Ok, man får inte bygga trästomme mot murstocken, men om man använder sig av aluprofiler då?
 
Hej Norre!
Till sättmassan tillsättes vatten som reagerar kemisk i blandningen. Det behövs en viss mängd vatten för att massan ska härda och binda kakel mot underlaget. Om vatten sugs upp av underlaget snabbare än den binder i massan så blir det ingen fullständig kemisk reaktion och det försämrar massans egenskaper betydligt. Kalklet hänger ju kvar men sättmassan är sprödd och smulig och man kan peta av kaklet mycket lätt om dom inte faller av sej själv innan . Det var just det som hände hos oss bakom kaminen. Oftast kaklar man i våtrum så där är fuktspärren givet och man funderar inte mycket på vad den gör för nytta ang. sättmassan. Frågade en proffs och fick den förnufftiga förklaringen som ovan.
Det är alltid lättare att göra rätt om man vet VARFÖR man ska göra på detta visset.
När man gjuter cement och betong så eftervattnas gjutningen också av samma skäll = för att vattnet ska räcka till bindningsreaktioner. Vet man "varför" så förstår man hur viktig det är att göra som proffs gör. Hoppas du oroar dej i onödan.
gaia
 
... och nej det var ingen kondens i väggarna bakom kaminen. Nej, det var ingen problem men temperatursvängningar. Som sagt, vi har gjort om väggen. Andra gången med fuktspärr under och det håller fint sen 3 år tillbaka.
gaia
 
Hmmm Muren suger ur vattnet...

Det skulle jag juh kanske ha begripit

Tack, tack
 
Regla ut väggen, fäst dock ingneting i murstocken. Murstocken står stilla medans resterande hus rör sig, detta kommer skapa problem inom snar framtid emd tanke på fuktspärr, sprickor i kakel mm.
Dra dit syll och "hammarband" i golv och tak samt stående reglar c/c 300 mm alternativt c/c 450 mm med 2x13 mm gips, sätt även plåtband mellan anslutande väggar (gips).
Används murstocken skall samtliga ev vent. hål
muras igen samt kläs med en mineritskiva alternativt en promatec H- skiva på den del som kläs in för att undvika brandspridning, viktigt! Kontrollera med ditt försäkringsbolag innan du "bygger igen" murstocken, gratis alternativ gällande tips...dessa pöjkar brukar inte gilla igenbyggda murstockar, många bränder startar på detta vis framförallt vid vedeldning, gnista ner i fel ventilationsgång sen blir det brasa!

Inga genvägar...

 
...det sista svaret kan man kalla att krångla till det när man egentligen kan kakla direkt på tegelmuren och använda plastisk fog mellan murstok och gipsväggen bredvid som man gör i alla hörn i ett badrum.
Jag kan inte förstå meningen med att bygga en mineralisk underlag ovanpå en annan mineralisk underlag med TRÄREGLAR/ metalreglar emellan för att kunna kakla ??? Ber snällt om en vettig förklaring.
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.