tuktuk skrev:
Allvarligt, om inte jfb eller säkring löst är det baserat på kunskapsnivån i TS svar dags att ringa en elektriker.
El är inte att leka med.
El är defensivt inget att leka med! Och vi har inga som helst planer på att göra nått dumt som jag/vi inte bör relaterat till elkopplingar.

Vi sträckte oss till att byta ut armaturen (vilket vanligen inte är några som helst problem).

Men man får fråga och fundera oavsett kunskapsnivå, så länge man vet sina begränsningar.
Elektriker står redan på vår lista :)

MVH Sandra
 
hempularen skrev:
Men, fungerar något som går på samma säkring som dessa lampor?

Kolla huvudsäkringarna. OM du lyckats få till en praktkortslutning i lampan. Så kan huvudsäkringen ha löst ut i samma ögonblick som du slår på strömmen med säkringen. Du har 3 faser till centralen, så går en huvudsäkring så kan ändå mycket fungera.
Vi vet tyvärr inte riktigt var alla säkringar går än, men vi TROR att det bara är takbelysningen på den sidan som ligger på en säkring eftersom allt annat fungerar.

Det är ett "litet" eget proppskåp just i verkstaden (skickade upp en bild), som bara är för det rummet.. sedan har vi fler elskåp/proppskåp till resten (3 till i uthuset och 2 i boningshuset..alla relativt nya och med jordfelsbrytare - inga problem där så vitt vi vet - som inte funnits innan!)

Sist vi lyckades få problem med en fas, så blinkade spisen (gick inte att värme fullt ut) och lamporna betedde sig skumt (men funkade).. det var dock inte i detta hus. Men om en av huvudsäkringarna hade gått nu, borde vi inte märkt nått något "skumt" någon annanstans? Har ju isf varit "av" i över en vecka.. och vi har värmepumpar, vattenpumpar, sågar, spisar osv som inte märkt nått..(två olika hushåll på gården).

Hmm, få la leta reda på en skruvmejsel och kika (för säkerhets skull)..saknar nyckel till skåpet :/

MVH Sandra
 
peroande skrev:
När du säger att du mäter ström är det antagligen spänning du menar, eller?

Det är svårt att veta hur allt är kopplat utifrån din information. Vad har du för trådar att koppla in vid den nya armaturen? Färger, antal och vart de går. Det kan vara så att matningen sker till aktuell armatur och att fasen skickas via strömbrytaren. Om du då inte vet vad de olika trådarna har för funktion kan du lyckas koppla så att inget lyser.
Precis, använder inte alltid rätt ord :) (maken blir knäckt över den saken haha)
Bilderna kanske berättade nått om trådarna?

MVH Sandra
 
lordi skrev:
En tanke som slog mig. Ni har inte råkat borra i ett elrör när ni fäste den nya armaturen?
Det funderade vi också på, därför vi borrade upp ett hål i taket för att kika lite (det där lite större, icke matchande hålet i taket..på bilden där det saknas en armatur)

Så vi vi såg har vi inte varit i närheten av det, men vi är fortfarande osäkra .. för det är det enda vi kan komma på att vi gjort "fel".. men borde inte rimligen säkringen och/eller jordfelsbrytaren ha löst ut om så var fallet?

Sen som sagt är det ju lite konstigt att vi inte får ström i kopplingsdosan helt plötsligt..

MVH Sandra
 
Finns det inte säkringar på annan plats, som kanske går till den armaturen och löst ut?
Låter kanske konstigt, men gamla hus kan ha ledningar både kors och tvärs.
 
thomas33 skrev:
Finns det inte säkringar på annan plats, som kanske går till den armaturen och löst ut?
Låter kanske konstigt, men gamla hus kan ha ledningar både kors och tvärs.
Vi kollade det lite större proppskåpet som är i närheten också (ifall nån säkring löst ut där), men inget såg ut att ha lösts ut där heller. :x

Det finns ingen gammal dragen el/ledningar kvar (som används) i nått av husen, inga gamla proppskåp heller (bara nya skåp med "flippsäkringar" - alla "skåpen" har egna jordfelsbrytare)

MVH Sandra
 
Hur har du mätt i dosan, och vad har du att mäta med? Allt ser ok ut på bilderna det ska inte vara några problem med det bytet. En sak man kan testa är att bryta huvudbrytaren i centralen och sen motionera alla säkringar och jordfelsbrytaren några ggr till/från innan man slår till brytaren igen.

Och ska du mäta i dosan kolla först mellan skruvarna där det sitter två blå och två bruna det är inkommande matning, finns ström där kolla mellan de två blå och den med brun/blå den med brun/blå kommer från strömbrytaren och går ut till armaturerna så finns spänning där ska det lysa också.

Annars är det bara att göra som tuktuk skriver och ta hjälp, det är bäst när man är osäker även om det är väldigt enkla och grundläggande saker som brukar gå att fixa med lite logiskt tänkande.
 
Redigerat:
efter att jag sett bilderna kan man iallafall tänka sej att det är läge att antingen ringa en elektriker eller låta någon med kunskap om el öppna centralen för med tanke på hur det ser ut på bilderna att döma så saknar nog personen ifråga som har gjort den installationen antagligen behörighet så jag skulle tro att det är en glappande anslutning som är problemet dvs akut att fixa mvh Andreas
 
Men på bilden med det större inspektionshålet. Den där metallexpandern/pluggen på bilden. Det ser ut som den kan ligga väldigt nära elröret.

Hur känns säkringen till den här gruppen när du manövrerar den, jämför känslan med en annan säkring i centralen. Om du har en total kortslutning så tror jag att vissa säkringsfabrikat kommer att tillåta dig att föra upp knappen, och den kommer att stanna i "på läge", men säkringen är ulöst, det går ingen ström. Det gäller alltså om säkringen löser ut medan du slår på den.

Om bilden på central föreställer centralen som matar den här lampgruppen så är det troligen inget fel på matning till centralen, alltså inte huvudsäkring. Där går var 3e säkring på samma fas. Så du skulle haft betydligt mer som inte fungerar, om säkringarnma går till något i nuläget.
 
Eftersom du inte har spänning i dosan så är ju nästa steg att mäta i centralen. Men det kanske du bör låta en elektriker eller mer elkunnig bekant göra.

Vad mäter du med? En multimeter eller en spänningsprovare?

Hur mäter du?
 
Om ni är helt säkra på att den automatsäkring som ni slog ifrån då ni bytte lysrörsarmtur är rätt och den nu är påslagen så är min misstanke att automatsäkringen är trasig. Sånt händer, men ovanligt. De gånger jag råkat ut för det har säkringen inte gått att få kvar i tillslaget läge.
Känns som läge att felsöka hela kedjan från centralen och vidare.
 
Tack för tankar, tips, idéer och råd allihopa (y)

Just nu står det stilla på lampfronten, men återkommer senare om/när vi fått nys om vad som kan ha hänt (antingen via en elektriker - eller om vi ser något uppenbart fel som vi missat tidigare).

Ha en trevlig dag,
MVH Sandra
 
  • Gilla
Andreas_kalmar
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.