OSB är en skiva som består av ihoplimmade grova men platta bitar av spillträ - enkelt sagt. Den sätts med några mm mellanrum och styvar uppväggen samt gör det enklare att montera saker på väggarna tex tavlor då skruven får något att bita i (gips är värdelöst att skruva saker i).

Observera dock att när det gäller badrum får inte en skruv gå rakt igenom väggen så den träffar tomrum eller isolering - om den inte bottnar i något fast är det inte säkert att siliconet tätar ordentligt och fuktskada kan uppstå - således är det bara bra med i OSB i badrum när det gäller montering med korta skruvar. Vid montering av tunga grejer som vägghänga toaletter eller tunga badrumsmöbler brukar man kottla - dvs sätta an horisontell regel så de långa skruvarna bottnar i den o biter ordentligt.

Jag säger så här - vid tvivel - överdimensionera, det kommer inte kosta dig mycket extra men oj vad du kommer grina om du inte gör det och det visar sig 100.000 kronor senare att Långben o gänget byggde huset ursprungligen o plattorna trillar ner.

Sist när det handlar om valet av hantverkare så funkar det precis som rymden gör - det finns många stjärnor där ute men det är jäkligt långt mellan dom ;)
 
I våtzon 1 är det som du skriver, att skruvar måste bottna i något massivt, men vad jag förstår gäller inte det i övrigt. Däremot är det mycket lämpligt att INTE förborra igenom OSB-skivan utan bara skruva sig igenom, just för att minska risken att det blir otätt.
 
starmanin skrev:
Vad är OSB då? vet inte ens vad det är för typ av skiva.
OSB = Bäverkräk
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.