menar du inte vanliga lågenergilampor?
 
Lysdioders går utan problem att dimma. Det gör man genom att "hacka" spänningen till dem, men om det går att dimma den lampan du visar på Kjell ska jag låta vara osakt. Anledningen är att den måste ha någon form av trafo inbyggd och då måste man veta hur den fungerar.
 
Eller så kan du prova med Osrams dimbara lågenergilampa. DULUX EL DIM 20W
Den kan ljusregleras med en vanlig glödljusdimmer. Dimningen är helt steglös mellan 15 - 100%

Pressinformation DULUX EL DIM

DULUX EL DIM
 
Tyvärr så finns de ej till försäljning ännu (enligt SELGA, idag). Osram skulle ha levererat men det har ännu inte kommit några.

Prototypen
 
Rent tekniskt så finns inga problem att dimma lysdioder, det är bara att minska strömmen genom dioden. MEN problemet är att integrera detta i el konservativ elmiljö där standarden är 230 V AC och dioderna behöver 50 - 1000 mA DC vid ca 3,6 volt.

Det är en oerhört enkel sak att bygga en switchmodepowersupply ( switchat nätaggregat) med en potentiometer på, men det finns en del rglementen som sätter krokben för ett enkelt utförande. Detta kommer säkert att lösas, men det tar lite tid bara.

Jag som konstruerar elektronik tycker det är enkelt men elektrikerna som klarar tre faser, nolla och skyddsjord fattar noll om detta. Men det kommer.

Prototypen
 
Prototypen har fel till viss del... En diod är så olinjär så att dimra den genom att sänka strömmen går inte... En diod dimrar man genom att pulsa ut spänningen olika fort... Detta brukar byggas med en 555 krets... finns färdiga att köpa...
 
bara_hence skrev:
Prototypen har fel till viss del... En diod är så olinjär så att dimra den genom att sänka strömmen går inte... En diod dimrar man genom att pulsa ut spänningen olika fort... Detta brukar byggas med en 555 krets... finns färdiga att köpa...
Om du inte visste det så går det utmärkt att dimmra en diod med en strömbegränsare också. Nu kan det ju vara så att den fungerar med PWM men effektivvärdet av strömmen blir ändå mindre medans spänningen brukar hållas konstant (om spänningen minskar för mycket så slocknar nämligen dioden oavsett om du har hur mycket ström som helst att tillgå)
 
bara_hence skrev:
Prototypen har fel till viss del... En diod är så olinjär så att dimra den genom att sänka strömmen går inte... En diod dimrar man genom att pulsa ut spänningen olika fort... Detta brukar byggas med en 555 krets... finns färdiga att köpa...
Lär er att i sådana här frågor har prototypen rätt, han har pulat med elektronik (och en del annat) de senaste 35 åren.

En lysdiod är som alla dioder olinjär, om vi tar vita dioder som har blivit så hippa så lyser de inte om vi matar dessa med låg spänning, upp till 3 volt händer inte så hemskt mycket och ingen ström flyter genom dioden heller. Mellan 3 -3,6 volt så ger den ljus och strömmen ökar drastiskt, över 3,6 volt så blir den troligen en ex lysdiod.

Nu måste jag varna för att ansluta lysdioder till en spänning, man MÅSTE begränsa strömmen till vad lysdioden tål.

Lysdioder går utmärkt att seriekoppla så får man spänningar som är lättare at få till ur 230 VAC. 20 st blir 72 volt DC, dvs man måste ha 72 V tillgängligt och sedan begränsa strömmen. parallellkoppling går inte så bra då lysdioden är så olinjär och tillverkningstoleranserna gör att strömmen inte fördelar sig lika till alla dioderna, varje lysdiod måste ha ett strömbegränsningsmotstånd för att balansera strömmen till alla dioderna.


En lysdiod ger ett ljusflöde som är propotionellt till strömmen genom lysdioden, spänningen över lysdioden är helt ovesentlig i detta fall. En glödlampa är mer än kvadratisk i sin karraktär, kanske bortåt kuben som förhållande mellan pålagd spänning och ljusflöde. Halverar man strömmen till en lysdiod så brukar man fundera om det hände något egentligen.

Att dimma en lysdiod gör man genom att minska strömmen och det har ingen betydelse om minskar ner en likström eller pulsar den (PWM). Vid PWM får man inte överskrida max toppström i till pulserna.

PWM är inte att pulsa fort eller långsamt, det är att förändra kvoten mellan ström och inte ström. Frekvensen bör vara minst 70-80 Hz för att vi inte ska se det som ett flimmer.

Ja, 555 är en slitvarg innom PWM men det finns modernare prylar.

Prototypen
 
Känns mer tveksamt om det går att räkna hem ett sådant projekt ur ett strikt miljöperspektiv.
 
Skulle LED vara en större miljöbelastning? än vad?. Halvledarindustrin har väl haft en del miljöproblem men nu renas de flesta fabriker pga att vatten är en bristvara. Det mesta i en LED är epoxiplast som är hyffsat stabilt och bryts nog inte ner.
Alla lysrör (även lågenergilampor) innehåller kvicksilver.

Glödlampor har tidigare lötts med blyhaltigt lod, (även alla halogenspots) drar mycket energi och bidrar därigenom med miljöförstöringen (nästan alla Norrlandsälvar).

Vad ska vi då räkna på?
 
Hej !!

Som "startman" på denna frågan är jag ju givetvis tacksam för alla svar. Dock kan man ju se varför detta är ett "teknik" forum ;-)

Så kan någon ge mig svaret? kan jag köpa dessa lapor och sätta dom i mitt vanliga uttag och använda min vanliga dimmer?

Med tanke på att det nya lågenergilamporna som klarar vanliga glöddimmrar kommer kosta ca 250:- skulle detta vara ett bra alternativ om det fungerar.

Fungerar det?
 
Att byta ut ett fungerande system till ett nytt led-baserat med krav på dimmning, ta en titt på LCA för de komponenter som krävs. För att verkligen åstadkomma en miljöförbättring så krävs en ingående analys och det är ingen enkel historia.

Det man rent konkret kan säga är att det ofta är miljömässigt fördelaktigt att använda befintlig teknik på ett miljöriktigare sätt än att kassera fungerande utrustning och installera ny. För en entusiast är det givetvis kul att prova på något nytt och visst finns det lösningar på de flesta problem.

Det minskade energibehov du kan åstadkomma med teknikbytet kanske du rent av kan lösa genom enkla åtgärder och senare i samband med renovering byta teknik till en energieffektivare. Vill man göra sin insats för miljön finns det betydligt effektivare sätt än att ändra sin belysning (som privatperson).

För sådana här förändringar finns det ofta ingen trickle-down effekt (som det finns med t.e.x. bilar) där ditt byte till en energieffektivare modell kostar X antal energi och miljöresurser för nyproduktion och din nuvarande får en äldre och mindre energieffektiv enhet att tas ur drift.

Miljön vinner mer på om man avstår en flygresa, en tur med bilen eller om man väljer bort flygfraktade frukt och grönt än på att man om man byter ut belysningen hemma till LED-dito.

Bara lite tankar, som tyvärr hamnade lite offtopic, men jag stöter ofta på människor som sätter i en lågenergilampa och sen tar bilen 3 km för att köpa en liter mjölk och känner sig som en miljökämpe.
 
Håller med fredl, man ska inte sila mygg och svälja elefanter.

Tidningen Ny-Teknik hade en artikel om lampan som ska ersätta lågenergilampan (lysrör). Där radades alternativen upp och LED ligger ett snäpp efter lågenergilampan. Så LED har ett tag kvar men utvecklingen går väldigt fort just nu, lysröret har funnits sedan 40-talet och är väl en mogen produkt.

Prototypen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.