Det är rätt tänkt, men din fråga avslöjar också att du bör överlämna detta till en elektriker ;)
 
Haha som du säger mextegel. Det blir så att jag överlåter det åt mer kunnande folk. Dock är jag en människa som själv vill försöka förstå hur saker och ting fungerar och eventuellt hur det ser ut :D är ganska nyfiken av mig ;)
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
Får man lov att fråga vad folk gör med jord kablen då? Man bara låter den vara?
 
Egentligen skulle du ha en kabel utan skyddsledare, men den (EKK 2x1.5) kan faktiskt vara dyrare om den ens finns i dagligvaruhandeln. Om det är möjligt, anslut skyddsjorden i matande ände och skarva den i varje dosa med en toppklämma typ Wago 773 som finns för två ledare och därmed inte tar någon plats.

Det är ju för övrigt en föredömlig anslutningsdosa till lampan, det hade jag inte förväntat mig... Att döma av bilden så sväljer den en rund EKK. Dragavlastningen behöver fungera eftersom du troligen kommer att koppla in lampan nedanför/utanför armaturhålet och sedan trycka upp allting i hålet? Då gäller att kabeln är väl tilltagen då den annars blir väldigt styv att baxa in.
 
Okej, lite som jag tänkte mig, att den bara hänger med som dökött mer eller mindre. Man skulle ifs mycket väl göra så med jorden som du säger, platsen finns i anslutningsboxen.

Jo den sväljer kablen med hull och hår ;) tror dom kommer funka fint de armaturerna. Som du skriver så ska allt baxas in ;) tack för tipset, värt att tänka på, om det blir så att jag skulle ge mig på det. Känns alltid tryggare efter att du ger svar på tal Bo ;)

Tusen tack åter igen ;)
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
En följdfråga angående vidarekoppling vid varje armatur.

Oftast kommer en LED-lampa med en kortare kabel förmonterad och inte med en kopplingsdosa som i detta fallet.
Hur utförs en vidarekoppling i tex ett nedsänkt tak eller takfot?
 
Vad för slags LED-lampa pratar vi om? De med en kort stump kabel är troligen avsedda för klenspänning/konstant (och låg) ström och då ställs inga elsäkerhetskrav på anslutningen, dvs du kan skarva med t.ex Wago 222 utan att behöva tänka mer på kopplingsutrymmet. (För 230 V och för halogen är det annorlunda.)

Är det 230 V lampor som har en sådan sladd så skulle jag välja en annan modell, typ en sådan om TS har med en rejäl anslutningslåda.
 
Lampan drivs med låg konstantström men är COB vilket gör att man får rätt hög spänning om man kopplar ihop några stycken så det blir mer än 120V.
 
Detta är i så fall en ovanlig modell på drivdon som kan ställa till det lite, dvs att man måste betrakta installationen på sekundärsidan som lågspänning och behörighetskrävande etc om inte drivdonet trots sin höga spänning har skydd som medger att det kan klassas som SELV. Vad säger tillverkarens anvisningar?

Skarvning och vidarekoppling av sådana kablar görs i en kopplingsdosa eller i armaturens anslutningslåda som båda måste svälja kablarnas mantel. (Ett spothål/potta är ingen kopplingsdosa.) Tillverkaren i ditt fall har nog tänkt sig att man använder drivdon som ger klenspänning. Det beror ju också på om den korta kabelstumpen är klassad för 230 V. Med alla lampor intakta blir det ju inte så höga spänningar, men jag tror inte man får nyttja det, dvs man måste beakta risken för att slingan bryts.
 
Jag har tittat på lampor med Cree chip. Ett sådant chip har drivspänning på ca 40V vid uppstart. Är lampan på 5W blir det strömmen 125mA. Eftersom man kan köpa dessa lampor med eller utan drivdon antar jag att den inkluderade kabeln är dimensionerad för 40V men kan vara avsedd för högre också men det finns ingen information om detta.
Eftersom medföljande drivdon brukar vara billigast möjliga är kvalitén osäker. För att slippa ett större antal drivdon monterade i taket och utsatta för värme från lamporna eller extra uppvärmning av lamporna skulle ett mindre antal centralt monterade drivdon vara att föredra men detta gör att man kommer att ligga på +200V ut från varje drivdon. Eftersom LED är känsliga för värme så minskar man livslängden väsentligt vid ökad värme
Ser man på utbudet av drivdon har antalet med utspänning över 200V ökat den senaste tiden. Dock brukar slinglängden vara rekommenderad till ca 5 meter pga. EMC men kontaktar man leverantören ser de inget problem med att ha längre slingor men de ha inte certifierat mot detta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.