klaskarlsson klaskarlsson skrev:
Det enda du får installera själv är om du håller dig till max 50Volt, dvs i praktiken max en eller möjligen två solceller.
Kopplar du detta till en rejäl batteribank, och sen en inverter, som du sedan kan ladda bilen med så kan du i teorin få det att funka.

Men säg att bilen har ett 50 kwh batteri, då behöver du en batteribank på minst lika mycket, säg 60 kwh med förluster. Ett 12V/24V system som skall klara de amperetalen sdom krävs då, via en inverter, är dock inte lätt att dimensionera (och det ska hålla äver tid, med temperaturer osv)

Annars är en solcellsanläggning för att ladda elbilen en bra idé. Men du får INTE sätta upp den själv. Inte ens panelerna i sig själva, möjligen fästen till dessa.

Så tricket är att hitta en elektrikes som kan sätta upp och koppla in det.

"Enligt elsäkerhetslagen 27 § kan du få fängelse i upp till ett år om du installerar dina solceller på egen hand. De här reglerna finns för att skydda både dig och personer i din omgivning från brand eller elchocker. Undantaget är såklart om du själv är auktoriserad elinstallatör (minst AL enligt 3 § i ELSÄK-FS 2017:4)"
Du får inte ens installera en panel själv då effekten på panelen troligen är alldeles för stor. Alla fasta installationer är därför olagliga. Det finns en orsak till att det finns en hel del mobila lösningar på marknaden...
...men i Sverige så är inte ens färdiga "balkongkraftverk" lagliga att använda sig av utan att en elektriker installerar dem (de är lagliga i stora delar av EU). De bygger på att man matar in effekten baklänges in i elnätet via en stickpropp. Det brukar hävdas att de är farliga för att de kan leverera el på stickproppen när den inte är ansluten, men det är inte sant.

Enligt min mening så borde dessa vara lagliga om de sitter på en egen säkring, men det är inte jag som bestämmer (det finns vissa teoretiska risker om de exempelvis levererar 10A och man bara har en 6A säkring på gruppen och andra halvstora brukare på den också, men det är egentligen inget sannolikt scenario).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.