Hej!

Jag och sambon ska göra ett soffbord av lastpallar, men vi är lite osäkra på hur vi ska behandla själva träet för att få det hållbart men samtidigt som vi vill ha det.
Vi vill att träet ska se lite grånat ut (bifogar en bild om jag får det att funka) men samtidigt att det ska vara hyfsat "mjukt"/lent och relativt slittåligt. Sambon har slipat lastpallarna så de är ganska lena redan, men det finns några få stickor ändå. Hur får vi till det på bästa sätt tror ni? Och vilket steg kommer först? :)

Soffbord gjort av slipade lastpallar med hjul, framför en soffa med kuddar och filt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tack på förhand!
 
Järnvitriol för att få det grått.
Därefter skulle jag prova att behandla bordsytan med vax. Kan även fungera med några lager med lack.
 
AG A skrev:
Järnvitriol för att få det grått.
Därefter skulle jag prova att behandla bordsytan med vax. Kan även fungera med några lager med lack.
Okej, super! Tack snälla. Googlande lite på järnvitriol och det ser ut att ge exakt den effekt vi är ute efter. Ska definitivt prova detta, och tror att vax blir ett bra andra steg. Har du (eller någon annan) något bra förslag på vax som funkar bra till detta? :)
 
Redigerat:
Var lite försiktiga bara, jag läste någonstans att man inte ska använda järnvitriol inomhus då det avger gifter. Kan vara värt att kolla upp!
 
Kolla att pallarna inte är gjorda av tryckimpregnerat virke eller behandlat på annat sätt. Då är det inget lämpligt att ha dom inomhus!
 
Epallar är väl aldrig behandlade?
Jag skulle undvikit järnvitriolen inomhus
 
Okej, tack för heads up och tips. Jag hade tänkt behandla pallarna utomhus på vår balkong (stämmer att de är Epallar, vilka inte är behandlade med giftiga ämnen enligt EU-regleringar) och efter en del googlande verkar det vara helt lugnt. Men ska kolla lite mer ingående senare ikväll.
Dock funderar vi på att använda oss av olja sedan, men vi blev lite avskräckta när vi läste att olja (mest linolja, då det var vad vi kollade mest på) har en tendens att självantända. Har ni erfarenheter inom detta?
 
organiskt material (tygtrasa, papper eller sågspån) som är indränkt med linolja kan självantända. Det bör tolkas som en stark uppmaning att inte torka av linolja med en trasa som man sedan slänger i soporna. För det behandlade träet finns inga sådana risker.
 
Jumos skrev:
Var lite försiktiga bara, jag läste någonstans att man inte ska använda järnvitriol inomhus då det avger gifter. Kan vara värt att kolla upp!
Abslout värt att kolla upp den källan. Järnvitriol är inget annat än järnsulfat, Fe(II)SO4, jag har svårt att se vilka gifter det skulle kunna avge i kombination med trä.
 
Har försökt som sagt försökt att hitta efter något som indikerar på att man inte bör använda järnvitriol inomhus men har, snarare tvärtom, hittat ett flertal länkar som rekommenderar järnvitriol till möbler för inomhusbruk. Men tänker mejla något av företagen som tillverkar det och fråga dem vad de anser, för säkerhets skull! :)
Har läst länken nu (superbra, så stort tack!!) och har bara en liten följdfråga: utöver att bränna trasan, finns det några andra försiktighetsåtgärder man bör ta till vid användning av linolja? Jag tänker på alla material runtom (även om vi planerar att vara på balkongen - sten/betonggolv men väggarna runtom är av trä).
Och är det samma risk för brand om man använder linoljesåpa (har sett folk använda det också)?

Förlåt för så många frågor! Är helt ny och vill att det ska bli rätt och bra som möjligt - och helst slippa blanda in eld i historian också.
 
Linoljesåpa har jag inte koll på.

Problemet med linolja är att den oxiderar, och när den oxiderar så blir den varm. Låter man då mycket linolja exponeras mot syre samtidigt som det är väldigt begränsad värmeavledning kan det tillslut ta eld. Tänk en hopknycklad trasa, där är mycket luft men samtidigt är det instängt.

Så jag skulle vilja påstå att det är själva trasorna som är risken, stänk har jag svårt att se skulle innebära någon fara.
 
Ah okej, men det låter ju lite mer safe! Så då borde det vara grönt sålänge vi eldar upp trasorna? :D
 
Det ser visserligen trevligt ut med en sådan ruffig, rustik inredningsdetalj som några lastpallar.
Men det blir praktiskt taget omöjligt att hålla rent och dammfritt.
Ojämna, ohyvlade ytor och knepiga, oåtkomliga mellannivåer.

Men det har ni säkert tänkt på, eller hur ;)
 
  • Gilla
Alriksson
  • Laddar…
Kanske kan sandblästra pallarna så ytan blir lite mer sliten och jämn. Så inte trasan fastnar i flisorna?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.