Den ser ju inte ut att vara starkare än kommunens gatubelysning så att de skulle gå på grannen för dessa har jag svårt att tänka mig. Själv har jag Philips hue lampor som jag ställt in så de lyser ordentligt mycket mindre efter 22.00, samt att ”coming home” (dra upp allt till normalt när man kommer hem till tomten) är avstängt efter 23.30. Men innan 22 blir man nog bländad om man tittar rakt mot mina lampor för de är ju tänkta att i princip ljuslägga hela tomten. Och gör det mestadels från pollare i knähöjd.
 
BirgitS
M maria01 skrev:
finns mängder av trådar där inget hjälper
Att det ibland inte hjälper innebär ju inte att det aldrig fungerar i praktiken, vilket väl var vad du skrev.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
M maria01 skrev:
finns mängder av trådar där inget hjälper
Det beror nog mest på att de som direkt pratar med sin granne och grannen säger Ojdå och justerar inte skriver här...
 
  • Gilla
Roger Fundin och 1 till
  • Laddar…
Hur har det gått med grannen?
 
Hej jättetacksam för alla svar. Har inte hänt någonting än. Vi avvaktar några veckor till så får vi se. Orkar dock inte med en grannsämja så blir nog thuja häck men kommer kosta en slant..
 
Återkommer med mer uppdatering framöver
 
Då får du skynda dig, om du ska ha tuja, hittade detta på nätet....
Avenbok, syren eller hägg är också fint.
 
  • Haha
lars_stefan_axelsson och 1 till
  • Laddar…
M
V veyron421 skrev:
Vi flyttade in i en villa för några år sen och grannens fasadbelysning lyser upp väldigt starkt in på vår tomt och in i vårat vardagsrum. Belysningen sitter i takfoten i form av spotlights ,dels blir vi bländade av spotlightsen för vi bor längre ner men ljuset studsar även på huset och i riktning mot oss. Detta blir mer påtagligt nu när vi går åt mörkare årstider. Tidigare år har vi löst det med gardiner men vi vill ha andra gardiner med mer ljusinsläpp på dagarna och kanske i framtiden bygga ett uterum åt det håller som ljuset kommer ifrån. Har varit runt i området och han har den starkaste belysningen av alla hus jag kan hitta när det gäller spotlights. Det finns på andra hus också men då är det ungefär hälften av ljusstyrkan och man blir inte bländat av dem. Vi har pratat med grannen som skulle kika på det men har inte hört något på flera veckor. Tror dem är rätt envisa och tog lite illa upp när vi sa till men vi var tydliga med att det var väldigt fint osv och gav förslag på annan form av fasadbelysning som inte var bländade för oss. Tex fasadbelysning som lyser upp huset från marken. Vad ska vi göra. Tanken har slagit oss att sätta thuja häck men behöver vara ca 5 meter för det ska täcka lamporna. Skickar med lite bilder. är vi för känsliga och bör släppa detta eller ska man driva detta vidare. Vi tycker detta är väldigt jobbigt.

Bild 1 är från vår tv-soffa i vardasgrummet. bild två är i samma rum men fönstret bredvid.
Vet inte exakt vad det är för belysning men ibland kan man byta ledlampan till en dito som har väldigt liten spridningsvinkel. För tex GU10 kan det vara enorm skillnad.
 
  • Gilla
Roger Fundin
  • Laddar…
Jag har arbetat som hälsoskyddsinspektör i 10 år och faktist hanterat just sådana ärenden där det handlat om bländande ljus. Ofta brukar det gå att lösa med dialog men så är såklart inte alltid fallet. Det är tyvärr så att vad som upplevs som störande och obekvämt inte är samma sak som en olägenhet ur miljöbalkens definition. Det är först när det är en konstaterad olägenhet som kommunen kan ställa krav på exempel som ovanstående. Något som ingår i bedömningen är vilket rum som påverkas av grannland belysning. Där väger såklart sovrum tyngre än vardagsrum och kök exempelvis men också hur många rum det finns tillgång till. Där exempelvis bedömningen det annorlunda ut i en enrummare än en 5 rummare.
Jag upplever det som en allmän uppfattning att man har en långtgående möjlighet i vad man kan kräva från sina grannar. Det är inte alltid så fallet är, iallafall inte juridiskt.
 
  • Gilla
Roger Fundin och 4 till
  • Laddar…
P
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.