Hej,
Vi håller på att bygga nytt kök i gammal stil i en tillbyggd del på vårt hus. Gamla delen av huset är från 1820.

I det nya köket har vi återanvänt material och inredning som vi köpt och fått, ex gamla spegeldörrar från en bekant, ett gammalt väggskåp på annons , en köpmansdisk från loppis, takbrädor som blev över när vi tog upp hål för tillbyggnaden osv .
Det är ett hop-plock, men nu när det är målat i samstämda färger har vi fått ihop det rätt bra. Moderna inslag är en del köksinredning från Kvänum för samt vitvarorna förstås, men allt är inte inhandlat ännu. Jag skulle gärna visa er bilder men pga tekniska besvär kan jag inte lägga in dem just nu.

Det skulle vara jättekul se bilder på era gamla eller "gammaldagsispirerade" kök för att få ytterligare tips och idéer.
m v h Jennie
 
Här är två bilder på vårt kök...Bara gammaldagsinspirerat för det fanns inget gammalt kvar att återanvända i vårt hus. Föregående ägare hade sett till att slänga ut allt som var gammalt. Alla spegeldörrar, vedspis, de gamla fönstren etc. Men vi har återskapat en del och byggt helt nytt en del, köpt på begagnat affärer och byggnadsvårdsbutiker osv...
 
  • köket1.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • köket2.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Tack för titten på bilderna, kul att se hur andra gjort.
Jag bifogar några bilder på vårt "kök" , och så återkommer jag när det hänt mer.
Tog inte med några bilder på den delen där kyl, spis, diskbänk ska stå, eftersom det inte är så mycket att se ännu.
M v h Jennie
 
  • köket igen.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • köket igen 2.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • köket igen 3.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
W
jennied skrev:
Tack för titten på bilderna, kul att se hur andra gjort.
Jag bifogar några bilder på vårt "kök" , och så återkommer jag när det hänt mer.
Tog inte med några bilder på den delen där kyl, spis, diskbänk ska stå, eftersom det inte är så mycket att se ännu.
M v h Jennie
Kanon snyggt kök Jennie. Gillade gångjärnen på dörrarna skarpt. Ska bli kul att se själva köksdelen när den blir klar. Radiatorerna känndes dock väldigt malplacerade men de ska väl förhoppningsvis döljas eller bytas?
 
Ja ditt kök verkar bli jättefint. Vårt hus och således oxå köket går i en annan stil eftersom det är från slutet på 1800-talet. Proportioner och annat gav att vi bestämde oss för att satsa på inredning som stämmer med tiden fram till 1920 ungefär. Mycket snickarglädje ute, pärlspontpanel stående och liggande utvändigt och profilerade foder etc. Invändigt har vi kört samma stil. Jugendtapeter och lister och foder som är tidstypiska till detta. Därför har vårt kök en annan stil än erat men det stämmer bra med huset i övrigt.

Erat kök ser redan nu mycket hemtrevligt ut och jag tror att den lägre takhöjden bidrar mycket till den ombonade känslan. När vi köpte vårt hus var vi väldigt nöjda med takhöjden på 2.50 men efterhand har vi kommit fram till att det kräver ganska mycket i övrigt. Visst släpper det in mycket ljus och det känns ljust och luftigt men det är svårt att få det riktigt mysigt och ombonat. Det är helt enkelt en annan sorts känsla i huset.

Skulle vi idag göra om köket skulle det mesta bli likadant men vi skulle välja en varmare färg på väggar och köksinredning. Vi skulle oxå välja mer trä, exempelvis är våra köksmöbler målade i engelskt rött och hade de varit trärena skulle de bidragit till en varmare känsla (jag vet att det inte är byggnadsvårdsmässigt korrekt eftersom möbler oftast var målade förr).

Vi har ju valt en köksinredning som är ganska "normal" idag. Standard skåp och lådor, det är praktiskt men ger inte samma genuina känsla. Där tycker jag att ni har lyckats väldigt bra. Sen är det alltid svårt att få in moderna bekvämligheter som spis, diskmaskin, kyl och frys, men man ska ju kunna bo där oxå...Lycka till med fortsättningen och jag hoppas det kommer fler bilder längre fram :)
 
Sophie skrev:
takhöjden på 2.50 kräver ganska mycket i övrigt. Visst släpper det in mycket ljus och det känns ljust och luftigt men det är svårt att få det riktigt mysigt och ombonat.
Ett tips: belysningen gör otroligt mycket för att skapa en mysig och ombonad känsla. Lågt placerade lampor på bord och bänkar eller golvlampor istället för taklampor.

Nu var dina foton tagna i dagsljus så belysningen framgår inte; ni kanske redan har den typen av belysning. Annars kan det vara värt att fundera på.
 
jennied,
ert kök ser verkligen fint ut.
Undrar om ni har ett skafferi i vardera hörn (mitt emot)? Eller är det ingång till köket, den ena?

Gillar även er färgsättning. Är det Gysinges grågrön på dörrarna?
 
Karin_Lindhagen skrev:
Ett tips: belysningen gör otroligt mycket för att skapa en mysig och ombonad känsla. Lågt placerade lampor på bord och bänkar eller golvlampor istället för taklampor.
Jo vi har försökt lösa det med mjukt ljus i glödlamporna och sådär och visst blir det mysigare kvällstid. Nu saknar jag oxå belysning i fönstret vid bordet vilket gör att taklampan där oftast är tänd. Det ljuset är inte mysljus så det måste jag fixa. Annars har vi inga taklampor utan bara de två små skomakarlamporna ovanför dikbänken framför fönstret. De är tända nästan jämt och lyser upp när man jobbar i köket. Men en ny lampa till fönstret vid bordet skulle nog hjälpa en del...
 
Hejsan, tack för era svar.
Ni som vill se fler bilder från vårt bygge kan kolla i mitt album i länken nedan . Bilderna ligger i omvänd kronologisk ordning, så för att se de tidigaste får man alltså gå till sida tolv (eller hur många de nu är....)

Harrieth;
Ja, det är två hörnskåp; ett är skafferi och ett är till förvaring. Dörröppningen syns ej på bild, men det finns där jag står och fotar rakt emot elementet. Den består av en gammal par-ytterdörr och är alltså rätt bred. Foton på den finns nog i albunet i länken nedan. Den gröna nyansen har jag blandat till sjäv av vit linoljefärg bruten med grön umbra, guldockra och en skvätt kromgrön.

Wester;
Jovisst är radiatorerna inte så passande, men det var lite brått när fjärrvärmen skull dras så det blev vad det blev. Vi har tänkt ha ett bord som skymmer, eller elementskydd.
Vi är heller inte så strikt "byggnadsvårdsmässiga" utan vi kör med vårt hopplock. Köket ligger i en helt nybyggd del, och att det blev så gammaldags stil beror delvis på att vi utgick från de grova bjälkarna som vi av olika skäl valt (bl a takhöjd och byggnadslov och tillgång på material).

Egentligen är jag väl lite fel ute som skriver i just detta forum, för vi har inte byggt om något gammalt kök utan byggt nytt i gammal stil. Men det är kul att höra hur andra löst sina köksbyggen och vilka material man valt. Det är ju alltid svårt att få ett "gammaldags" kök om det ska funka på modernt vis.

De gamla dörrarna kommer från Småland och vi köpte dem billigt av en gammal man. Vi vet inte hur gamla sådana beslag (dörrar är), och han visste inte heller?....Någon här som har gissning?



länk till album
Mina fotoalbum - Jennie D



Här är ett par bilder på utsidan av huset, tagna från ungefär samma plats:
Huset före ombyggnad;

http://www.alltomtradgard.se/forum/albums2/full/127_HusSochSrabattSinternet.jpg

Huset i somras;
http://www.alltomtradgard.se/forum/albums2/full/127_1153551266_juliS2006.jpg
 
jennied skrev:
Här är ett par bilder på utsidan av huset, tagna från ungefär samma plats:
Wow, är det samma hus?!? Fantastiskt! Vilket jobb ni måste ha lagt ner!!
 
Ja, det är samma hus. Vi har byggt i tre år nu och jag är rejält trött på byggdamm och halvfärdiga rum och tillfälliga lösningar..
Det kommer nog aldrig bli helt klart men just nu önskar jag mig verkligen ett färdigt kök och ett färdigt badrum.
Går in här ibland för att försöka hitta lite ny inspiration när det känns som man bara vill fly från allt stök.
Men visst är jag stolt över vad vi (mest min man) åstadkommit, och det blir ju tydligt när man jämför före - efter.
Jennie
 
Så jättefint ert hus blir/är. Och vilket jobb. Vi har oxå totalrenoverat vårt hus 8hade oxå eternit tillexempel) men vi har nöjt oss med det som fanns och inte byggt ut :)

Ert hus är ett lysande exempel på hur vissa människor kan se förbi yta och sånt och istället se vad man kan göra. Så länge proportionerna finns är nästan allt möjligt. Verkligen imponerande.
 
Wow, det är verkligen någon som ha satt eternit plattor på ett hus från 1820-talet.
En hedersmedalj till dig som har tagit bort dem ...

.Henrik
 
jennied: Iiiiii, vilket härligt hus ni har! Jätteroligt att se era bilder! Underbart med människor som förskönar ett gammalt hus på detta vis!
 
Jennied: Vad är den mörkare grå (på foder och bröstpanel) för grå?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.