Budstrategier är väldigt svårt.

Tänkte bara dela med mig om hur vi gjorde.

Förutsättningar:

Detta hände för 7 år sedan så marknaden är inte likadan.

Vi hittade ett hus som mäklaren hade tänkt köpa själv till underpris via bulvan (mycket starka indicier men inga bevis). "Budgivning" pågick 15% UNDER utropspriset. Mäklaren vägrade visa huset först, gjorde allt för att skrämma iväg oss. Men redan på den tiden så låg normal budgivning 20-30 % över utropspris.

När mäklaren till sist insåg att hon inte kunde neka vårt bud längre (vi bjöd utropspris), så dök det "plötsligt" upp en ny spekulant som bjöd mot. Vi var tvärsäkra på att det var en bluff, men vi kunde inte syna bluffen för det var ju just det hon ville så hon kunde få sälja till sig själv i lugn och ro.

Inkrementet i budgivningen var 25000 (huset låg på 2,25, idag värt ca 4 ). Vi lade då in ett slutbud där vi ökade 70 000 för att markera att nu var det nog. Vår tanke var att om mäklaren ialla fall bjöd över så skulle vi kontakta säljaren direkt med våra indicier (helt säker på att priset iså fall hade hade halkat ner till -15% igen om vi bara försvann). Vi fick huset och är väldigt nöjda med det (fast nu skall det byggas om).

I ert fall så kan man ju möjligen fundera litet över om den som kom in sent är äkta
 
Sånt är så tråkigt!!! >:(

Visst kan det vara så att det (i vårt fall) är en helt sjysst seriös budgivare som antingen inte kudne lägga bud tidigare under dagen (kanske satt upptagen på jobbet eller nåt) eller som medvetet av strategiska skäl ville vänta ut övriga budgivare.

Men jag kan inte låta bli att fundera över varför nr5 gav sig in först 1 timme efter vi lagt vårt bud (vi höjde med 100.000 kr) och ingen annan la bud efter det (mäklaren ringde ju runt till alla minst 1 gång i timmen under hela dagen), och sen 5 min efter det budet så kommer ett SMS med besked om att budgivningen pausats och återupptas på onsdag (imorgon).

Någon som varit med om något liknande tidigare? Det kanske är vanligt?

De budgivningar där vi varit med tidigare har det alltid gått fort, budgivningen har alltid slutat samma dag som den startade. Och alla budgivare har varit med i matchen från början (man kan följa budgivningen på en internetsajt där det framgår hur många som är med och budar). :-/
 
När vi tittade på befintliga hus och var med på budgivning så var marknaden här så överhettad så det var definitivt inget ovanligt att budgivningarna tog flera dagar. Vi var helt enkelt så många som var med och budade på varje kåk.

 
Det finns som bekant inga lagar eller regler för hur en budgivning faktiskt skall gå till. Detta gör att det alltid är säljarens/ mäklarens marknad eftersom det ligger i deras intresse att priset blir så högt som möjligt.

En budgivning tar ofta upp till en vecka, ibland mer, och det är synnerligen vanligt att det ligger några budgivare i vassen och lurar. Det finns dock trix för att lura fram dem...

Vi lade en fredagkväll kl 20.00 ett bud som gällde fram till 24.00, för vi tyckte precis som du att det gick alldeles för långsamt, kl 21.30 hade alla "gett sig till känna" och vi hade full koll på hela budgivningen.

Mäklaren förklarade efteråt att det var mycket ovanligt att bud gavs förenat med en tidsgräns, och varken mäklaren eller säljaren visste hur de skulle hantera situationen. Det bidde till att ringa upp alla och förklara läget....

Kul var det i alla fall och det fick avsedd verkan. Vi vann senare budgivningen, mycket beroende på en "offensiv" strategi och ett oortodoxt förfarande. ;D
 
Blofeldt:
Känns som jag och sambon har mycket att lära ;D
Jag har ett medfött handikapp - jag är så förbannat ärlig och spelar alltid ett "rent spel" .... kan vara en förbannelse ibland, men sitter i ryggmärgen och svårt att bli av med :-/

Verkar som loppet är kört. Nu är sista budet uppe på 2.75 milj (nr3) och mäklaren har inte ringt oss än, så troligtvis ska nr4 få yttra sig först. Undrar vad som händer med nr5 som la bud först efter alla andra lagt bud + att vi hunnit lägga vårt andra bud. Kommer de ringa oss (vi är nr1) efter nr 4, eller ringa nr5 först? ???
 
Om ni har möjlighet att gå upp mer så vänta inte på mäklaren, var fräck, höj budet till er gräns eller med minst 100 000. Tidsbegränsa budet, ge mäklaren 2-4 timmar att svara på budet. Och var sedan beredd på att skriva kontrakt på minuten när er frist gått ut (annars kommer mäklaren att låta budgivningen pågå i hemlighet tills ni skriver).

Be mäklaren att skicka ut ett förslag till kontrakt genast så att ni kan granska det i lugn och ro redan innan ni fått affären.

jag tror att 2 lyckade strategier vid budgivning är att antingen vara väldigt passiv och bara lura i vassen tills buden börjar ebba ut, eller tvärtom bjud tätt, bjud nästan över dig själv, så att buden ser ut att gå upp snabbare för dom som inte är lika aktiva, då kan man ev. lyckas skrämma bort någon budgivare tidigt. Och sedan vid lämpligt tillfälle sätta käppar i hjulet för mäklaren genom att göra något oväntat ex. tidsbegränsa budet.
 
Vi har gett oss ur budgivningen nu. Vi ligger just nu 20.000 under högsta budet och den "mystiske nr5" har mäklaren inte fått tag i på hela dagen, så hela budgivningen pågår fram till nr5 hör av sig. Mäklaren frågade om vi var flexibla med inflyttning för tydligen så är säljaren rätt kinkig på den punkten, och om det senaste budet ligger men budgivaren inte kan komma överens med säljaren om inflyttning/överlåtelse så går frågan över till oss. M a o så är vi än så länge fortfarande med i matchen till viss del.

Vårt lånelöfte är baserat på att vi kan gå in själva med 5% kontantinsats + kostnad för lagfart och pantbrev, så vi ville inte gå över den smärtgränsen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.