noone70 skrev:
Byt ut strömbrytaren mot tex en NEXA trådlös brytare så håller du elektrikerkostnaderan nere och så kan du enkelt placera strömbrytaren på rätt sida av dörren.
Brytaren som sitter där är bara en trappbrytare till en lampa som vi inte använder. Tanken är dessutom att dörren ska bytas ut mot en skjutdörr när vi renoverar sovrummet. Men tack för tipset 😃
 
DIY_freak skrev:
Kopierat ur manualen.

Det är tillåtet att bygga in skorstenen helt eller delvis i ett

omslutande schakt. Schaktet skall byggas av obrännbara
byggskivor eller av gipsplattor. Plattorna skall sammanfogas
i hörnen med plåtvinklar eller med utvändigt monterade
träreglar. Avståndet mellan skorstenens yttermantel och
insidan av schaktet skall vara 50 mm. Ansluter schaktet till
huven på yttertaket sker avluftning via luftspalten under
huvtaket. Om schaktet inte ansluter till huven skall en ventil
med en öppning på 30 cm² monteras högt upp på schaktet för
avluftning.


För att möjliggöra inspektion av skorsten skall en
inspektionslucka, med mått 300x300 mm, montera s på
lättåtkomlig och besiktningsbar plats i schaktväggen.
Hm missade visst lite där. Får bli enbart gips då helt enkelt så får jag väl fästa upp reglar till hyllorna med gipsankare.

Dock så diskuterades byggförslaget med de som sålde kaminen och även installerade den. Men rätt ska ju vara rätt såklart. Tack för att du tog dig tid att kolla upp det.
 
Redigerat:
Bränder orsakade av olämplig inbyggnad av modulskorstenar har varit ett stående tema i kategorin erfarenheter i Myndigheten för samhällskydd och beredskaps tidning Tjugofyra7 under lång tid nu. Tyvärr verkar många tro att en modulskorsten är som vilket avloppsrör eller dylikt som helst. Vad man måste inse är att en modulskorsten som ska hålla maximalt 80 grader på ytan bara kan hålla det om ytan är luftad. Isoleringen i skorstenen stoppar inte värme - den gör bara att värmen sprider sig långsammare. Bygger man in skorstenen i ett tätt schakt kommer alltså ytan vid långvarig eldning att långsamt närma sig rökgasernas temperatur. Står skorstenen däremot fritt så kyls ytan kontinuerligt av rummets luft och håller sig under 80 grader.
Till det kommer att de flesta moderna braskaminer ofta eldas avsevärt hårdare än vad både kaminen och skorstenen är avsedd för vilket ytterligare ökar värmepåverkan.

De brandorsaksutredningar som gjorts av bränder som skett i anslutning till modulskorstenar visar ofta på mycket bristfälliga kunskaper hos installatörer av skorstenar och hantverkare som gör andra jobb såsom tilläggsisolering ikring skorstenar. Tyvärr verkar även sotarna som gör brandskyddskontroller inte heller alltid vara helt med på banan när det gäller inbyggnad av skorstenar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.