Vi har ett par gamla lackade trätrappor (furu?) från 70-talet. Nu har vi anlitat en målerifirma för att rusta upp dessa. Det är avtalat att de ska slipa trappen, måla spaljeerna och sidostyckena vita, och mörkbetsa trappstegen.
Nu har de gjort ett provsteg, och vi är inte alls nöjda. De har nästan inte slipat alls (möjligen ruggat ytan lite), så den gamla lackgula färgen syns igenom, och färgen är påslängd med nån grov pensel i alla möjliga riktningar, så man ser breda penseldrag överallt och kors och tvärs. Deras tanke är då att det syns ju inte efter ett par lager färg.
När jag påpekade att vi ju hade bett om betsning och inte målning (eftersom vi inte vill ha en enfärgad yta utan vill se träet igenom) så svarade målaren "ja, men det är ju bets". Jag förklarade att de ju får slipa bort den gamla lacken först, och han menade då på att det ju var ett hiskeligt jobb. Jo, jag vet - det är ju därför vi har lejt bort det! ;-)

Nu ska deras chef komma och kolla om de ska slipa mer.
Men jag undrar om det är jag som är dum, är det omöjligt att få till det som jag vill ha det - med mörkbetsade yta där man ser träet genom betsen?
 
Ska det betsas, måste all lack slipas bort för att få ett bra resultat. Det borde målaren känna till, om han är målare!
 
ja precis, det borde han veta...
räkna med minst 40h arbete på trappen +målning av spalje och sidostycken om det ska bli bra ( rak trapp går snabbare)
 
Här är första teststeget som de betsade. Här syns också hur de "färdigslipade" trappstegen ser ut.
steg 1.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Och så här ser det andra teststeget ut:
steg 2.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


För mig är inget av detta betsat.
Jag tänker mig mer något i stil med detta:
http://www.byggla.se/EPiServerCommunity/Modules/ImageGallery/Thumbnails/19/10419/2668_52921.jpg

Vi har nu fått besked om att de kan inte göra bättre än teststeg nr 2. Vi har då att välja på att godkänna det alternativet (men i så fall väljer vi nog vanlig täckfärg istället, så kan man iaf spackla igen sprickorna under), eller att försöka anlita en separat golvslipare (vet inte om det blir problem att de redan målat de vita delarna?) och sen vad? - Låta målerifirman göra ett nytt försök med betsningen? Hitta ett annat företag och hoppas på bättre tur?
 
Bedrövligt!!!
Släpp inte in den firman igen. Leta upp en riktig målare istället.
 
Ni måste få trärent för att besten skall bita.
Hyr eller köp en lackfräs så är det tillsammans med en excenterslip gjort på några timmar.
 
  • Gilla
Canfield
  • Laddar…
Tack för svar.
Vi har nu valt att inte gå vidare med målarfirman, utan ska istället försöka hitta en golvslipare som vill slipa ner till trärent, och hoppas på bättre tur där... (så är det någon som vet några golvslipare i Malmötrakten som kan rekommenderas så är det bara att hojta till ;))
 
Lackfräs är nog lösningen för dagen. Att slipa ner allt detta kommer vara ett elände så bäst är att köra en lackfräs som tar 0,3mm eller så på alla plana ytor. Ni kommer ändå får spendera rätt mycket tid på att slipa trappnosen och sedan kommer lackfräsen vara svår/omöjligt att köra på undersidan.

Hur har ni tänkt er underifrån? Ser ut att vara trappa under där med så kommer utseendet på undersidan vara kritiskt från det hållet med?

När det drar iväg i timmar på ett sådant jobb rekomenderar jag att titta på renoveringskit, då kan man köra vitmålad undersida och sedan lägga på en ekyta. Materialkostnaden per steg mellan 500-1000.
 
Har för mig att man inte måste slipa bort all lack ifall man vill betsa med lackbets?

Annars finns ju trappsteg som man limmar på befintligt steg. Mycket prisvärt!
 
Redigerat:
Om man vill ha ett bra resultat vid betsning, är det trärent som gäller.
 
Freshmaker skrev:
Har för mig att man inte måste slipa bort all lack ifall man vill betsa med lackbets?

Annars finns ju trappsteg som man limmar på befintligt steg. Mycket prisvärt!
Slipar man jättemycket så funkar det med lackbets men o andra sidan så håller inte den färgen på golv eller trappor.
 
Det bör absolut vara trärent som ovanstående skriver, och lackbets är nog inte speciellt slitstark.
Kan rekommendera en hårdvaxolja med infärgning istället, typ osmo.
 
Vi är helt med på att det kommer bli ett elände. Det är därför vi vill leja bort det istället för att göra jobbet själva. :p

Ja, det är trappa under också, så vi vill ju att det ska se någorlunda hyfsat ut. Men vit undersida skulle absolut kunna funka, om det inte ser konstigt ut just i gränsen mellan färgerna - annars hade vi funderat lite på att ha samma färg som betsen men heltäckande på undersidan (för att slipa slipa så mycket där). Men det beror mest på vad golvsliparen är beredd att ta sig an.

Tanken vi hade var att lägga något hårt lack ovanpå betsen, för att det ska hålla bättre - är det inte en genomförbar lösning?
Hårdvaxolja vet jag inget om, men vi är inte benhårda på att det måste vara just bets. Det vi vill är att vi vill ha mörka trappsteg, för att det gör sig fint mot de vita räckena och även mot omgivande golv mm. Men vi vill inte ha täckmålat eftersom man då kommer få moppa dagligen för att hålla efter dammet som annars syns så extremt väl. Finns det andra infärgningar än bets som fyller de kriterierna så är vi absolut intresserade!

Trappsteg som man limmar på är nog sistahandslösningen. Det känns lite för omständigt eftersom vi har krök på bägge trapporna.
 
Hur gick det här? Intresserad av just kombo med vitt och mörk bets..
 
Jodå, färgkombinationen (vitt/mörk bets) är vi väldigt nöjda med! Likaså är vi nöjda med valet att ha bets istället för täckfärg - syns inget damm alls.
Det blev lite klyddigt att slipa trappstegen eftersom sidostyckena redan var vitmålade, men golvsliparen gjorde en fantastiskt insats, och hade bara "touchat" det vita på några pytteställen, som vi själva bättrade på med färg efteråt. Vi valde dock att bara betsa ovansidan och framkant - resten blev täckande färg i samma nyans, ser helt ok ut, och innebar betydligt färre timmar med golvsliparen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.