Vad är en normal kostnad för arkitektritat? Vi har fått priset 40-50000 kr för arkitektritat "fram till bygglov". Vi tycker att det låter mycket, eller? Detta är ett fast pris som endast står för arkitektens arbete och själva ritningen.
 
Om ni vet vad ni vill ha och endast behöver en slutputs på det hela så är det för mycket, räkna med att en arkitekt kostar ca 650 sek/timmen (ink moms) och är det endast detalj jobb så kommer ni undan med betydligt mindre än 40 000.

Om ni däremot inte har en aning om vad ni vill ha och tillsammans med arkitekt jobbar fram ett helt hus så är det nog ganska normala pengar, det motsvarar alltså totalt ca 1,5 veckas jobb.

Lite lattjo med ett fastpris, då gäller det att bosätta sig på arkitektens kontor och få många timmar för pengarna ;)
 
Sorry, trött i mössan...

ca 650 EX moms ska det vara.
 
Ja, det var väl det jag tyckte också. Vi vet ju hur vi vill ha vårt hus och hade inte tänkt campa på arkitektkontoret en längre tid...

 
Gäller det inte att hitta en arkitekt med samma "stil" och tankegångar som en själv?

Finns det något på nätet, där de presenterar vad de gjort kanske?? Tips??

Vi har också ritat, både exteriört och interiört, men som sagt, en arkitekt kan SÄKERT tillföra något...

Jag är själv formgivare (grafisk) och visst, många tror sig veta hur broschyren ska se ut och innehålla (eller annonsen) men jag lovar att kunskap och erfarenhet har något att tillföra... ;-)
 
Hej, glöm inte att ni sedan också behöver konstruktionsritningar i allehanda slag, det kan också bli dyrt om det är ett lurigt hus som är ritat. Ventilation Avlopp och vatten, El samt själva huskonstruktionen. Man kan även låta ingenjörer räkna på värme, vilka fönster som passar bäst, geotekniker som kollar marken, osv.. 8)

Mvh Ingo
 
Ni som anlitat arkitekt... Hur stort hus byggde ni? Vad blev kostnaden för arkitektens arbete och vad blev totalkostnaden för hela huset?

Vi ska bygga ca 200 kvm, i två eller tre étage, och står i valet och kvalet att låta en arkitekt rita huset. Vi vill dock känna när huset står färdigt att vi disponerat våra slantar på bästa sätt...
 
En totalkostnad brukar bli 10% av husets totala kostnad. I detta ligger dock alla ritningar dvs, hus, Va, el, konstruktion etc. Köper man ett kataloghus är dessa priser inbakade i huspriset så bli inte avskräckt av 10%!
 
Det kanske är svårt att jämföra, vi skall bygga helt i egen entrepenad för egen maskin. Vi har 210 kvm i två plan funkis med två avlånga huskroppar förskjutna i sidled utmed en hjärtvägg i vit puts. Snedtak i svart plåt och lärkträ. Totalt förutom tomten ligger allt på cirka 2 MSEK, är säkert en glädjekalkyl, men vi är ju glada ;D

Mvh Ingo
 
Idalind, kolla din brevlåda.
 
ööö det är alltså 210 kvm totalt. Det räcker gott för 2 vuxna och en 15 åring..
 
Totalt förutom tomten ligger allt på cirka 2 MSEK, är säkert en glädjekalkyl, men vi är ju glada  ;D

Mvh Ingo[/quote]

Ingo,
låter otroligt billigt! Under 10.000/kvm!? Gör du mycket jobb själv eller hur gör du får att få ett sådant lågt pris??
 
Inte 10% av totalen väl? Låter lite mycket, fast det beror givetvis på vad totalen hamnar på....
För ett stort , kostsamt husbygge blir ju "procenten" förmodligen betydligt lägre men absoluta summan högre än för ett mindre hus.

Det kan vara lätt att fastna på denna punkt och tycka att det nog inte är värt pengarna, men som flera redan har påpekat så är det en något speciellt med ett hus som är ritat utifrån ens egna ideer och tankar.

Nästan alla husfabrikanter lockar med egna arkitekter och kundanpassning, men nackdelen är att man då är relativt låst till just den tillverkaren. Bättre då att i lugn och ro tänka igenom detaljerna och sen fråga ett antal tillverkare om de kan lösa problemet.

Om man är petig med utförandet så bör man tänka på att skicka ut ett så detaljerat underlag som möjligt vid upphandlingen. Om ni bara skickar bygglovsritningar (fasader och planlösning) så kommer ni garanterat få ett hästjobb att försöka reda ut vad ni egentligen fått svar på. Har man t.ex en konstruktionsritning med detaljlösningar så kan man relativt enkelt få reda på hur olika byggare avviker från specifikationen, olika lösningar drar med sig olika kostnader och framförallt kvalitet och utseende hos slutprodukten.

Ha gärna med arkitekt/konstruktör i utvärderingen, det är en försumbar kostnad för att så långt det är möjligt försäkra sig om att det ni flyttar in i liknar det ni ursprungliga frågade om.
 
IngvarW skrev:
Det kanske är svårt att jämföra, vi skall bygga helt i egen entrepenad för egen maskin. Vi har 210 kvm i två plan funkis med två avlånga huskroppar förskjutna i sidled utmed en hjärtvägg i vit puts. Snedtak i svart plåt och lärkträ. Totalt förutom tomten ligger allt på cirka 2 MSEK, är säkert en glädjekalkyl, men vi är ju glada  ;D

Mvh Ingo
Ingo, det låter mycket likt hur vi har tänkt oss vårt hus! Vi kommer dock inte bygga "strikt" funkis, men åt det hållet.... Tror vi... Känns som om det är en evigheters lång väg att bara få fram ritningarna till drömhuset :-/

Önskar man hade madrassen proppfull med sköna slantar just nu. Vi har tänkt bygga i 2-2,5 miljoners klassen och vi vill disponera det kapital vi har på bästa sätt. Vi vill ha bra kvalitet på våra planerade 200 kvm.

Tvekar om vi ska anlita erkitekt eller ej. Men lika väl som jag tycker det är EXTREMT viktigt med att betongplattan blir perfekt, så är det givetvis viktigt att ha en perfekt husritning... Ett bra grundarbete bäddar ju för att övriga bygget flyter på bra och att resultatet blir tillfredsställande!

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.