mexitegel skrev:
48 meter är mycket, ja. :)

Ja, det går att använda jordvärme även för kyla, den blir dock inte lika effektiv som berg eller grundvattenvärme eftersom marken är betydligt varmare framåt sensommaren, det gör att man får dimensionera lite annorlunda bara men visst fungerar det. Tänk dock på att kylkostnaden måste räknas med i er energikalkyl. Det kan därför vara klokt att komplettera med kylan i efterhand av byråkratiska skäl....

Kylan kopplas lika för alla typer av installationer och precis så använder man normalt en värmeväxlare på kollektorn som kyler en kylkrets. Eftersom ni tänkt er att ha golvvärme(?) så skulle jag rekommendera att ni satsar på infällda takkonvektorer för kylan. Det blir dyrare, men bra mycket snyggare. Annars får ni (fula) element på väggarna i allafall.

En jordvärmeanläggning är inte svår att installera själv, och materialet uppskattar jag till c:a 60 tkr (exkl. kyla). Då med en NIBE1126 och 300 meter slang. Detta måste ni givetvis räkna noggrannare på innan ni sätter igång. Ett tips är att använda varmepumpsforum.com, där får ni gratis hjälp med dimensionering. Kunskapen där är skyhögt större än kommersiella installatörer normalt besitter..
När man gräver ner kabeln, hur lång lägger man mellan slingorna? Antar att man måste gräva typ 300 m dike tillräckligt djupt för att komma under tjälen! Tomten kommer se rolig ut :cool: Gräsmattan som är där idag får vi nog så om :p
 
Inte kabeln, slangen ;).
Rekomenderat är 1-1,5 meter mellan slangarna och 1 meter djupt. Enklast är om ni kan få tag i en kabelplog till traktorgrävaren då blir det minst skador och går mycket fortare.Men detta förutsätter att det inte är för mycket stora stenar på tomten.

Men du skrev tidigare att ni hade stall, om ni äger markerna runt omkring så lägg slangen ute på åkern istället för att gräva sönder hela gräsmattan.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.