Jag blir lite osäker på hur du har köpt det här huset.

Har du köpt en tomt och låtit bygga ett hus på tomten. Eller har du köpt ett helt färdigt hus, som råkar vara nybyggt?

Det blir rätt stor skillnad på juridiken. I fallet att du har låtit bygga ett hus, så är du byggherre, det är i så fall ditt ansvar att bygget stämmer med det givna bygglovet (även om du aldrig har sett bygglovshandlingarna).

Om det däremot är ett hus som byggts på spekulation, och sedan sålts till dig, så är det rent juridiskt samma sak som om du köper ett kråkslott från 1800 talet.

Oavsett vilken köpform det handlar om, så kan kommunen kräva dig som fastighetsägare på åtgärder om någon del är ett svartbygge. Men har du köpt ett befintligt hus, där alltså säljaren var byggherre, och ansvarig, så brukar kommunen kräva den ansvarige byggherren på byggsanktionsavgiften (=böterna), men kommunen kan välja att istället kräva den som har nytta av avvikelsen. Vilket i så fall är du som nuvarande fastighetsägare.
 
  • Gilla
Hemmakatten och 1 till
  • Laddar…
Det är KA som struntat i att göra sitt jobb. Tyvärr blir det nuvarande ägare som får lösa detta och försöka få rättelse mot den som byggt/KA. Dock i princip bara att glömma om byggaren gått i konkurs.

Kan vara bra att kolla om det finns någon byggfelsförsäkring som fortfarande gäller.
 
  • Gilla
  • Ledsen
Hemmakatten och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.