Har surfat runt en del (bl.a. en hel del på detta forum) och även frågat om råd i några forum (dock inte i detta forum... eller ja, nu gör jag ju det, förstås :p ). Fråga om vadå? Jo, det småklyftiga hemmet!

Har precis skrivit på huskontrakt. Har ägnat en del tid senaste året på att fundera om det här med smarta hem. Att hitta en balans mellan tekniknördens cooolt, hobbyutövarens det-vore-kul-att-göra, praktikerns men-vad-är-egentligen-användbart och tvivlarens men-är-det-inte-bara-en-dyr-plojgrej har varit svårt, men jag tror att de alla fyra börjat landa på ungefär samma planet här småningom...

Vad vill jag då göra? Jo, det här:
- kunna bestämma vad alla strömbrytare ska göra
- kunna styra alla lampor i huset, så många som bara är ekonomiskt försvarbart med dimmer
- kunna styra eluttag (i vilken grad jag sedan implementerar eluttagsstyrning är lite oklart, men i.a.f. på julbelysningsnivå
- möjlighet att programmera scener för belysningen, slå på/av uttag via tidsstyrning...

Dessutom vill jag ha möjlighet att (om tid och lust finnes):
- kunna ansluta lite egna projekt (mest Arduino, troligtvis en del i form av MySensors)
- kunna koppla in diverse sensorer
- kunna ansluta externa system som kan läsa/skriva till systemet (typ en Raspberry Pi med något i dagsläget okänt system som gör någon för mig just nu okänd sak :rolleyes: )

Så, hur göra detta? Mina tankar så här långt...

Scenariot är: Egnahemshus på knappa 180m2 i två plan, inte någon enorm extra budget utöver själva bygget och lite möbler. Har tittat på etablerade system som KNX, men det känns dyrt och overkill för detta. Har tittat på lite trådlöst, men magkänslan säger kablat. Allt kablar för uttag, lampor och brytare dras till elskåpet, och där kopplas det ihop och styrs av... ja, vad?

Det bästa jag hittat är ett system baserat på PLC. Försökt kika på vad som finns (lärde mig ordet PLC för kanske en vecka sedan), verkar som Beckhoff BX9000 eller Wago 750-849 är de två hetaste alternativet. Kraven är nämligen
- jag ska kunna utföra programmeringen själv (har programmering som bisyssla, så det bör lösa sig). Själva fysiska kopplingarna gör ju förstås en elektriker
- väl konfigurerat ska det vara i kategorin "bara fungerar", d.v.s. inget strul, inga batteribyten, bara fungera så som det är programmerat att göra. För min egen, för ev. framtida familjemedlemmars och för framtida nya ägares skull
- överkomligt vad gäller pris
- möjlighet att bygga ut systemet med extra I/O och ev. diverse specialfunktioner om andan faller på (krävs ju en del I/O för alla knappar och lampor, och lite uttag på det)

Det är här jag hoppas på er feedback:

1. Är PLC en bra lösning för detta?

2. Är de PLC:erna jag nämnt bra alternativ för detta i så fall?

Mina elkunskaper är lite sådär, så...

3. Hur "driver" jag större laster som eluttag (och ev. vissa lampor utan dimmer)? Har t.ex. Beckhoff grejer för det, eller ska man köpa något relä av något slag – hur funkar det isf, kopplingen från PLC till relä?

4. Som fråga tre, men istället med dimmer för belysning (som i sin tur hänger ihop med fråga 5) – vad finns det för möjligheter här som är rimligt i pris

5. (som nästan är utanför ämnet): Ska jag välja någon speciell lamptyp för att underlätta svaren i fråga 3 och/eller 4? T.ex., ska det vara 230V eller 24V? Om 24V, blir det inte mycket effektförlust om man försöker leverera 24V från elcentralen till avlägsna delar av huset? Elcentralen blir i ena hörnet av 12x9m...


Tilläggsinformation:
a) planerar dra 24V i huset också, för mina egna Arduino-projekt samt driva LED-strippar och ev. lite EL-wire
b) funderat på RS485-nät i huset, men lutar åt att låta bli. Såvida inte någon övertygar mig om annat...
 
  • Gilla
thorsken
  • Laddar…
Hej marcustrp!
Välkommen till forumet. Vilket drömläge du har att få bygga ett helt nytt hus som du kan proppa full med smarta lösningar :). Bra att du funderar igenom ordentligt vilken typ av systemlösning du vill ha.
För att ge dig några råd/tips på vägen:
a) Börja med att installera ett bra larm för inbrott och brand. Du kan då använda larmets rörelsedetektorer och magetkontakter som input till ett hemautomationssystem.
b) Väldigt enkelt uttryckt är PLC-system nischade mot industrin, KNX mot fastighetsautomation och Z-Wave mot hem. Du har ju valt bort Z-Wave (vilket jag tycker är synd). Om du då väljer mellan PLC och KNX (båda kostar skjortan) så skulle jag nog satsat på KNX. Fördelen är att det är helt distribuerat och har massa färdiga moduler just för belysningsstyrning och lättare integration till andra system.
c) Teknikutveckling inom hemautomation, IoT och smarta hus är ju enorm just nu. Så välj ett system som enkelt kan anpassas för nya tekniker och protokoll.
d) Fyll väggarna med rör för nätverk, signal, video mm. Även om det blir mer och mer trådlöst så är det alltid bra att ha möjlighet att dra trådar.

Vet inte om jag egentligen har svarat på någon av dina frågor. Men jag tror du ska överväga att inte satsa på PLC:er som ditt bassystem.
 
b) Väldigt enkelt uttryckt är PLC-system nischade mot industrin, KNX mot fastighetsautomation och Z-Wave mot hem. Du har ju valt bort Z-Wave (vilket jag tycker är synd). Om du då väljer mellan PLC och KNX (båda kostar skjortan) så skulle jag nog satsat på KNX. Fördelen är att det är helt distribuerat och har massa färdiga moduler just för belysningsstyrning och lättare integration till andra system.
Z-wave är inte bortvalt helt, bara som grundsystem för belysningen. Hmm, jag nämnde nog inte det i detta inlägg, men om det dyker upp något i framtiden (dvs efter huset är klart) som jag vill göra som inte går att lösa med mitt "ljus-uttag-kontakt"-system (av någon anledning, t.ex. p.g.a. placeringen) så är Z-wave i dagsläget en av huvudkandidaterna som komplement.

Den känsla jag fått i allt jag läst är att KNX är lite väl häftigt (i pris och komplexitet) för det lilla som jag vill göra. Dessutom kostar licensen för mjukvaran som krävs frö att programmera KNX närmare 10000SEK, vilket jag anser är helt orimligt för en privatperson. För flera modeller av PLC har jag noterat att mjukvaran är kostnadsfri. Det faktum är att de är industriorienterade känns ju tryggt ur hållbarhetssynpunkt.

c) Teknikutveckling inom hemautomation, IoT och smarta hus är ju enorm just nu. Så välj ett system som enkelt kan anpassas för nya tekniker och protokoll.
Jepp. Så vitt jag förstår ska man kunna kommunicera med PLC:er jag nämnde, om man i framtiden vill utöka systemet i framtiden (vilket jag för egen del i.a.f. inte vet om jag kommer vilja). PLC-systemet bör alltså kunna bli en del av ett större system, om man så vill.

d) Fyll väggarna med rör för nätverk, signal, video mm. Även om det blir mer och mer trådlöst så är det alltid bra att ha möjlighet att dra trådar.
Jo, kablar ska jag dra! Minst dubbla CAT6 till mängder av platser, fiberpar (eller fyror) till hyfsat många platser, kanske nåt extra rör för att underlätta framtida dragningar av sådant man missat. Fast jag är fortfarande lite fundersam över RS485...
 
Inga andra kommentarer eller åsikter?
 
Håll det enkelt! Folk ska fatta hur man tänder och släcker på toa, utan att behöva en manual.
Det måste fungera, utan att du "måste bara programmera om plc, så ska vi snart få igång kaffebryggaren", eller "Varför släcks ljuset i förrådet när jag är längst in bakom 8 flyttkartonger?" Välj ett enkelt system som inte kräver att du är där och pillar hela tiden. Vilket det är har jag tyvärr dålig koll på, men jag gissar att det inte är plc...
 
K
Om du tycker att det är kul att bygga, pilla och fixa kan man bygga en en ganska bra PLC med en Arduino eller två. Lite sensorer reläer och motorer kan fixa det mesta.

Finns massor på tuben. Här till exempel: https://youtu.be/jvuvyiyVqtc och här https://youtu.be/btPesOPii94
 
Arduino är lite för mycket hembygge för detta, vill ha ett lite mer robust system. Arduino tänker jag använda till lite mindre projekt där det inte är lika viktigt om det fungerar eller ej...
 
Köp en Siemens LOGO 8 och kommittera med antal i/o du behöver så har du ett system att växa i
lätt att programera och inte särskilt dyrt heller jag köpte mina hos r-s online 1300:-
styr både panna och värmepumpen nu med 2 st logo 8
gjorde ett eget program till värmepumpen som funkar mycket bättre en det som levererades Autoterm LVP
Sedan så har den inbyggd webserver så det går att ha bra koll i mobilen/surfplattan
 
  • Gilla
fredrik.johansson
  • Laddar…
Primärt kanske den stora frågan inte är att bestämma sig för vilken styrning man vill ha utan att bestämma sig för vilka möjligheter att styra som man vill ha.

Jag menar då att om man vill styra ett specifikt eluttag så måste just det eluttaget ha en egen tändtråd. (Förutsatt att man då inte väljer någon variant med trådlöst styrda puckar lokalt i dosan)
Det innebär är att man först måste fundera kring hur man drar matningen vilken givetvis blir mer omfattande ju mer man vill ha möjlighet att styra.

Det finns väl flera varianter på det.
  • Stjärnformigt nät från elcentral
  • Stjärnformigt nät från "fördelningsenhet" på resp. våningsplan
  • Stjärnformigt nät från "fördelningsenhet" i resp. rum
  • Kombinationer av dessa.

Vad som sedan styr just t.ex. taklampan i arbetsrummet på plan 2 blir ju nästa fråga.
 
Helt riktigt det gäller och tänka till ordentligt före man :wow:
 
jag har IHC /Elko living - det kan sägas vara ett PLC system för hem. fungerar bra och jag har en central placering av IHC systemet och stjärnnät med 230v från central till uttag och 24v till brytare.driftsäkerheten har varit bra hittills förutom dimrarna. IHC kan dock sägas vara lite gammalt även om det fungerar bra.

jag tänker komplettera med Zwave dimrar och koppla ihop IHC systemet med Zwave ev via OpenHab.

Jag har uttag med 2 brunnar dvs en tändtråd per brunn - då kan man välja att övre brunnen i uttaget ska vara styrbart och nedre ström hela tiden. Jag kan byta vilka uttag/brunnar som ska vara styrda om jag vill iochmed att alla trådar går till centralen.

Idag skulle jag dragit 3-5 tändtrådar från central till uttagen i rummen och valt en tändtråd fast fas och 2-4 styrda och låtit alla tändtrådar gå i en slinga förbi alla uttag så att man senare kan byta vilka 2-4 uttag/brunnar som ska vara styrda. Min erfarenhet är att man inte vill kunna styra alla uttag i ett rum separat - men ha möjlighet att justera senare.

Man kan ju välja att flera uttagsbrunnar styrs samtidigt också, t ex släck alla övre uttag/brunnar via en knapp - och sätt routern i nedre uttaget/brunnen som alltid har ström.

till taklampa, lampa ovanför fönster och ev uttag i fönstersmyg för adventsljusstake etc skulle jag dragit eget rör med 2-3 tändtrådar

( men det blir många!! trådar i centralen och koppar kostar också lite pengar. Det går att ha IHC utgångsmodulerna distribuerade - det gör det ju också med KNX där det är vanligt om jag förstått rätt)

Idag hade jag nog troligen valt knx och köpt ifrån tyskland. programmeringen fixar många utan att köpa programmet.

nackdelen med Zwave är att det är dyrt per styrd enhet - varje dimmer kostar 500kr (det är dock liknande priser eller dyrare för IHC dimmer därav att jag byter trasig dimmer mot Zwave)

och varje uttag/dubbeluttag kostar 500kr. Men du får enkel styrning via app och energimätning i uttagen med Zwave. Man behöver troligen inte dra nya kablar - men se till att ha nolla framdraget till alla brytare.

IHC kräver controller för ca 7000kr och sedan plcenheter för utgångar resp ingångar. För IHC kan kostnad per plc del med 8 utgångar på/av kosta ca 1500kr dvs 200kr per styrd utgång - dock ingen energimätning och det måste dras tändtråd från plcdelen till uttagen.
Dock tillkommer i IHC ingångar till knappar 500kr per 16st 24V ingångar för knappar och magnetkontakter etc.

En Zwavepuck kan du sätta bakom brytaren för en lampa och byta till t ex 3knappbrytare och använda 1 knapp till lampan och de andra 2 knapparna styr du med Zwave controller till att styra någon/några andra dimmers/av/på enheter/scenarios.

KNX kan kosta ca 200kr per utgång av/på läste jag i ett inlägg tidigare i veckan - köp via tyskland.


Om man drar stjärnnät så kan man förbereda så att man i centralen kan koppla om vilka uttag/brunnar som ska vara styrda.

Man då också sätta Zwave eller annan teknik för att styra uttagen centralt placerade i centralen.
Det kommer snart Zwave enheter som är gjorda för att placeras i centralen (DIN).

se till att dra rör för trådade magnetkontakter dörrar/fönster och för platser där du kan vilja ha larmPIR. Mycket billigare med trådade magnetkontakter.

Jag skulle nog skaffa ett larm typ Siemens och koppla magnetkontakterna till och sedan änvända info från larmets PIR och magnetkontakter mm som input till husautomationssystemet
 
Redigerat:
en annan PLC som jag är sugen på att testa är IPX800 v3 eller v4 v4 kostar 238 euro

(mycket verkar vara på franska i forum vilket gör mig lite tveksam till enkelheten i att få hjälp av andra vid behov)


denna funkar ihop med OpenHab och även med den app jag använder mot min Vera Edge Zwave controller plus att den har ett eget grafiskt PLC styrgränssnitt och egen app.
går att koppla på 1wiretermometrar tror jag


nedan lite teknisk info


8 Digital Input. till brytare mm
4 Analog Input
8 Relay (250v/ 10A / channel) utgångar
32 Pulse Counter. för att koppla till elmätare och vattenmätare mm

256 virtual I/O
2 Ext Port for optionnal I/O.
2 level of secure access with login et mot de passe. (User/admin)
Embedded webserver.
Ready for iPad, iPhone & Android.
Week Timer.
Send Email
Send Push notification.
Machine to machine protocol for control the IPX over TCP/IP.
Recall memory state at startup.
Assign and link input to output with Logic fonction and or not.
Pulse and on/off mode for each channel.
Adjustable threshold on the 16 analog inputs.
Get Time with network time protocole.
Advanced settings: DHCP, IP static, port
 
Hej! Här har det kommit svar sedan jag senast var in, tackar! Har precis lämnat in bygglovsansökan, byggstart om 3-4 veckor som det ser ut. Elen är inte ritad än, finns tid än...

Det jag tänker mig är stjärnformigt nät från elcentral (alltså helt centraliserat), separata tändtrådar till (iaf vissa) eluttag (det får jag se lite närmare när stommen kommer på plats och jag kan gå runt och "känna in" lite). Huvudsyftet är som sagt att styra all belysning separat och t.ex. möjlighet till "all belysning av", att kunna programmera vad varje brytare gör samt ev. kunna styra t.ex. garagedörr. Sensorer för dörrar och fönster kan vara intressant, men jag är osäker på om jag anser det värt det. Sen är det ju kul om jag kan integrera egna arduinoprojekt också på ett eller annat vis.

Mobilgränssnitt struntar jag i, strömmätning per eluttag inte nödvändigt, integrerat larm inte nödvändigt, mediacenter inte önskvärt, värme onödigt (fjärrvärme med golvvärme ger ändå så långsam förändring), trådlösa system (för detta ändamål) inte ett alternativ.

Kort sagt: alla lampor, alla strömbrytare och några eluttag (men drar nog alla eluttag ändå för att ha flexibiliteten, det är det värt, även om jag sen kopplar de flesta permanent på). Jag vill ju som sagt ha ett småklyftigt hem, inte ett smart hem! :)

Ska kolla med lokala installatören vad de har att erbjuda, vet att de sysslar med industriautomation, så PLC torde ju inte var helt främmande för dem...
 
Låter väldigt spännande. Hoppas du orkar slutföra!
 
ok

sammanfattar mina erfarenheter lite om stjärnnät.

förslag:

till varje rums eluttag:
Dra ett rör med minst 2 tändtrådar (5 st FK= 3 tändtrådar går nog in i 16mm rör utan större problem).

Låt röret gå i slinga i ett rum från första till sista uttag.
Lägg en tändtråd t ex svart på nedre brunnen i alla uttag och tändtråd nr 2 på övre brunnen.
Låt alla tändtrådar följa med i rummet från första till sista uttaget i slingan - då finns frihet att senare koppla om en brunn med separat tändtråd.
(jag förutsätter nu eluttag där brunnarna har separat matning. Det finns eluttag med 2 separatmatade brunnar som ser ut precis som vanliga så det går att mixa också)

Fönster:
eget rör till taklampa och fönsterlampa - här kan ett rör gå till t ex 2 rum med 4 tändtrådar i samma rör. Om man inte ska ha uttag i fönstersmygen.

Brytare:
eget rör från central till brytare med nolla, fas och 1-3 tändtrådar i retur till centralen beroende på antal vippor i brytaren.
Då kan man koppla om brytarens funktion i centralen även utan styrsystem.
Dimrar kan sättas i centralen och enkelt styras från flera brytare om man vill (då gärna fjäder på vipporna)
Nollan vid brytare är egentligen inte nödvändig men möjliggör senare installation av någon puck bakom brytaren som kräver nolla.
(mitt IHC system har 24V till brytarna så jag drar LAN kabel med många trådar)

Dörrar
Det är ganska smidigt att veta att dörrarna är stängda och låsta - om man drar en LANkabel från central till varje dörr så kan den kopplas till magnetbrytare för att se om dörren är stängd och till t ex mikrobrytare för att se om dörren är låst.

ganska billigt som jag ser det att dra rör till dörrarna och en LANkabel.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.