Hej på er!

Jag har en fundering om hur bra det är egentligen med att blanda slipers i maten :rolleyes:

Det är nämligen så att våran souteräng tomt är uppbygd i "två terasser" i sluttningen. D.v.s att man har använt slipers som stödmurrar för marken i två etapper. (kanske borde jag fota istället?)

I dessa terasser ligger vårat jordgubbsland och potatis och grönsaksodling.
Jag har förstått att slipers är mycket giftiga :eek:
(Och dessutom måste man betala en avgift för farligt avfall om dessa ska kastas på tippen ?)

Hur bra är det egentligen att ha odling av något som man senare ska äta i dessa terasser? Finns det risk för att gift från slipersen kommer med i jordgubbarna :confused:

Tacksam för synpunkter!

Med Vänliga Hälsningar
Kim
 
Redigerat:
Är inte expert på området, har bara googlat lite och det verkar som att oavsett hur gamla slipersen är (gamla=kreosot, nya=arseniksalter), så är det rätt olämpligt att odla ätbart i närheten av slipers.

Någon som kan det bättre kan säkert berätta mer ingående och komma med mer insatta råd, men som lekman känner jag att jag skulle inte vilja äta det som växt där.

Orsa kommun har en kort informationssida om slipers:

http://www.orsa.se/miljoochhalsoskydd/akt_imprvirke.html

/ama
 
Personligen så skulle inte vara så orolig av mig för det, till att börja med så är ju inte så stor andel av den mat du äter per år kommer ifrån ditt land?

Om du vill läsa på lite mer så har du en rapport här nedan som handlar om urlakningseffekten så får du lite mer fakta att avgöra för dig själv.
http://www.gu.ekol.lu.se/bior52/Til...ogifter_fran_traskyddsbehandlade_produkte.pdf

-Antar att det kan vara olika med avgifter för tryckt virke beroende på kommun. Som privatperson behöver man inte betala något i min kommun.

Men lita inte för mycket på mig: Jag äter såväl akrylamidhaltiga chips som cesiumsmittade hjortron. :)
 
Tack!
/ Kim
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.