Begriper mig inte på "den Svenska modellen". Vi vill gärna vara med i EU och ha fri rörlighet på arbetskraft. Vi vill gärna ha konkurrens när vi tjänar på det. osv

MEN gud nåde om något Lettiskt företag, och några framåt Lettiska arbetare, kommer hit och konkurrerar med våra byggföretag, då attans ...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=348792

Det intressanta är att de med senaste budet tydligen tjänar över byggnads lägsta ersättning och dessutom har fri logi, fri mat och fria resor till hemlandet. Dessutom tjänar de dubbelt upp mot hemma i Lettland.

Protektionism heter det och det luktar unket.

Och nu har Svenska Elektrikerförbundet http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=350660 satt in sympatiåtgärder. Vilket säkert är effektivt, eftersom lettiska elektriker antagligen har ett helsike att få behörighet i Sverige. Man blir så trött.

Bort med facken, de är överspelade och gör bara mer skada än nytta.

Någon mer än jag som tycker detta är märkligt? Alltid skall vi Svenskar framstå som att vi både vill ha kakan och äta upp den. Ibland måste man välja antingen eller, och sedan acceptera konsekvenserna.
 
Lettiska arbetare tillhör ju sin egen fakförening och följer dess bestämmelser. Det är inte svenska fakföreningarnas sak att ändra lettiska fakföreningens bestämmelser >:(. I stället för blockader kan svenska fack försöka att värva nya medlemmar bland lettarna ;)
gaia
 
Vad är det egentligen för skillnad på maffian och Byggnads??

Jag ser ingen skillnad.
Förutom att Byggnads kan verka i det öppna.

Said
 
Jag har aldrig varit medlem i ett fack, när jag började jobba höll facket på att värva mig, jag "skulle inte få nå´t jobb om jag inte gick med" sa dom. Rena maffiametoderna men jag gick inte på deras skitsnack och jag har haft bra mycket bättre villkor på mina jobb än dom anslutna. Det gäller bara att förhandla och det är inte så svårt för är det så det inte passar mig kan jag bara gå därifrån direkt och det är ingen hittills som har velat se ett halvfärdigt jobb. För att inte tala om alla förmåner som går att förhandla sig till när arbetsgivarna får veta att man inte är medlem i facket. ;D
 
som jag ser det så handlar det väl om att vi i sverige har byggt upp en välfärd. denna välfärd betalar vi av våra skattemedel. i vårt land så har detta inneburit att vi har kostnader som gör att vi lever i ett rätt så dyrt land. våra skatter och pålagor gör att vi kanske betalar mer för våra saker med våra nettopengar än vad andra länders befolkningar gör. det är t.ex. dyrare att köpa en skjorta i sverige än vad det är i lettland men i stället så vet vi att det faktiskt kommer en ambulanshelikopter om det behövs, vilket det nog kanske inte gör på andra ställen. om vi tillåter att dessa länders befolkningar kommer hit och jobbar, utan att betala skatt här i sverige så kommer detta att rasera och även om de betalar skatt här i sverige så efterssom de har mycket sämre lön så betalar de mycket mindre skatt än en svensk snickare. om de skulle få samma lön som en svensk snickare och betala full kommunalskatt på det i sverige så har jag inget emot detta. sen är det bara momsen som går oss förlorat. vi har en helt annan aspekt som gör det hela lite otrevligt och det är att vi är så illojala mot våra egna arbetstagare att vi ska bygga hus med så billig arbetskraft som möjligt och detta slutar nog med att vi själva blir arbetslösa och får sitta och se på medans vår välfärd dräneras ut mot låglöneländerna. det är väldigt lätt för en person som sitter på en massa pengar redan, att tycka att vi ska ta in billig arbetskraft. denna person kommer själv inte att påverkas av detta mer än att omgivningen förslummas och arbetslösheten breder ut sig. vi måste på något sätt komma överens om hur detta ska göras. detta gäller nästan all tillverkningsindustri i sverige och import av billig arbetskraft. vill vi att sverige ska leva och vill vi ha kvar den offentliga sektor som finns? vill vi inte det så ...ja visst
 
Byggnads gör delvis rätt enligt mitt sätt att se det. Nämligen att vi i Sverige inte har lagstadgad lägsta lön utan detta är reglerat i fackliga avtal så på den punkten har de rätt. Fel har dem när balter och andra östeuropeer kommer hit och får minimilön dvs 109 spänn i timmen. Så länge företagen betalar ut denna summa är det helt ok. Och i den summan så räknas inte förmåner som logi, mat osv in.

Ett annat sätt att se det på är att i Sverige inom 10-15 år kommer det att saknas en mängd människor i byggbranshen vilket kommer att kräva en hyffsad rekrytering från låglöneländer. Detta av den enkla anledningen att "Vi" har blivit för fina för att få skit under naglarna.

SAmtidigt är detta en fara då det pratas poch trycks extremt mycket på kvalitet och miljö inom just byggnation. Hur kommer detta arbete se ut med en mycket stor andel inlejd arbetskraft vare sig de är svenska elller inte. Det jag menar är att entreprenader kommer styckas upp i allt större utsträckning än idag och varje del i entreprenaden får ett eget företag ur kvalitets perspektivet är detta inte optimalt. Ur pris synpunkt ja självklart pressas priserna. Men som många här inne på forumet som är av typen "privat persons beställare " skulle jag dra öronen åt mig rejält för är det något privat personer vill åt så är det kvalitet och det är inte så konstigt i sig då de gör sin största investering i livet iom husköp eller dylikt. Men vad jag inte kan förstå det är att man skall spara pengar genom svart arbete, lejja in östeuropeer osv för att pressa priset vad händer med kvaliteten då?? det går inte hand i hand. Jag menar inte att dessa är sämre yrkesmän för de är precis lika duktiga som våra svenska hantverkare. Utan kvalitetsleding och kvalitetssäkring bygger på en enda sak. KOMMUNIKATION... där finns det tydliga brister inom såväl svenska som utländska företag... DItt jag vill komma är att hur sköter man som privat person kontakten med en Lett som inte kan språket eller där språkförbistringen kkan leda till missförstånd?

Sedan en annan sak som jag tycker är ännu viktigare det är Arbetsmiljö... Pengar är pengar. Människor är människor. Att skydda sig bakom argumentet att man betalar dessa östeuropeer mer än de skulle tjäna hemma är tämligen svagt. Då många företag och privatpersoner i position som byggherre inte tar sitt ansvar mot dessa människor som individer. Se på olyckan i Svinesundsbron och polacken som ramlade ner och dog. Varför gjorde han det? Det tyska företaget som anlitast av va det vägverket hade brustit å det grövsta i sill arbetsmiljö ansvar. VÄgvarket hade som krav på entreprenören att utbilda samtlig personal men så hade inte skett och en människa fick sätta livet till pågrund av denna slapphet eller cyniskhet. Jag menar driften att tjäna pengar på skitsaker får ALDRIG gå ut över människan på det sättet.. Det kan låta jävlaigt naivt att se saker på detta sätt iom att det är iden med ett företag att käna pengar men det finns Goodwill och det vinner man inget på om man har som affärs ide att driva folk till stupet.....

 
om vi tillåter att dessa länders befolkningar kommer hit och jobbar, utan att betala skatt här i sverige så kommer detta att rasera och även om de betalar skatt här i sverige så efterssom de har mycket sämre lön så betalar de mycket mindre skatt än en svensk snickare. om de skulle få samma lön som en svensk snickare och betala full kommunalskatt på det i sverige så har jag inget emot detta.
I detta fallet så var det precis så att de fick mer än byggnads minimilön. Utöver detta också fri logi, fri mat och hemresor.

Jag tycker kanske också resonemanget närmar sig lite att ju mer man betalar i skatt, ju mer är man värd sammhället. Det låter inte vidare kul, och var säkert inte din andemening heller.

sen är det bara momsen som går oss förlorat. vi har en helt annan aspekt som gör det hela lite otrevligt och det är att vi är så illojala mot våra egna arbetstagare att vi ska bygga hus med så billig arbetskraft som möjligt och detta slutar nog med att vi själva blir arbetslösa och får sitta och se på medans vår välfärd dräneras ut mot låglöneländerna.
Fast själva vill byggföretagen köpa så billigt material som möjligt. De drar sig säkert inte för att direkt (eller indirekt genom prispressen) köpa material tillverkat i låglöneländer. Vad är skillnaden i att ta hit billig arbetskraft för att göra jobbet, eller köpa produkterna från det land med billigast arbetskraft?

Dessutom kommer det efter ett tag säkert att uppstå ett jämviktsläge när låglöneländerna blir höglöneländer. Detta har redan hänt i de stora kinesiska städerna, så nu får man dra sig innåt landet och ut på kinesiska landsbygden. Har ett par gammla arbetkammrater som haft 25-50% löneökningar (om inte mer) i Kina.
 
Samtidigt är detta en fara då det pratas poch trycks extremt mycket på kvalitet och miljö inom just byggnation.
Kan ju iofs, inte hur mycket jag än försöker, se byggsektorn som någon speciell drivkraft för kvalitéts arbetet i Sverige. Möjligen underleverantörer som levererar dörrar, fönster, sten, etc.

Bilbranshen, det är en kvalitétsarbetande industri.

Jag tror inte du hittar en enda i vårt område (100 friliggande egnahem) som heller ser byggsektorn på detta viset.

Det mest bisarra vi har här är en familj som hade fått en buckla i sin rostfria kyl. Eftersom den inte syntes från mitten av rummet, så fanns den enligt besiktningsmannen (och husleverantören) inte. Vet dock inte hur det slutade med det. Själv hade jag aldrig accepterat det. Det säger dock mycket om branschen.

Sedan en annan sak som jag tycker är ännu viktigare det är Arbetsmiljö
Jag håller helt med om att vi har mycket bra arbetsskydd i Sverige. Dock så vill jag minnas att det var ett antal arbetare som dog när Öresundsbron byggdes. Hallandsåsen är ju också ett exempel på när vårt, i teorin blänkande, arbetarskydd får ge vika för profiten.

Byggnads gjorde också en undersökning för några år sedan om hur arbetarskyddet användes i praktiken. Ingen vacker läsning.

Jag tror nog att våra grannar i öst är lika intresserade av att inte skadas som våra byggare. Möjligen kanske de med sämre lagstadgat skydd tänker efter före själva, utan att invaggas i någon trygg förhoppning om att "någon annan" tar hand om mitt arbetarskydd.
 
TLovskog skrev:
Kan ju iofs, inte hur mycket jag än försöker, se byggsektorn som någon speciell drivkraft för kvalitéts arbetet i Sverige. Möjligen underleverantörer som levererar dörrar, fönster, sten, etc.

Bilbranshen, det är en kvalitétsarbetande industri.

Jag tror inte du hittar en enda i vårt område (100 friliggande egnahem) som heller ser byggsektorn på detta viset..

Det mest bisarra vi har här är en familj som hade fått en buckla i sin rostfria kyl.  Eftersom den inte syntes från mitten av rummet, så fanns den enligt beiktningsmannen inte. Vet dock inte hur det slutade med det. Själv hade jag aldrig accepterat det. Det säger dock mycket om branschen.
´

Bygg är risiga på kvalitets arbete vilket hela Sverige är. Att just tillverknings industri ligger före är väl egentligen ganske enkelt att förklara iom att det är underleverantörer som står för mycket av kvalieten. och inte tex SAAB i sig. Men nog om det.
Angående besiktningen så är inte det en del av kvalitets arbetet om jag skall försvara besiktningsmannen. Det enda en besiktningsman skall göra är att se till att " de jobb som finns i kontraktet är utförda" angående bucklan så måste man vara tuff mot entreprenören. Som förmodligen kommer slå ifrån sig. Vill man då jävlas kan man bara gå igenom pärmen man får vid inflyttning står där att alla kontroller är utförda så undrar man ju vart bucklan kommer ifrån. Det slarvas ursäkta språket "jävligt" mycket med mottagnings kontroll i byggindustrin. Har egna erfarenheter av detta och jag håller upp en hand och säger att jag är en av dem. Till försvar för entreprenörer kan man säga att Åkarna ringer i minst hälften av fallen inte och säger att de levererar de kastar av grejerna vid leverans adress skriver på fäljesedeln och försvinner som avlöningar. Där är bygg industrin dålig på att "jävlas" med åkardrängarna det är en stor brist. Den andra stora bristen inom kvalitetsarbete i byggindustrin är egenkontroller. Hantverkarna har sällan eller aldrig fått godtagbar information om dess syfte och hela ISO bygger på information och skall det fungera måste företagen informera sina anställda om varför man gör en viss sak. Där brister det stort jävligt stort. Byggbranschen har problem med kvalitet och av flera orsaker men okunskap om systemet är en av de största bristerna. Sedan vill jag nog påstå att braschen är rätt stöddig när det gäller att använda nya oprövade metoder nästan för stöddig detta leder till felaktigheter och brister i kvalitetsarbetet....
 
Hej
Jag har lovat Marlene att inte skriva i forumet då jag har annonsplats på Byggahus.se, men jag vill rätta en del i denna tråd.
Gaia: Håller med dej till 100%
Said: Rubel och Svenska kronor ;)
Vedeldarn:All föreningsliv skall vara frivilig, ej tvång
Qudan: Dessa byggnadsarbetare tar inte en krona från Svenska staten, all moms stannar i Sverige (omvändmoms) vad då momsen går förlorad??? vad då ambulanshelikopter?? en sjuk Svensk i Lettland kan oxå åka ambulanshelikopter möter inga hinder.
Vad då kommunalskatt?? varför skall han betala för något han inte brukar, han betalar bensinskatt till sin bil ca 6kr litern, matmoms etc vad har skortpriset med hans lön att göra?? Det blir inte mindre arbetslösa av att en hantverkare skall kosta 300kr per timme
MRZ: Byggnads avtalet säger att lägsta lön är 97kr per timme kan slå fel på ca 1kr) och inte 109, det är endast snickare med yrkesbevis som lägsta lönen är 109 sek timme, mej veterligen kan inte byggnads frambringa någon Lettisk snickare som har yrkesbevis
Avtalet som byggnads ville få igenom var att alla Lettiska snickare skulle få 140 SEK per timme, Laval var villiga att skriva på för 109 sek per timme,men då drar byggnads Laval till AD.
Det finns lika mycket brister mellan en Svensk som en Lettisk snickare när det gäller kommunikation, det kan vi läsa på Byggahus.se , vi skall vara världbäst men ikke.
Att vi skall följa lagar och förordningar så säkerheten inte brister på våra arbetsplatser är en självklarhet, som inte får rubbas. Det byggnads är förbanade på är att de går miste om 1,5% i mätningsavgift som alla företagare får betala när de har avtal med byggnads, alltså en pengafråga och när har byggnads hjälpt en Svensk hantverkare som inte har varit medlem???
Göthe Bengtsson
Balticpool
;)
 
"...vi är så illojala mot våra egna arbetstagare att vi ska bygga hus med så billig arbetskraft som möjligt.."

En del av oss är för fri konkurrens med dess för och nackdelar.
En del är det inte och anser det illojalt att inte köpa (dyrt) svenskt.

Qudan anser att matkedjan Lidl borde kastas ut ur Sverige antar jag? Och att du bara köper de dyra Svenska varumärkena i matbutiken?

Vi är bara 9 miljoner i en värld med 5 miljarder människor. Vi måste se till att vara jävligt bra på det vi gör så att vi blir attraktiva för övriga världen. Finns det billigare arbetskraft för byggen, fine, vi får göra något annat som vi är bättre på. Vi kan inte gömma oss bakom system som inte fungerar i längden.

Gilla läget och anpassa dig, annars ligger du risigt till senare när du till slut sticker upp huvudet ur sanden....

/Fredrik
 
Sverige befinner sig i en ganska plågsam förändringsprocess från ett samhälle som uppfattades bestå av storföretag, fackföreningar och staten som tillsammans skulle ta hand om oss livstidsanställda undersåtar. Vi har lurats tro att en outbildad ska kunna tjäna lika mycket som en högutbildad.

Iom globaliseringen kommer inkomstskillnaderna att öka markant, då konkurrensen om jobben ökar. Högutbildade kommer att klara sig bättre än outbildade, det är bara att konstatera. Vi kan försöka att skapa ännu en liten Berlinmur men det kommer inte att hålla i längden. Samtidigt kommer vi att lura våra ungdomar att det går att klara sig tillräckligt bra i vårt samhälle utan någon högre utbildning vilket kommer att slå tillbaka hårt mot dem som går på detta. Antingen slåss vi mot förändringen med näbbar och klor eller så försöker vi förbättra vår konkurrenskraft genom att i högre utsträckning erbjuda högvalificerad arbetskraft. Jag är helt säker på att det senare leder till en mer hållbar ekonomi för alla inblandade.

Att vi kan "utnyttja" billig utländsk arbetskraft är bra för landet och oss. Dels minskar produktionskostnaden vilket leder till i förlängningen lägre villapriser etc. Inhemsk personal kan också frigöras till andra arbetsuppgifter. Om det leder till arbetsbrist bland hantverkare så får vi se till att dessa kan erbjudas vidareutbildning till andra yrken i stället i stället för att försöka hindra konkurrensen.
Jag skulle gärna se att stat, kommun och landsting skickade sina anbudsförfrågningar till våra östeuropeiska grannar i större utsträckning. Vilka skattesänkningar skulle detta inte kunna leda till eller frigörelse av pengar till de saker som vi hellre skulle betala skatt till såsom utbildning och sjukvård?
Slutligen tjänar våra östeuropeiska grannar på detta eftersom deras reallöner också ökar.

De enda som förlorar på detta är de svenskar som är för gamla för att utbilda sig och byta yrke. Men de har inget att vinna i längden på att vi försöker hindra förändringerna ändå.

mvh
David (som en gång själv fått sparken pga arbetsbrist, vilket var det bästa som hänt mig)
 
Finns det billigare arbetskraft för byggen, fine, vi får göra något annat som vi är bättre på!
Följdfrågan blir: Vad är vi svenskar bättre på ?
Har sett alltför många företagsnedläggningar de senaste 15 åren följas av ingenting annat än denna i verkligheten fullständigt innehållslösa fras !
 
Följdfrågan blir: Vad är vi svenskar bättre på ?
Har sett alltför många företagsnedläggningar de senaste 15 åren följas av ingenting annat än denna i verkligheten fullständigt innehållslösa fras !
Om vi inte är bättre på något annat så kommer lagen om utbud och efterfrågan se till att vårt löneläge sjunker relativt omvärlden tills det är i nåvå med omvärlden, eller snarare, i nivå med vår produktivitet i förhållande till omvärldens produktivitet. Inget land i världen kan i det långa loppet ändra på detta med politiska medel. Vissa länder har försökt men det har förr eller senare lett till att landet blivit fullständigt bankrutt. Det finns flera exempel på detta i Sydamerika.
 
Jag följde utvecklingen i både Argentina och Uruguay (Uruguay låg några år före Argentina i den ekonomiska utförsbacken, nu kanske Argentina passerat dem) i massor av år. Även varit där. Följt alla deras politiskt korrekta bortförklaringar till utförsåkningen, inte minst i Sverige. Sett hur framför allt Argentina försökt allt för att vända utvecklingen, från katastrofal socialism (Juan Peron) till militärdiktatur och nu våra dagars "löftespolitiker", där de vinner som lovar mest , utan att kunna infria några löften.

Dessa länder var ett par av världens fyra-fem rikaste länder för ca 80 år sedan. Idag  hopplösa, dvs utan hopp om bättre framtid, på väg mot u-lands status.

Jag tror inte det spåret är något för Sverige, men det ser ut som om du kanske får rätt. Tyvärr.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.