N nybyggarn3 skrev:
Hej,
Tagit ner dom har jag inte gjort, bara satt upp dom:)
Jag tolkar bilderna i början som att du har samma typ av panel som jag? Dessa låser ju inte i varandra som en helspontad bräda utan kan börja glipa när de torkar.

[bild]
Helt rätt. Ja, det blir som du säger: över tid lär de kupa sig, vatten kommer tränga in (västkustregn…). Samtidigt borde det blåsa in genom gliporna och hjälpa till med uttorkning, förhoppnings?
 
M Myckling skrev:
När vi renoverade ett fritidshus fick vi hjälp av svärfar med att sätta ny panel. Då jag inte hade möjlighet att vara på plats just då gick det lite fort och han satte panel utan luftspalt. Jag kom dit när halva panelen var på plats så då var det för sent att åtgärda. Detta var för 13 år sedan och jag har alltid gått och mått lite dåligt av denna miss och varit orolig för att det ska vara fuktigt och mögel bakom panelen då huset står utsatt vid kusten.

Ifjol tog vi upp en vägg för att sätta in ett fönster och kunde konstatera att det var hur torrt och fint som helst bakom och insidan av panelen var som ny. Fasaden är målad med Demidekk optimal.
Intressant! Är Demidekk optimal akrylbaserad? För efter att ha läst på de senaste dagarna så var jag mer inne på slamfärg - det ska vara mer genomsläppligt och eftersom fasaden inte andas bakom så är idén att det bör åtmonstone bli bättre om den andras "framifrån", och då är slamfärg genomsläppligt jämfört med akryl. Men i ditt fall verkar det ha gått bra att "cementera" fasaden med akrylfärg och det såg fint ut efter 13 år, som jag förstår det?
 
Q qnx skrev:
Helt rätt. Ja, det blir som du säger: över tid lär de kupa sig, vatten kommer tränga in (västkustregn…). Samtidigt borde det blåsa in genom gliporna och hjälpa till med uttorkning, förhoppnings?
Ja det är knappast den tätaste fasad man kan ha så luftningen borde ju ordna sig. Är nog bra att ha koll på vattnet som tränger in bakom, speciellt i utsatta lägen. Byggde själv ca 30 meter från havet (dock på ostkusten;)). Jag var väldigt noga med det undre skalet, både vad det gäller materialval och genomförande.
 
  • Gilla
qnx
  • Laddar…
Q qnx skrev:
Vore intressant om du kunde utveckla! :)
Entreprenören menar ju på att väldigt många bygger så, inklusive Fiskarhedenvillan och Vårdgårdahus (se bild från deras hemsida nedan). Kan så många bygga så fel utan att nån sakkunnig anmärker?

Det finns stående panel som är spårad på insidan. Tror det kallas ventilerad panel. Dessa kan monteras på liggande spikläkt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.