Hej Jag har byggt en lampa med 12 ledlampor.
Min KNX dimmer klarar inte dimma dessa.
Jag förstår nu att många dimmer sliter med att dimma så många LED lampor. Min dimmer funkar oavsett knappt med led, så jag tänkte antingen köpa en ny knx dimmer som klarar det alternativt en separat dimmer som styrs på annat sätt.

Lamptypen är denna: http://www.startrading.se/b2s-sorti...ecoration-led-klar-e27-2100k-320lm-dimmerkomp
 
12st är inte många watt. Är nog snarare dimmern som inte är kompis med led. Är dne ansluten med nolla?
 
ja den är ansluten till nollan.
Det är en Schneider 649325, den är inte kompis med led, det har jag konstaterat, den gör en lasttest när den startar. Men när jag kopplade in den i ett annat uttag som är på en annan utgång på samma dimmer, kunde den så vitt driva den, men då lurade jag den för då körde den inte lasttesten eftersom där brukar sitta en lampa med ett par halogener annars.
 
12 stycken 230 V LED på 3.6 W styck kan tillsammans vara en nog så elak last för en dimmer. Klarar den färre? Du får nog annars vända tillbaka till star trading och be dem om exempel på dimmers som är "kompatibla" med denna ljuskälla och som dessutom klarar 12 st.
 
Varför är det elakt, vad är det som gör ledarn så svårdrivna. Nej det funkar inte med en eller två heller...
 
Dimmern klarar 250W.
Testade att sätta lampan i en annan knx dimmer idag. Den är lite modernare design, 300W. Där kunde jag ha lampan tänd mellan ca 25 och 50% en stund iallafall.

Känns inte som att det är kapaciteten som är problemet, om det är som du säger borde jag ha 400W förvisso. Men jag hade varit nöjd med att kunna dimma till tex 50%, men det du menar är kanske bara startström/spänning?
 
Jag vet inte vad du menar med "funkar knappt" men om dimmer känner att det är överlast eller något annat fel (kan också vara underlast) som brukar de stänga av helt, en kort stund eller till nästa gång den spänningssätts. Den kan framgå av bruxet hur den uppför sig. Även om medeleffekten är låg så kan dimmern uppfatta strömspikarna som kraftig överlast. Så sådana symptom tyder på överlast och då behöver du minska antalet lampor. Hade du provat det?? Resultat??
Om däremot dimmern håller lamporna tända med dimrar dåligt (flimmer, surr, dåligt reglerområde etc) då är inte dimmern "kompatibel" med dessa fabrikat på LED-lampor och då får man söka en ny kombo, t.ex genom att fråga star trading.
 
Under förutsättning att lamporna är dimbara med bakkantsdimmer så slipper man väl de stora strömspikarna helt om man kör med en sån?
 
All elektronik som LED och lågenergilampor för 230 V är en kapacitiv last och där vill man använda en bakkantsdimmer ja. Men, åtminstone tidigare var det så att alla dessa lampor konstruerades för att dimras med en framkantsdimmer, annars fungerade inte själva dimmerfunktionen. Numera finns nog lampor som klarar både och, men de är troligen lika elaka mot en framkantsdimmer.
 
Den första Schneider 250W dimmern ville inte starta alls, när jag hängde lampan i ett annat rum där jag har en annan dimmer, abb knx ud-s 2.300.2 som är på 300W så fick jag igång lampan, den lyste en stund och jag kunde reglera den upp och ner. När jag ställde ner på 20-50% flimrade den. Efter en stund stängdes lampan av.

Jag är nu i valet om jag skal slänga led-lamporna och köpa halogener istället, eller försöka hitta en knx dimmer som funkar. Om man kollar på startradings kompatibilitetsdiagram så är där inte en enda dimmer som löser 12 lampor oavsett. Så det känns nästan döfött.

Jag provade reducera antalet lampor på schneider dimmern utan framgång, har dock inte testat det med abb dimmern.

Tack för all hjälp.
 
Bara en tanke.
Dina KNXdimmrar är de av universaltyp?
Ofta konfigureras inte dessa vid driftsättning för fram eller bakkantsdimmring och hamnar då i defaultläge auto. Då kommer den troligen att känna av LED ljuskällan som en induktiv last i stället för kapacitiv och välja framkant.
Har vid några tillfällen konfigurerat om KNXanläggningar och fått det att fungera bättre i bakkantsläge. Tyvärr finns såvitt jag vet inga lämpliga LEDdimrar inom KNX i dagsläget. Sen är det skillnad både på olika ljuskälletillverkare och batcher. En kombination som fungerade utmärkt för en månad sedan kan vid komplettering plötsligt sluta fungera för att tillverkaren bytt en komponent.:thumbdown:
 
Helt riktigt kan man göra en del inställningar i dimmern. Eftersom de är några år gamla har de typiskt inställningar för Halogen, LFL eller vad det heter eller vanlig. I tillägg kan jag ställa max och min % dimmning.
Dessa är dock inte tillräckliga för att få det att funka.
Jag har fått låna en Zennio knx dimmer som skal vara extra bra till LED.
Igår efter att ha skruvat ur ett par lampor, tänt och sen skruvat i några lampor igen fick jag den till att funka. Då kan jag även tända släcka och dimma inom vissa gränser.

Star trading kunde tyvärr inte hjälpa mig med val av dimmers. De testar bara med max 10 lampor.
De rekommenderade en att dubbla watten på led lamporna för att dimensionera dimmer.
I mitt fal 2x12x3,6=86,4W dvs inte dimensionerande.

Mitt problem är snarast att jag måste hålla nere effekten rejält för att lampan inte skal vli en strålkastare.

När jag släcker lampan lyser ledarna likväl, detta verkar bero på att där ligger 0,2V mellan N och Jord.

Bifogar en bild på min lampa. Jag är nöjd med utformningen men bara sjukt frustrerad över att inte få den till att funka...

Modernt svart takarmatur med tända LED-lampor mot en suddig bakgrund av ett rum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det ser ut som direktdriva filament led?
De bör ju isf gå att dimma med vad som helst som har egen nolla och de ger inga strömspikar, däremot ger de en ful icke resistiv strömkurva som kan ge dimmern huvudvärk.

Första ledtråden att de ev är direktdrivna är att de flimrar i takt med elnätet. Gör de det? En del har svårt att se flimret,men filma isf med en mobil.

Direktdrivna betyder också att de nog aldrig slocknar helt, utan en liten fjuttbottenlast som drsr ner spänningen tillräckligt.
 
Jag kan inte svara på dina frågor om filamenten, men vid nogrannt studerande kan jag se ett visst flimmer. Vid låga % dimning blir det lite tydligare. När jag hade den på andra dimmern var flimrandet väldigt tydligt. Det kan nog stämma att det är 50Hz.

Jag har förstått att den där zennio dimmern som jag skal testa har ett relä som bryter helt då lampan är av till skillnad från vanliga dimmers som bara ställer ner till nära 0 och då släpper igenom små strömmar. Lite osäker på om jag förstått detta rätt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.