hakan_o skrev:
Någon som vet hur en fastighet skall bedömas / tas upp / värderas i en bouppteckning?
Er bankkontakt gör det lite väl enkelt för sig. Men varför inte? Det är inte i lagen bestämt hur man fastställer en fastighets värde vid bouppteckning. Man kan välja antingen taxeringsvärde eller ett mer eller mindre väl grundat marknadsvärde.

Vid arvskiftet är arvtagarna på intet sätt bundna vid bouppteckningens värdering. Det kan dröja lång tid innan ett dödsbo är klart att skifta. Därför kan det vara vettigt att in i det sista vänta med en noggrann och professionell värdering av fastigheter och annat gods.
 
  • Gilla
hakan_o
  • Laddar…
Det är vid arvskiftet som det slutliga värdet sätts så det är inte fel att ta taxeringsvärdet vid bouppteckningen.

Men vid skiftet ska ett aktuellt värde sättas (ni ska komma överens om ett värde, vilket kanske enklast görs m.h.a. av en mäklare). Så då kommer ändå en värdering av fastigheten göras.

Så beroende på om skiftet ska göras längre fram och ni tror att värdet ska gå upp så kan det vara bra att vänta. Om det skulle bli ett stort fall på fastighetsmarknaden inom kort så blir det ju ett annat läge.

Huvudsyftet i slutet är ju att ni ska komma överens så att alla kommer ur det hela utan hard feelings. Dock fungerar det inte jämt.
 
  • Gilla
hakan_o
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.