Thomas59
Jenspeh skrev:
Vi är nog många som känner smaken av marinaden. Det handlar om hur man grillar...
Det tvivlar jag inte på. Frågan är väl snarare om man känner av smaken från köttet man grillar men det kanske är syftet - att dölja köttsmaken alltså:) Inget fel i det om man inte gillar köttet man valt att grilla alltså.

Vad menar du förresten med "hur" man grillar?
.
 
ICA har ett färdigt paket med kamben och glace, undvik detta då det är ljusår ifrån en BBQ upplevelse.
 
pbengtsson skrev:
ICA har ett färdigt paket med kamben och glace, undvik detta då det är ljusår ifrån en BBQ upplevelse.
Tack för upplysningen!
 
Ett citat ifrån en amerikansk BBQ hemsida:

If you boil ribs, the terrorists win!:thumbdown:


Men framför allt så kokar du ur smaken ur köttet...

För riktigt goda revben finns det inga genvägar. Riktigt BBQ "is da shit"! Dvs indirekt grillning på låg värme (105-110grader C), under lång tid (ca 6 timmar), med tillsats av rökved. Vilket medför att du behöver en grill med lock, rökved*, digitaltermometer(-rar)** för att hålla koll på temperaturen i grillen, gärna två tre mätpunkter beroende på storlek på grillen.

Här är steg för steg guide, som visserligen är avsed för den som har en BBQ-smoker, men det är väl värt besväret att försöka med en vanlig weber:
http://bbq.about.com/od/rib1/ss/aa092008a.htm

För att komma igång så finns det faktiskt ett par genvägar. Adam's Rib rub är bra och finns numera på ICA, samt även Sweet Baby Ray's Honey Chipotle BBQ Sauce. Bulls-Eye BBQ Sauce är också riktigt bra, men den kan vara svårare att hitta. (Bor du i Gbg, så finns den på ICA Focus).


*En en vanlig grill (t ex weber) matar man med briketter och rökspån, som är lite mer som flis, och skall inte förväxlas med traditionellt rökspån ("sågspån") till en Abu-rök. En smoker kräver ofta ved för att komma upp i temp i rök-kammaren. Eftersom riktig rökved är antingen dyrt, eller krångligt, att få tag på, så eldar jag ofta med björk (ger bara lite/mild smak) och tillsätter flis eller "chunks" för röksmak. Använd ALDRIG ved ifrån barrträd, om du inte föredrar smaken av terpentin förstås...

**För att kolla hur exakt din digitala stektermometer mäter, så stoppar man givaren i kokande vatten och noterar skillnaden mellan vattnets temperatur (dvs 100 grader C) och den uppmätta temperaturen.

Edit:
Länk till svensk sida. "Vilket träslag passar vad vid rökning":
http://www.grillguiden.se/grillakademi/for-den-erfarna/rokved/traslag/
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.