Jag tycker det är lite coolt att kunna programmera om knapparna. Om jag vill sätta på varmvattnet i gäststugan så kan jag bestämma vilken knapp inomhus som skall ha denna funktion. Sen är det praktiskt att en knapp kan ha flera funktioner. Vi har t ex en knapp som vid snabbt tryck bara låser ytterdörren men om man håller inne den i ett par sekunder så är det en godnatt-knapp (dvs släcker och stänger av och låser).

Nu har ju vi byggt nytt och importerat mycket av utrustningen från Tyskland och under elektrikerns överseende så har vi dragit det mesta själva. Hade jag renoverat så tror jag det är mycket skrik för lite ull (som kärringen som klippte grisen sa).
 
abrovink skrev:
Jag har radiostyrd helikopter också, men den uppfyller bara en av punkterna ovan.
Vilken :)
 
Det är inget speciellt för hur du ska göra din installation beroende på tex KNX, nu när du ändå gör nytt i halva huset kan man med fördel tänka igenom vad man önskar. Ev teknik för olika former fjärrstyrning, logik osv behöver inte vara beroende av installationsätt men givetvis blir det bättre och mer optimalt om det ligger med i grunden.

Du har ju en topologitråd det som rör olika installationstekniker kan du renodlat ta där och olika sätt att automatisera här. Förklara lite mer detaljerat i andra tråden vad du tänker dig så går det att ge bättre svar. Och i många fall används KNX i villor på ett mycket udda sätt och dessutom många gånger dyrt, inte bara pga att det i sig är ett "dyrare" system.
 
Har flygit lite olika e-flight Blade modeller. Just nu har jag bara den lilla msr kvar. Den innan var en 120 SR.
 
Det där med låsstyrning tycker jag låter betydligt intressantare än belysningsstyrning. T.ex vore det bra att på distans kunna kolla att huset är låst, eller se till att låsa/låsa upp alla dörrar på en gång när man lämnar huset eller kommer hem.

Kan man ha fönstersensorer och styrning av tillluftsventiler via knx också?

Låter som att man nog ska dra fram knx-kanalisation till alla dörrar, fönster och ventiler.
 
Vi har FTX system som kan med viss tillbyggnad styras av KNX systemet men vi har inte kommit dit hän ännu.

Däremot styr vi ventilationen i gäststugan med hjälp av KNX'en, men bara fläkten, inte tilluftsventilerna.
 
Personligen så pratade jag om hemautomation (vilken teknik som helst) inte bara knx och självklart inte bara belysningsstyrning.
 
KnockOnWood skrev:
Är det sant :eek:

Hur kan man ha som hobby att sitta och trycka på en fjärrkontroll (eller en s.k. smartphone) och se hur lampor tänds och släcks?
En del samlar frimärken.

En del åker land och rike runt för att få se så många fågelarter som möjligt.

En del tycker om att programmera. Det är en konstform i sig.

Är det så konstigt?
 
  • Gilla
brajt
  • Laddar…
Nyfniken skrev:
...

Är det så konstigt?
Nej, det låter som kul hobbies.
Men det här med att tända och släcka lampor...

2 - 3 åringar, som just har förstått hur en strömbrytare fungerar,
brukar tycka att det är kul att stå och tända och släcka lampor.

Men det är alltså 2 - 3 åringar.

Nu pratar vi väl om vuxna människor :rolleyes:
 
Ja, du får nog helt enkelt försöka acceptera att du inte förstått vad det är som fascinerar.
 
abrovink skrev:
Personligen så pratade jag om hemautomation (vilken teknik som helst) inte bara knx och självklart inte bara belysningsstyrning.
Jag med.
 
Hemmakatten
Vi hade en liknande diskussion när vi byggde bostadshus och gäststuga/bastu. Det är ett modernt hus, dyrt och om vi säljer finns det säkert någon som förväntar sig ett sådant system.

Men vi sa nej. Dels för att det inte skulle ge något mervärde för oss, dels på pga pengarna och till sist pga att vi vill ha en känsla av att bo året runt i ett (modern) fritidshus a la elegant sportstuga och i det konceptet passar inte knx-system in.

Självklart har vi timers och rörelsedetecktorer, men det räcker. Det är en avkopplande rutin att släcka lamporna innan man går och lägger sig.

Brand- o imbottslarmet är kopplat.till larmcentral men vi funderar på att skaffa en kamera till larmet.som.även är kopplat.till våra mobiler. Längre än så kommer vi inte att gå även fast huset är överströsslat med kablar.

Så inte några fler tekniprylar och fjärrkontroller som tar över ens liv och som man aldrig hittar eller har slut på batterit.

Less is more.
 
  • Gilla
KnockOnWood
  • Laddar…
Hemmakatten skrev:
...
Det är en avkopplande rutin att släcka lamporna innan man går och lägger sig.
...
Så inte några fler teknikprylar och fjärrkontroller som tar över ens liv och som man aldrig hittar eller har slut på batteriet.

Less is more.
En tvillingsjäl (y)
 
  • Gilla
Hemmakatten
  • Laddar…
Det krävs ett intresse och tid om man inte köper en färdig lösning.
Jag bygger själv och har inte kommit i mål än. Men det är förbannat smidigt att kunna slå på motorvärmaren från sängen med mobiltelefonen på morgonen (alternativt förbereda på kvällen innan och låta systemet slå på i lagom tid för avresa beroende på utetemperatur). Likaså att på distans via telefonen kunna verifiera att dörrar inte öppnats och att rörelsedeckarna inte löst ut. Eller varför inte låta lampor tändas och släckas baserat på ljusstyrka ute + tid på dygnet.

Det senaste jag knåpat ihop är att slå av på vissa funktioner baserat på våra mobiltelefoner. Finns inte någon telefon (och gissningsvis därmed även person) på tomten, så aktiveras vissa larm och funktioner.

Till detta har jag även kopplat en större mängd temperatur- och fuktmätare så att jag har koll på klimatet i husets alla delar vilket är en bra hjälp när det gäller att trimma in värmesystemet vilket annars är en relativt oexakt vetenskap.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.