Hemmakatten
Om du kommer överens med säljaren om att vänta med betalning tills bygglov beviljats så är ju det jättebra för dig. Det allra bästa är nog att skriva köpekontrakt snarast så att de muntliga löftena kommer på pränt samt att försäkra dig om att det blir ni som får köpa tomten.

När det gäller fast egendom finns det inga muntliga avtal. Ett avtal gällande fast egendom måste uppfylla vissa formkrav för att vara gällande, bland annat måste avtalet vara skriftligt. En köpare eller säljare kan när som helst dra sig ur affären eller ångra (muntliga) löften så länge detta inte finns reglerat i köpekontraktet.

I ett köpekontrakt kan man skriva att vissa villkor skall vara uppfyllda för att köpet skall vara uppfyllt. Där kan ni skriva (och villkora) att tomten skall vara avstyckad och bilda en egen fastighet. fördelen med att skriva ett köpekontrakt nu är att ni får alla villkor nedskrivna, att priset på tomten inte höjs samt att ni blir säkra på att just ni får köpa tomten. Nackdel är att ni måste erlägga en handpenning nu. (Jag har läst om köpare som väntat tills bygglov eller förhandsbesked blivit beviljat innan de köpte tomten. Det vara bara det att säljaren hade kommit på att tomten var mycket mera värd nu när det fanns bygglov/förhandsbesked, och sålda tomten för högre pris till annan köpare.)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.