Det första jag kollar innan jag anlitar en hantverkare är att de har F-skatt, försäkring samt referenser. Det sista kan vara något så enkelt som en levande sida på Facebook där jobben läggs upp löpande. Pris är givetvis viktigt, men inte helt avgörande, förtroende betyder mycket. I övrigt är väl det mesta sagt ovan.
 
Ta inte alla jobb som erbjuds. Osar det det minsta katt så kan hantverkaren/företagaren utgå ifrån att det blir otrevligt innan projektet är klart och betalt.
Exempel på dåliga vibbar är när beställaren redan från början försöker få ROT på felaktiga grunder. Eller få samma projekt utlagt på flera år för dubbel ROT. Eller ignorerar när man påpekar att eventuella konstigheter i huset kan påverka priset. Senare kommer de att kräva att allt sådant borde ingå.

Om man ändå vill jobba åt en sådan beställare så är det jätteviktigt att hantverkaren använder egna kontraktsmallar. Komplett med beskrivning, ritningar, hänvisning till rätt allmänna bestämmelser och i skrift definierat vad som ingår och vad som kommer att bli extraarbeten. Till exempel i en prissatt mängndförteckning. Om så även en bilaga med mätregler.

Inget av detta kommer en oseriös beställare att vilja ordna själv. Lägger TS ner en massa tid på att bjuda klienten på allt detta så kommer beställaren att stjäla materialet och använda det för att få priser från Eurobygg mm.

Försök istället få kontakt med andra hederliga och seriösa företag på orten som har svårt att klara anstormningen från den stora grupp beställare som är trötta på billiga-snabbetablerade och sedan osynliga tills förskott ramlar in-hantverkare som sedan gör allt fel.

Har man något att erbjuda så vill andra hederliga arbeta med en utan att kräva att man skall göra det gratis. Det normala är att en juste hantverkare som fått in foten hos en seriös beställare får häcken full. Firmor har mejllistor för att hitta nya arbeten åt grävmaskinister, ståldörrsmontörer och andra, för att de inte skall få en lucka. En lucka gör att en bra kille börjar jobba åt någon annan.

Så... om TS är bra gör han klokt i att inte börja med att stånga sig blodig mot fysiska personer. Istället bör han satsa på att jobba åt företag.

mvh Findus
 
  • Gilla
Nils82
  • Laddar…
S
AndersMalmgren skrev:
Kom i tid, finns inget mer irriterande än sena hantverkare
värre med sena datatekniker eller mättekniker m.fl
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.