Anledingen till att man belånar huset för att köpa något annat är ju för att det är en bra säkerhet vilket betyder bra ränta. Har man dessutom utrymme kan man ju låna hela bilens värde, d.v.s. "slippa" lägga 20% kontantinsats.

Egentligen behöver det ju inte vara någon skillnad mellan att ta ett billån eller ett lån på huset förutom att man får en lägre ränta. Amorteringen kan man ju göra i precis samma takt som ett vanligt billån.

Lånar du 230.000 sek i huset (bottenlån) kan man ju självklart amortera detta i samma takt som om man tar ett seprat billån på 230.000 sek. Det man vinner är en lägre ränta.

Det som tillkommer kan ju vara en avgift för att ta ut extra pantbrev.
 
common skrev:
Säg till om du hittar en bil som bara miskar 30' i värde på sex år. En sådan vill jag ha!
;D

Första året kanske 50.000, andra året 40.000, tredje året 30.000, de 3 sista åren 20.000. Det ger genomsnitt på 30.000 på 6 år iallafall 8)

Men naturligtvis beror det på märke. Rover = 100% down. BMW hyfsat andrahandvärde. O en BMW e just det va man har idag...
 
Coolman skrev:
Första året kanske 50.000, andra året 40.000, tredje året 30.000, de 3 sista åren 20.000. Det ger genomsnitt på 30.000 på 6 år iallafall 8)

Men naturligtvis beror det på märke. Rover = 100% down. BMW hyfsat andrahandvärde. O en BMW e just det va man har idag...

OK, i genomsnitt ja... Det blir 180' på sex år :)

Klart man ska ha BMW, rak sexa och bakhjulsdrift, det enda rätta!
 
Ok så då är det bara att skippa den idén då

Tusan att det inte ska finnas ett billigt sätt att skaffa bil:(

Det är väl bara att hosta upp 3000 spänn i månaden plus försäkrin 700 mm mm :=)
 
Vad finns det att förlora på att stoppa in bilen i huslånet? Man får minst halverad ränta! Finns som sagt inget som hindrar dig att amortera i samma takt som om du hade det dyrare billånet, men om man tex har småbarn som vi så behöver man inte. För oss innebär det 2000 kr extra i plånboken varje månad. Väljer man att amortera bilen på 30-50 år kan man dessutom resonera som så att husets värdeökning samt inflation käkar upp bilens värdeminskning.
 
Jag ser inga problem att ta billånet "på huset", varför inte?
 
ja även som man skulle ta det på 30 år så blir det iaf "billigare" i dag och det är nästan det som är intressant.

/matte
 
Om man köper sin bil med hjälp av bilhandelns finansiering får man ju idag hygglig ränta. Saab har t.ex. en kampanj med 1,95% just nu och flera ordinare räntor liker på 3,95% De som måste ta topplån på huset vinner inte mycket. Dessutom är bilen säkerhet för lånet samt att man får hjälp med få veta hur mycket man bör amortera för att inte vara skyldig mer än bilens värde..
 
Räntekampanjer brukar betyda mindre prutmån. Formellt sett kan en bil aldrig vara säkerhet för ett lån.
 
hempularen skrev:
Räntekampanjer brukar betyda mindre prutmån. Formellt sett kan en bil aldrig vara säkerhet för ett lån.
Räntekampanjer kan också vara erbjudna från generalagent centralt och ligger då utanför "prutmånen". Tvärt om kan handlaren ibland få bonus om bilen säljs på avbetalning via finansbolaget. Hur vanligt det är vet jag inte men det förekommer.

Formellt är bilar säkerhet för lån dagligen. Finns inget problem eller konstigt förutsatt att lånet amorteras av med motsvarande värdeminskningen samt att fordonet är korrekt försäkrat.
 
Någon mer som har något vettigt att säga?

annars tackar jag för många givande svar

//matte
 
Vad är det frågan om????

Har man bestämt sig för att köpa en ny bil så har man!
En ny bil brukar ju amorteras av på ca 72 månader. Naturligtvis måste man ju amortera i ungefär samma takt som om man hade finansierat bilen med ett billån annars blir det ju katastrof. Skillnaden är ju att man i bästa fall kanske kan halvera räntekostnaden för lånet, och det är ju inte fy skam! Men det kräver ju som sagt att det finns låneutrymme på huset.
Men om tanken var att kunna jäsa i en ny blänkande bil för endast räntekostnaden på 575:- /mån skulle jag ju defenitivt avstå...

Edit!
Hmm... såg att det fanns inlägg med liknande text som in redan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.