Detta gäller en brf. Min son köpte i våras en läge nhet i brf med nyrenoverat badrum för att kolla så kontaktade han ordförande som informerade om att det skulle bli relining. Nu har styrelsen ändrat sig och vill utföra stambyte med rivning av samtliga badrum som skall återställas till en standardnivå ja man skall visst få behålla sin egen inredning.

Vad har ordförande för ansvar mot en ny medlem.

För info så har 40 st badrum renoverats de senaste 7 åren. Alltså ägare har investerat 40 x 100.000 nu skall återigen 40 st badrum byggas om till samma kostnad.

Och är det någon som vet vad föreningen har för socialt ansvar då det är ett äldre hus så finns det gamla 90-100 år som inte kan lämna lägenheten, bara nyfiken. Detta beräknas ta 7 veckor och 4 veckor för kök, toa vet jag inte var det skall finnas och dusch på gården.
 
Svårt att säga hur mycket ansvar en ordförande har i ett sånt fall, men det blir nog i praktiken väldigt svårt att stämma till sig några pengar.

Jag hade lagt energin på att försöka bilda opinion bland de boende. En brf-styrelse lär ju definitivt lyssna om det är ett stort antal boende som är arga. Ett stambyte brukar också ta lång tid att få till, och det öppnar för en möjlighet att byta styrelse om det ligger ett årsmöte innan projektet drar igång.
 
  • Gilla
ccf
  • Laddar…
Med mindre ordförande gjort en skriftlig utfästelse till din son och garanterat att det inte blir stambyte så har ordförande inte gjort något formellt fel. Men även om hen har gjort det så är det svårt att driva ett sådant ärende.

Troligtvis är det så att styrelsen haft en ambition att (hoppats kunna) använda relining men så har fakta kommit fram som har gjort det till ett dåligt alternativ. Visst kan man försöka få styrelsen att ändra sig men risken är att relining är ett såpass dåligt alternativ att det bara kommer slå tillbaka mot de boende i form av problem och ökade avgifter i det långa loppet.

Det bästa din son kan göra är att skicka ett sakligt formulerat (inga känslor!) brev till styrelsen om att vid stambytet bli kompenserad för att tvingas göra om ett nytt badrum i form av att föreningen täcker mellanskillnaden mellan standardkakel och den typ av kakel som finns där idag. Att andra boende väljer att renovera badrum i ett hus där man vet att stammarna kan behöva bytas snart är på deras eget ansvar. Det är alltid en risk man måste räkna med
 
Jo det är ju svårt - det har hela tiden pratats relining tills ett info möte för 3 veckor sedan och extra stämma nästa vecka.

Badrum behöver renoveras kanske är det risk för fuktskada och därför har det gjorts. Huset är byggt 50-tal.

Ja man måste ju ha någonstans att ta vägen under de ca 2 månader som arbetet skall skötas, har man skiftarbete så kan man inte bo i sin lägenhet.



En konsult har förordnat stambyte. Någon som har erfarenhet om dessa typer av konsulter.
 
Ja dessa konsulter kan ju vara väldigt duktiga eller så är de inte så duktiga och vill gardera sig. Relining funkar ju bara under vissa omständigheter. Är man inte rimligt säker på att det kommer funka bra så vore det närmast brottsligt av styrelsen att ändå köra på. Kom ihåg att brf-styrelser oftast består av vanliga dödliga personer, ens grannar med alla deras brister. De måste förlita sig på sakkunniga.

Det finns ingen lagstadgad skyldighet att erbjuda brf-medlemmar tillfälligt boende under stambyte.
 
Vad jag förstått så är en hel del i brfen glada att få nya badrum som alla skall vara med och betala.
 
MiaSthlm skrev:
Vad jag förstått så är en hel del i brfen glada att få nya badrum som alla skall vara med och betala.
Inget konstigt med det. Samma regler för alla. Om du absolut vill ha ett nyare badrum snabbare så får du ju ta kostnaden
 
Ursäkta så du menar att har man ett skadat badrum som man inte riktigt kan använda så får man skylla sig själv när man renoverar det för att kunna duscha och att man litat på de som i 5 år sagt att det är relining som gäller.
 
O
Det finns inget formellt ansvar för ordförande som jag ser det. Han är inte ensam att bestämma i styrelsen. Det kan ha framkommit att rören är för slitna för att relina. Men dwt är svårt att veta utan att ha filmat rören ordentligt. De brukar grejja rätt mycket relining firman. Det är bara attbita ihop. Men kolla vad de bygger beslutet att stambyta. Har de gjort en ordentlig undersökning? Relining är ett väldigt bra alternativ.
 
Se till att få tag i konsultrapporten och lägg ut den här, då kan du nog få en saklig bedömning av rapportens kvalitet.
 
Förklaringen är att det är bättre att stambyta! och att samtidigt göra om badrummen så att de som inte är renoverade på senare år får nytt tätskikt.
Föst ii september 2015 gick föreningen ut med info att om man planerade renovering av badrum/kök så skulle man avvakta.
 
Jag tror att det är bra om TS börjar läsa på lite om vad en BRF egentligen är för något och också tittar lite på bostadsrättslagen och hur den ska tolkas. Det finns mycket på nätet skrivet om detta. Detta skrivet av mig i all välmening utan att kritisera.
Det är ju allt för många som inte riktigt har förstått vad man ger sig in i när man köper en lägenhet och inser att det man köpt är ett kollektivt boende med ett kollektivt delande av ansvar och kostnader på alla de delar som tillhör den föreningen och föreningens fastighet som man "köpt" in sig i.

För att förtydliga lite så blir alla fasta installationer och inredningar föreningens egendom oavsett vem som satt upp dom. Det gäller också kakel på väggarna även om den boende har en skyldighet att underhålla detta.
Så för att först klara ut principen så äger föreningen kaklet och kan således bestämma vad dom vill med detta oavsett vem som satt upp det. Och principen är tyvärr så att när en sådan här reparation sker så brukar man lägga sig på en miniminivå på ytskikt som gäller för alla och sen får de som vill ha något annat betala till lite extra.

Stambyte eller inte tas på en stämma och om stämman bestämmer att det skall ske så sker det oavsett vad vissa själv har gjort i sina lägenheter. Detta är därför något man måste riskkalkylera med när man köper en lägenhet som är så gammal och där det inte har blivit gjort något stambyte/relining.
Sen är det också som någon annan skrev att planen kan ha varit en relining för den brukar bli billigast och dra med sig minst problem för de boende. Dock sker det alltid en filmning innan relining och det kan ha varit så att man har funnit det omöjligt att göra en relining, för det krävs ju trots allt att rören är så pass bra att dom kan fräsas innan man relininar.
Nu verkar det ju som en konsult har kommit fram till att det inte är värt att göra detta utan att ett totalbyte måste ske. Att direkt misstänka att konsulten inte klarar sitt jobb är att vara lite konspiratorisk. Det är inte ovanligt att man hittar så mycket fel eller dåligheter vid filmningen att det skulle bedöms behövas både byte av delar och relining. Då då är det oftast bäst att byta allt på en gång,

Styrelsen har tillsats av medlemmarna i föreningen som äger huset och har till uppgift att se till det bästa för fastigheten och föreningen inte för en enskild medlem. Även om ordföranden har sagt att planen var att det skall ske en relining så är han/hon naturligtvis inte bunden till detta om det senare framkommer att detta inte går utan att det måste till ett helt stambyte.
Detta har eller kommer säkert att tas beslut om på en stämma eller så har en stämma redan beslutat att styrelsen har i uppdrag att genomföra en renovering på bästa sätt oavsett metod. Om det ska tas på en kommande stämma så fär väl din son gå dit och försöka få en majoritet att säga nej till renoveringen vilket antagligen är lönlöst för ingen vill hindra nödvändiga reparationer med risk för stora vattenskador som kommer att bli mycket kostsamma. Om beslutet är fattat så är det bara att se tiden an och genomlida tiden med arbetet.

Föreningen, där din son är en del, har inget socialt ansvar för de boende det sköter de sociala myndigheterna normalt om. Däremot har varje boende en skyldighet att underlätta och göra sin lägenhet tillgänglig för planerade reparationer och underhåll och om man motsätter sig detta så finns alltid risken att man mister sin rätt att bo i lägenheten och den återgår då till föreningen utan någon speciell ersättning till bostadsrättsinnehavaren.

Naturligtvis brukar sådana här jobb, som är besvärliga, skapa mycket besvär för de boende och man löser det ofta med en sk "skogstoa" som delas ut till de boende och hämtas regelbundet. Sen har man ofta tillfälliga duschar på gården eller i källaren som man får använda och vatten hämtar man i utlagda slangar i trapphus. Det finns många andra lösningar på problemet där man också kan ha evakueringslägenheter etc, men det kommer säkert styrelsen att informera om.
 
  • Gilla
maah och 2 till
  • Laddar…
MiaSthlm skrev:
Ursäkta så du menar att har man ett skadat badrum som man inte riktigt kan använda så får man skylla sig själv när man renoverar det för att kunna duscha och att man litat på de som i 5 år sagt att det är relining som gäller.
Märkligt i första inlägget har han varit BRF ägare sedan i våras ( våren 2015)

Vad är du ute efter din son är ägare till en andel i en BRF precis som alla andra som bor där och då har man ett regelverk att förhålla sig till. Alla beslut om åtgärder diskuteras och beslutas på möten i föreningen och där ingår din son lika mycket som alla andra inkl styrelse. Har man konstaterat att stambyte skall göras så finns det troligtvis en väl underbyggd undersökning som pekar på det.Har då mötet beslutat detta i majoritet så det bara att se glad ut eller flytta.
Inredning är väl din sons, förutom att han kanske lagt pengar på detta så är det inget föreningen har med att göra.Stammarna däremot är något som är BRFens och skall skötas av densamma, vilket din son är delägare i.
 
MiaSthlm skrev:
Ursäkta så du menar att har man ett skadat badrum som man inte riktigt kan använda så får man skylla sig själv när man renoverar det för att kunna duscha och att man litat på de som i 5 år sagt att det är relining som gäller.
Svaret är nog tyvärr ja på den frågan. Relining är en möjlig metod som ibland går att genomföra och ibland inte. Om det för 5 år sedan bedömdes vara möjligt är det inte säkert att det gäller idag. Gamla gjutjärnsrör kan totalhaverera från en dag till en annan. Jag har sett rör som varit hela ena veckan men som ett par veckor sedan varit spruckna.

Jag är just nu inblandad i ett liknande fall där man bedömde det som ett relining objekt men efter en spolning hade man stora hål i rören. Så över en femårsperiod kan det hända mycket saker. Och det är ju så att om man pratat om renovering av stammar, oavsett relining eller stambyte, så bör ju bostadsrättsinnehavaren vara ganska medveten om att det skall ske något i fastigheten och avvakta med en renovering tills detta är genomfört.
 
Tack för din info naturligtvis känner jag till allt detta d v s vad det innebär att var medlem i brf och ha en lägenhet där.

Tyvärr är infon från styrelsen inte att rören är så skadade utan att det är bättre att, vilket inte känns speciellt underbyggt.


Mest tråkigt är att de varit så tvärsäkra i sin tidigare information och plötsligt ändrat sig. Eftersom jag inte kan konsulten så kan jag inte säga om deras arbete är bra eller inte.

Det kommer vara en extrastämma för beslut men jag tror inte alla riktigt har förstått vad det innebär för besvär under tiden med skogstoa och vattenslang i trappen. För för infon har mer varit utställning om vad man kommer få osv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.